Menu
 

Uutiset

Israel kunnioitti holokaustin uhreja ja sankareita

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu avasi holokaustin muistopäivän tapahtuman Yad Vashemissa, Jerusalemissa, sunnuntai-iltana 23.4. Puheessaan hän sanoi muun muassa, että vaikka laajalle levinnyt antisemitismi ja sotarikoksista johtuva välinpitämättömyys sekä kansanmurhiin osallistuvat hallitukset ovat edelleen tosiasioita 72 vuotta holokaustin jälkeen, juutalaisten heikkous ei puolestaan ole.

Pääsiäinen tuo juutalaiset ja arabit yhteen

Jerusalemin lähistöllä sijaitseva arabikylä Abu Gosh on pääsiäisviikolla kaksi kertaa kiireisempi verrattuna normaaliviikkoon. Kylässä asuu 7 000 ihmistä ja suurin osa heistä tienaa elantonsa ravintolabisneksestä. Ravintoloiden omistajat valmistautuvat pääsiäiseen yhtä kuumeisesti kuin juutalaisetkin. Juutalaiset tulevat sankoin joukoin syömään arabiravintoloihin, koska juutalaisten pitämät ravintolat ovat kiinni juhlapyhien ajan.

Benjamin Ginsbergin muistolle

Haifa-kodin vanhin asukas Benjamin Ginsberg menehtyi keskiviikkona 15. maaliskuuta. Hän saavutti korkean 97-vuoden iän.

Benjamin oli kotoisin Liettuassa, mutta hän selviytyi sodasta väärennetyllä henkilöllisyydellä Hollannissa. Sodan päätyttyä hän matkusti laivalla Israeliin, missä hän tapasi tulevan hollantilaisen vaimonsa. Israelissa hän toimi kirjanpitäjänä, vaikka koko elämänsä ajan hän haaveili opiskeluista teknillisessä korkeakoulussa.

Pääsiäiskeräys Israelin vähävaraisille

Joka vuosi pääsiäisen lähestyessä käännämme katseemme niiden israelilaisten perheiden puoleen, joilla ei ole varaa pääsiäisen viettoon. Olivatpa kyseessä sitten suuret lapsiperheet, uudet maahanmuuttajat, yksinhuoltajat tai vanhukset, haluamme auttaa heitä juhlimaan tätä tärkeää juhlaa ilolla ja arvokkuudella.

Voimme vaikuttaa Israelin hyväksi

Kristityn maailman tulisi rohkeasti asettua juutalaisen kansan ja Israelin rinnalle, ei pelkästään rukoilemalla, vaan tarttumalla toimeen, sanoi European Coalition for Israel (ECI) suomalainen johtaja Tomas Sandell. ”Kun teemme kotiläksymme, eli tunnemme historian ja argumentit, ihmiset kuuntelevat meitä ja voimme vaikuttaa asioihin.”

Israel on yhä halutumpi matkakohde

Turistiministeriön tekemän tilaston mukaan Israeliin saapui alkuvuoden aikana ennätysmäärä turisteja. Ministeriön tekemässä selvityksessä turistien määrä nousi tammi-helmikuussa 25 % vuoteen 2016 verrattuna.

Israelissa naiset voivat edetä urallaan

Erilaisista taustoista ja elämäntilanteista tulevat naiset vastasivat Israelin presidentin vaimolta Nechama Rivliniltä tulleeseen kutsuun saapua presidentin virka-asunnolle jakamaan omia kokemuksiaan. Tapaaminen järjestettiin tiistaina 7. maaliskuuta juuri ennen kansainvälistä naistenpäivää.

Meidän ei tule unohtaa holokaustia

Tammikuun 27. päivä vietettiin kansainvälistä holokaustin muistopäivää, jossa muisteltiin holokaustia ja sen julmuutta. Holokaustista selvinneiden vanhusten Haifa-kodissa vietettiin seremonia, jossa oli mukana myös Knessetin jäseniä ja satoja kutsuvieraita.

Israelin ja joidenkin arabivaltioiden väliset kauppasuhteet kukoistavat

Bloombergin hiljattain julkaisema tiedote paljastaa, että kauppasuhteet Israelin ja sen monien arabinaapureiden välillä kukoistavat, vaikka asiasta ei juurikaan puhuta. Arabivaltiot ovat edelleen varovaisia, etteivät he pitäisi liian kovaa ääntä suhteestaan Israeliin, koska muslimiväestö on opetettu vihaamaan juutalaisia viimeisen 65 vuoden ajan. Suhteet ovat kuitenkin olemassa ja ne vahvistuvat joka päivä.

Jerusalemin turismi kukoistaa

Jerusalemiin on vuosina 2015-2016 rakennettu 1 700 uutta hotellihuonetta. Vuoteen 2022 mennessä kasvua odotetaan tapahtuvan vielä 5 000 huoneen verran, mikä tarkoittaa myös tuhansia uusia työpaikkoja. ”Viime vuosina turistien määrä Jerusalemissa on tuplaantunut ja kaupungissa vierailee vuosittain noin neljä miljoonaa turistia”, sanoi Jerusalemin pormestari Nir Barkat. ”Haluamme jatkuvasti kehittää ja vahvistaa kaupungin turismia yhteistyössä hallituksen kanssa, koska se tukee Jerusalemia ja sen taloutta.”

Kahdeksasta keskitysleiristä selvinnyt mies menehtyi 94-vuotiaana

Chaim Ferster, 94, joka selvisi kahdeksasta keskitysleiristä toisen maailmansodan aikana, menehtyi hiljattain keuhkokuumeeseen ja munuaistulehdukseen Manchesterissä, jonne hän muutti toisen maailmansodan jälkeen.Israel vastaanottaa sata Syyrian orpolasta

Israel on päättänyt myöntää pakolaisstatuksen sadalle Syyrian sisällissodan takia orvoiksi jääneille lapsille. Status antaa heille väliaikaisen oleskeluluvan ja mahdollisuuden pysyvään oleskelulupaan, raportoi Israelin Channel 10.Israel selvisi hengissä Pariisin rauhankonferenssista

Ne tahot, jotka järjestivät ns. Pariisin rauhankonferenssin 15.1.2017, kokivat osittaisen takaiskun tämän kehnosti ajoitetun kansainvälisen konferenssin tiimoilta. Konferenssi pidettiin vain muutamia päiviä ennen Yhdysvaltain uuden presidentin astumista virkaansa ja hänen uuden hallintonsa asettumista Washingtoniin. Konferenssi, jossa ei ollut mukana Yhdysvaltain uuden hallinnon edustajia tai käsiteltävän tilanteen kumpaakaan välitöntä osapuolta – Israelin hallitusta tai palestiinalaishallintoa – ei tarjonnut uusia konkreettisia ehdotuksia, miten saada pysähdyksissä oleva Lähi-idän rauhanprosessi jälleen käyntiin.   

Palestiinalaishallinnolle autonomia vesiasioissa Länsirannalla

Israelin ja palestiinalaishallinnon välisistä erimielisyyksistä huolimatta YK:ssa ja muilla kansainvälisillä foorumeilla, kenraalimajuri Yoav Mordechai, Israelin puolustusvoimien operaatioiden komentaja Länsirannalla, tapasi palestiinalaishallinnon siviiliasiain ministeri Hussein al-Sheikhin sunnuntaina 15. tammikuuta. Neuvotteluissa keskusteltiin veteen liittyvistä asioista.

Luolaharrastelijat tekivät merkittävän arkeologisen löydön

Yksityiseen israelilaiseen Caving Clubiin (luolaharrastelijoihin) kuuluva ryhmä teki hiljattain harvinaisen arkeologisen löydöksen, kun se oli tutkimassa vesisäiliötä Juudean laaksossa. Säiliöstä ryhmä löysi kaiverrukset seitsenhaaraisesta menorasta sekä rististä.

Israel osoittaa lähimmäisenrakkautta vihollisilleen

Israel ei anna tuumaakaan periksi puolustaessaan omia kansalaisiaan vihollisen hyökätessä. Toisaalta Israel ei myöskään istu hiljaa, kun sen viholliset kärsivät. Syyria on avoimesti julistanut itsensä Israelin viholliseksi ja syyrialaiset on kasvatettu vihaamaan Israelia. Tämä ei kuitenkaan estä Israelia auttamasta syyrialaisia, jotka kärsivät maassa vallitsevasta sisällissodasta.

Israel on jo tähän mennessä hoitanut tuhansia etelä-syyrialaisia Israelin puolustusvoimien kenttäsairaaloissa Golanilla sekä sairaaloissa ympäri Pohjois-Israelia. Tällä hetkellä suurimmassa avuntarpeessa ovat Aleppon asukkaat. Israelin on kuitenkin vaikea auttaa heitä, koska kaupunki sijaitsee niin kaukana Israelin rajasta.

Israel valmistautuu jouluun

Israelin turistiministeri Yariv Levin isännöi hiljattain Israelin kristittyjen yhteisöjen johtajien tapaamista Jerusalemissa, sillä Israelin pääkaupunkiin odotetaan tänä jouluna ennätysmäärä vierailijoita. ”Toivotan sinut ja yhteisösi kristityt tervetulleiksi Israeliin joulun aikaan sekä toivotan sinulle hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta”, hän sanoi. ”Teemme kaikkemme, että vierailu Israelissa olisi onnistunut ja miellyttävä.”

Halperinin perheen tarina toivosta

ICEJ:n sosiaalityöntekijät Nicole Yoder ja Yudit Setz vierailivat hiljattain Halperinin perheen luona. Tämä perhe on yksi niistä perheistä, joiden talo paloi Israelissa riehuneiden tulipalojen vuoksi. Orit, hänen miehensä Ohad ja suurin osa heidän seitsemästä lapsestaan olivat paikalla, kun Nicole ja Yudit vierailivat heidän luonaan. Heidän kotinsa näytti järkyttävältä – koko toinen kerros ja katto olivat palaneet ja sen lisäksi piha ja kuisti olivat kärventyneet. Suuri joukko ihmisiä oli paikalla keräämässä kokoon romua ja jätettä talon ympäristöstä.

Israelin toipuminen maastopaloista vie vuosikymmeniä

Israelin asiantuntijat ovat arvioineet, että voi mennä jopa 30 vuotta ennen kuin Israel toipuu täysin maastopalojen aiheuttamista tuhoista.

Satoja koteja vaurioitui ja tuhoutui etenkin Haifan ja Jerusalemin alueella, mutta tämän lisäksi myös suuria metsäalueita ja luonnonsuojelualueita paloi. Tämän hetkisen arvion mukaan yli 35 000 hehtaaria metsää on tuhoutunut ja suurin osa metsissä eläneistä eläimistä on kuollut. 

ICEJ auttaa maastopalojen uhreja Israelissa

Israel on saanut viime päivinä riehuneet maastopalot hallintaansa, mutta sadat perheet ovat vasta nyt alkaneet käsittää, että he ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa. Sadat maastopalot levisivät kulovalkean tavoin kuivassa ja tuulisessa Israelissa. Useat Haifassa olleet tulipalot olivat tahallaan sytytettyjä ja lähes 490 perhettä on jäänyt siellä kodittomaksi. Tämän lisäksi myös muualla Israelissa noin 230:n perheen kodit ovat tuhoutuneet pahasti. Nämä ihmiset tarvitsevat epätoivoisesti apua. 

Auta metsäpaloista kärsiviä israelilaisia

Israelissa leviää tällä hetkellä laajat metsäpalot, jotka uhkaavat monia kaupunkeja ja kyliä maanlaajuisesti. Tilanne on tällä hetkellä kaikista akuutein Haifassa. Siellä riehuu monia suuria tulipaloja, jotka ovat todennäköisesti sytytetyt tahallisesti, ja ne leviävät nopeasti kaupungin asutusalueille.

Juutalaisia ja arabeja syntyy yhtä paljon

Israelin tilastokeskuksen julkaisusta selviää, että ensimmäistä kertaa Israelin nykyhistoriassa juutalaisia vauvoja syntyy yhtä paljon kuin arabivauvoja. Sekä juutalaisnaiset että arabinaiset synnyttävät keskimäärin kolme lasta.


Israel juhli ensimmäistä "Alija-päivää"

Israelissa juhlittiin tiistaina 8.11. ensimmäistä vuosittaista alija-päivää, jolla halutaan kunnioittaa maahanmuuttoa juutalaiseen valtioon. Pääministeri Benjamin Netanjahu johti tätä juhlallista tilaisuutta Jerusalemin kansainvälisessä konferenssikeskuksessa. 

Erilainen kauneuskilpailu

Tällaista tapahtuu vain Israelissa: kauneuskilpailu, jossa kilpailijat ovat holokaustista selvinneitä naisia. Kilpailu järjestetään joka vuosi, koska sillä halutaan juhlistaa niiden naisten elämää ja saavutuksia, jotka ovat selvinneet holokaustista sekä tuoda holokausti median tietoisuuteen. Naisten kasvoilla näkyvä ilo tuo hymyn kenen tahansa kasvoille!

Keräämme lahjoituksia Pietariin

Vuodenvaihteen lähestyessä tahdomme osoittaa rakkautta myös Venäjän juutalaisille. Keräämme hyväkuntoisia vaatteita, tekstiilejä, kenkiä ja leluja toimitettavaksi Pietariin. Rakkaudenlahjat välitetään yhteistyössä Eva Foundation –järjestön kanssa.

Anna joululahja Samarian lapsille

Kristittyjen viettäessä joulua, juutalaiset juhlivat hanukkaa. Näiden juhlien lähestyessä kohdennamme joululahjamme Samariassa sijaitsevaan Immanuel-päiväkotiin, jossa kaivataan varoja pihalle soveltuviin leikkivälineisiin.

UNESCON päätöslauselmaa vastustetaan

Kansainvälinen kristittyjen lainsäätäjien järjestö, The Israel Allies Foundation, jossa ICEJ on ollut aktiivisesti mukana, julkaisi hiljattain lausunnon, jossa se kritisoi UNESCON päätöslauselmaa, joka kieltää juutalaisten ja kristittyjen siteet Jerusalemin Temppelivuoreen. Lausunto toi lisää painoarvoa päätöslauselman kumoamiseksi. Painoarvoa lisää entisestään se, että Italia on ilmoittanut vastustavansa asiaa tulevissa YK:n foorumeissa ja yrittävänsä vakuuttaa muita Euroopan maita toimimaan samoin.


Israelin väkiluku nousussa

Israelin tämänhetkinen väkiluku on 8,585 miljoonaa. Väkiluku laskettiin ennen Rosh Hashanaa, eli juutalaista uutta vuotta, raportoi Arutz Sheva. Israelin tilastokeskuksen hiljattain julkaisema vuosittainen raportti kertoo, että väestön kasvuvauhti on pysynyt samassa vauhdissa kuin aikaisempina vuosina, eli kahdessa prosentissa.

Ensimmäiset Etiopian juutalaiset saapuivat Israeliin

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö lahjoitti äskettäin Juutalaistoimistolle varat 500 ensimmäisen Etiopian juutalaisen muuttoa varten. Israelin hallitukselta tuli hiljattain myöntävä päätös koskien Etiopian juutalaisten paluumuuttoa Israeliin. ”Kristityt tukijamme ovat aina olleet anteliaita ja halukkaita auttamaan alija-projekteissamme, erityisesti tällaisissa humanitaarisissa hankkeissa, kuten nyt Etiopian juutalaisten paluun kohdalla”, sanoi ICEJ:n kansainvälinen toiminnanjohtaja Jürgen Bühler.

Chavan tarina

Chava Herskovitz syntyi Romaniassa vuonna 1933. Hän koki holokaustin kauhut, mutta
pääsi muuttamaan Israeliin vuonna 1943. Hän eli loppuelämänsä Israelissa ja
viimeiset kahdeksan vuotta hän asui ICEJ:n tukemassa Haifa-kodissa, joka on
tarkoitettu holokaustista selvinneille vanhuksille.Rauhanopetus israelilaisissa ja palestiinalaisissa kouluissa

Kahdessa viimeaikaisessa tutkimuksessa on saatu selville, että israelilaisten koulujen opetussuunnitelmissa painotetaan merkittävästi rauhan edistämistä juutalaisten ja arabien välillä. Palestiinalaisalueiden koulujen opetussuunnitelmissa asia on päinvastainen, ja he vahingoittavat siten solmittuja rauhansopimuksia.

Molemmat tutkimukset olivat IMPACT-SE -organisaation tekemiä. Organisaatio valvoo ja analysoi kouluopetusta ympäri maailmaa, jotta kansainvälisiä rauhan ja hyväksynnän standardeja noudatetaan.

Juutalaiset eivät uskaltaudu synagogiin juhlapyhinä

Lisääntyneistä turvajärjestelyistä huolimatta 70 % Euroopan
juutalaisista ei aio mennä synagogaan Rosh Hashanahin (juutalainen uusi vuosi)
ja Jom Kippurin (suuri sovituspäivä) aikaan.

Euroopan juutalaisyhdistyksen pääjohtaja rabbi Menachem Margolin on sanonut, että
haasteet ovat kaksinkertaistuneet viime kuukausien aikana. Muslimien taholta juutalaisiin
kohdistuva häirintä on lisääntynyt huomattavasti samoin kuin
äärioikeistolaisten puolueiden valta Euroopassa.

Genesaretinjärveen ilmestyi saari

Israelin kuivuus on pahentunut ja sen seurauksena Genesaretinjärven veden pinta on laskenut niin alas, että järven etelärannikolle on ilmaantunut saari. Järven pinta on jopa 4,5 metriä ihanteellista rajaa alempana ja kriittinen raja lähestyy nopeasti. Mikäli järven pinta jatkaa laskuaan, aiheutuu siitä peruuttamattomia ekologisia seurauksia, varoittavat asiantuntijat.

YK rakastaa israelilaisia tuotteita ja palveluja

YK julkaisi hiljattain raportin, josta selviää, että YK:n alaiset organisaatiot ovat ostaneet tavaraa ja palveluja juutalaiselta valtiolta lähes 91,8 miljoonalla dollarilla vuonna 2015.

Ranskan juutalaiset palaavat kotiin

ICEJ:n sosiaalisen avustustyön johtaja Nicole Yoder oli hiljattain Ben-Gurionin lentokentällä vastaanottamassa 211 uutta maahanmuuttajaa Ranskasta, kun he saapuivat uuteen kotiinsa Israeliin. Tunnelma oli hyvin iloinen ja ihmiset heiluttelivat innoissaan Israelin lippuja.

Israel välittää palestiinalaisista enemmän kuin heidän omat johtajansa

Tässä suomennos videolla olevasta Benjamin Netanjahun englanninkielisestä puheesta.

”Sanon nyt jotakin sellaista, mitä jotkut teistä eivät ehkä usko, mutta aion sanoa sen kuitenkin, sillä se on totta. Minä, Israelin pääministeri, välitän palestiinalaisista enemmän kuin heidän omat johtajansa.

Kuulostaa uskomattomalta, eikö? Mutta ota huomioon seuraava: muutama päivä sitten koko maailman tietoisuuteen tuli, että terroristijärjestö Hamas, joka hallitsee Gazaa, varasti miljoonia dollareita humanitaarisen avun järjestöiltä, kuten esimerkiksi World Visionilta ja YK:lta.

Palestiinalaiset työskentelevät mieluummin israelilaisissa yrityksissä

Jos Israelin juutalaiset niin verenhimoisesti vihaisivat arabeja, niin miksi palestiinalaisarabit työskentelevät mieluummin israelilaisissa yrityksissä? Palestiinan TV käsitteli asiaa ohjelmasarjassaan, jossa haastateltiin palestiinalaisia työntekijöitä. Workers' Affairs -niminen ohjelmasarja oli Palestiinan Media Watchin kääntämä.

Useista palestiinalaisten työntekijöiden haastatteluista ilmeni, että arabien työolosuhteet ja palkkataso ovat israelilaisten työnantajien leivissä huomattavasti paremmat kuin jos he työskentelisivät palestiinalaisten työnantajien alaisuudessa. Hebronissa työskentelevä Qassem Abu Hadwan sanoo, että palestiinalaisten yritysten, tehtaiden ja niiden omistajien valvonnan puute sekä työntekijöiden hyväksikäyttö ovat tekijöitä, jotka pakottavat ihmisiä työskentelemään Israelissa ja rakentamaan elämäänsä siellä. Hän sanoo, että työntekijöiden on mentävä Israeliin, sillä kukaan Palestiinassa ei maksa sitä, mitä heidän kuuluisi saada tekemästään työstä.

Druusijohtaja tyrmää YK:n valheelliset Israel-vastaiset syytökset

Golanin alueen suurimman druusikylän pormestari kritisoi palavasti viimeaikaista YK:n talous- ja sosiaalineuvoston lausuntoa, joka syytti Israelia sen negatiivisesta vaikutuksesta "miehitetyn" alueen väestön elinolosuhteisiin, mukaan lukien itä-Jerusalemissa sekä arabiväestön parissa miehitetyllä alueella Syyrian Golanilla.

ICEJ vastaanotti uusia maahanmuuttajia Ranskasta

Israeliin saapui 20. heinäkuuta tämän kesän suurin määrä ranskalaisia maahanmuuttajia, kun 200 Ranskan juutalaista laskeutui Ben-Gurionin lentokentälle. Heitä vastassa oli myös useita ICEJ:n työntekijöitä. ICEJ oli mukana rahoittamassa Juutalaistoimiston järjestämää lentoa.

Israelin uusimmat kansalaiset otettiin iloiten vastaan tanssin ja laulujen siivittäminä. Laulut kertoivat liittouskollisesta Jumalasta, joka on tuonut heidät takaisin kotimaahansa 2000 vuoden jälkeen. ”En voinut muuta kuin ihmetellä ja yhtyä heidän iloonsa”, sanoi ICEJ:n sosiaalisen avustustyön johtaja Nicole Yoder.

Terrori-isku estettiin Jerusalemissa

Kahden israelilaisen vartijan nopea toiminta esti terrori-iskun paikallisjunassa Jerusalemissa sunnuntaiaamuna. Vartijat huomasivat epäilyttävästi käyttäytyvän palestiinalaisen miehen ja estivät häntä nousemasta junaan Jaffa-kadulla Jerusalemin keskustassa. Miehen laukusta löytyi räjähteitä ja veitsiä, joita hänen ilmeisesti oli aikomus käyttää iskussa.


Etiopian juutalaiset Israelissa

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun viime viikon historiallinen Itä-Afrikan vierailu tähtäsi maiden välisten suhteiden parantamiseen. Vierailun viimeisenä kohdemaana oli Etiopia, jolla on erityinen merkitys Israelille, koska siellä asuu noin 135 000 Etiopian juutalaista.


Operaatio Jonathan

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu aloitti maanantaina 4.7.2016 historiallisen itäisen Afrikan vierailunsa Ugandan Entebben muistotilaisuudella, jota vietettiin Israelin pelastusoperaation ja panttivankien vapauttamisen 40. vuosipäivän muistoksi.

Alija-päivästä virallinen juhlapäivä Israelissa

Knesset on hyväksynyt viime viikolla Alija-päivän uudeksi juhlapäiväksi Israelissa.

Israelin uusi toimenpide arabien integroimiseksi

Israel otti jälleen yhden askeleen eteenpäin arabiyhteisön sopeuttamisessa ja palvelemisessa, kun knessetin nettisivuilla julkaistiin opetustarkoitukseen suunnattu arabiankielinen peli. Pelin tarkoituksena on opettaa arabinuorille Israelin hallituksen työskentelytavoista heidän omalla äidinkielellään.

Rohkaiseva tilasto julkaistiin maahanmuutosta

Israelin tilastokeskus julkaisi äskettäin raportin, josta selviää, että Israeliin maahanmuutto kasvoi 16 prosenttia vuosina 2014–2015. Raportista selviää, että suurin osa uusista maahanmuuttajista on ammatillisen tutkinnon suorittaneita nuoria aikuisia ja kotoisin entisen Neuvostoliiton alueelta. Muutto länsimaista on myös lisääntynyt.

Israel saanut useita tukikirjeitä maailmalta

Knessetin puhemiehen Yuli Edelsteinin toimisto on ilmoittanut, että useiden eri maiden parlamentaarikot ovat lähettäneet hänelle tukikirjeitä Jerusalem-päivän kunniaksi. Näiden yli 20 valtion Israel Allies Caucus -toimikuntien johtajat ovat vakuuttaneet, että he tukevat Jerusalemia juutalaisen valtion jakamattomana pääkaupunkina.

Järjestyksessään 35. Knessetin kristittyjen liittouman osasto Liettuaan

Yhteistyössä Knesset Christian Allies Caucus -toimikunnan kanssa Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö auttaa kristittyjä parlamentaarikkoja, johtajia ja pastoreita luomaan kontakteja Israelin parlamentin edustajien kanssa.

Knesset haluaa edistää arabian kielen asemaa

Knessetin edustaja Yuli Edelstein johti knessetissä 24.5. keskustelua arabian kielen asemasta. Keskustelussa pohdittiin sitä, voisiko arabian kieli saada oman nimikkopäivän Israelin kalenterissa.

Israel juhli itsenäisyyspäivää

Israel juhli 68. itsenäisyyspäiväänsä torstaina 12.5. järjestämällä grillijuhlia ja paraateja. Hallitusjohtajat pitivät puheita päivän aikana.

Tervehdys uudelta Israelin Suomen suurlähettiläältä

Shalom, hyvää päivää! Nimeni on Dov Segev-Steinberg. Minut valittiin muutama kuukausi sitten Israelin Suomen sekä Viron uudeksi suurlähettilääksi. Olen yli 35 vuoden ajan palvellut Israelin ulkoasiainministeriötä monissa eri paikoissa, kuten Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä.

Israelin arabi korkeaan asemaan poliisivoimissa

Saatiin jälleen yksi osoitus siitä, miten järjetöntä on kutsua Israelia apartheid-valtioksi, kun komissaari Jamal Hachrush ylennettiin Israelin ensimmäisenä arabi-muslimina poliisivoimien apulaispoliisipäälliköksi.

Juutalaisten muutto Suomen kautta jatkuu

Viime vuoden tapaan kymmeniä Venäjän juutalaisia on jo tänäkin vuonna muuttanut Suomen kautta Israeliin.


Olemme saaneet seuraavan kauniin kiitoskirjeen yhdeltä Suomen kautta muuttaneelta perheeltä:


Haluamme kiittää kaikkia, jotka auttoivat meitä muuttamaan Israeliin. Matkajärjestelyt oli hoidettu erinomaisesti ja meidän oli helppo jatkaa matkaamme Helsingin lentokentältä Israeliin.

Loputkin Etiopian juutalaiset muuttavat Israeliin

Israelin maahanmuuttoministeriö ilmoitti äskettäin, että Etiopiassa jäljellä olevat juutalaiset tuodaan Israeliin vuoden 2020 loppuun mennessä. Ensimmäinen 1 300 henkilön ryhmä saapuu Israeliin jo kesäkuussa.

Israelilaista asiantuntemusta kaivataan YK:ssa

Yhdistyneet kansakunnat, joka on tunnettu Israeliin kohdistuvasta epäreilusta kohtelustaan, on kaikesta huolimatta hiljattain pyytänyt apua israelilaisilta asiantuntijoilta. YK tarvitsee israelilaista asiantuntemusta infrastruktuurin ja ohjelmien rakentamiseen, jotka auttavat erityistä tukea tarvitsevia lapsia.

Jemenin juutalaiset palasivat Israeliin

Yksi vaihe Israelin paluumuutossa päättyi, kun ryhmä Jemenin juutalaisia saapui Israeliin palmusunnuntaina. Yhdeksäntoista hengen ryhmään kuului myös rabbi, joka toi mukanaan 600 vuotta vanhan toorakäärön yhteisönsä synagogasta.

Anna lahjaksi iloinen pääsiäinen

Joka vuosi pääsiäisen lähestyessä käännämme katseemme niihin juutalaisiin perheisiin, joilla ei ole varaa pääsiäisen viettoon. Olivatpa kyseessä sitten köyhät lapsiperheet, uudet maahanmuuttajat, yksinhuoltajaperheet tai vanhukset, haluamme auttaa heitä juhlimaan tätä tärkeää juhlaa ilolla ja arvokkuudella.

Erityistä tukea tarvitseville lapsille oma baseball-joukkue Jerusalemiin

Jerusalemissa toimiva Friendship Circle Central Jerusalem -yhdistys on yhdessä Kraft stadionin ja Feuerstein instituutin kanssa julkistanut viime viikolla tiedon, että he perustavat 31. maaliskuuta Jerusalemiin uuden baseball-joukkueen erityistä tukea tarvitseville lapsille.

Arkeologit kaivoivat esiin raamatunaikaisia löydöksiä

Tel Avivin yliopiston arkeologit tekivät hiljattain kangaslöydön, joka on peräisin kuningas Daavidin aikakaudelta. Löydös tehtiin Aravan laaksossa Kuolleenmeren eteläpuolella.

Treblinkan keskitysleirin viimeinen selviytyjä kuoli 93-vuotiaana

Samuel Willenberg, viimeinen henkilö, joka todisti natsien Treblinkan keskitysleirin kapinaa elokuussa 1943, kuoli 19. helmikuuta omassa kodissaan Tel Avivissa. Samuel oli kuollessaan 93-vuotias.

Avoimet ovet ja muuttotyhjennys

Olemme muuttamassa! ICEJ:n Kasöörinkadun toimistolla avoimet ovet ja muuttotyhjennys to 10.3. klo 10.00-18.00

Israel ja EU parantelevat keskinäisiä suhteitaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan edustaja Federica Mogherini keskustelivat viime viikon perjantaina (12.2.) puhelimen välityksellä. He ilmoittivat myöhemmin, että Israel ja EU parantavat keskinäisiä diplomaattisia suhteitaan, jotka ovat olleet hyvin kireät jo useiden kuukausien ajan.

Antisemitismi kiihdyttää juutalaisten muuttoa Israeliin

Iso-Britannian juutalainen järjestö Community Security Trust auttaa juutalaisia turvallisuuteen ja antisemitismiin liittyvissä asioissa. He raportoivat viime viikolla, että vuonna 2015 tapahtui kolmanneksi eniten antisemitistisiä loukkauksia siitä lähtien, kun tilastojen pitäminen on aloitettu.

Historiallinen uudistus julkistettu Länsimuuria koskien

Israelin hallitus hyväksyi sunnuntaina toimenpiteen, jonka mukaan Jerusalemin Vanhassakaupungissa sijaitsevasta Länsimuurista osoitetaan alue niille rukoilijoille, jotka eivät ole ortodoksijuutalaisia. Tätä pidetään läpimurtona reformi- ja konservatiivijuutalaisten keskuudessa Israelissa.

Netanjahulla onnistunut matka Sveitsiin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulla oli onnistuneita tapaamisia maailman johtajien kanssa Davosissa, Sveitsissä järjestetyssä maailman talousfoorumissa. Hänestä tehtiin viikon aikana myös useita haastatteluja kansainvälisiin tiedotusvälineisiin.

Israelin suurlähettiläs esitelmöi Helsingin yliopistolla

Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel pitää esitelmän Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksella. Esitelmän otsikko on "Israel: the Jewish people's quest for self-determination and peace." Kommenttipuheenvuoron esittää prof. Hannu Juusola. Tämän jälkeen myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Tsekin parlamentin jäsenet kieltäytyvät merkitsemästä juutalaisten siirtokuntien tuotteita

Euroopan komission vaatimus juutalaisissa siirtokunnissa Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla valmistettujen tuotteiden merkitsemisestä on poliittinen haaste, joka on kohdistettu Israeliin, ja josta Tsekin hallituksen tulisi kieltäytyä, sanottiin Tsekin parlamentin päätöslauselmassa.

Daavidin linko -ilmapuolustusjärjestelmä suojelemaan Israelia

Daavidin linko -asejärjestelmä (David Sling Weapon System) on voimakas komponentti Israelin uudessa ilmapuolustuskilvessä, joka kehitettiin yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

Israel ja Kiina allekirjoittivat yhteistyösopimuksen

Israelin boikotointiliike (BDS) koki jälleen takaiskun, kun Israelin talous-, tiede-, teknologia- ja avaruusministeri Ophir Akunis allekirjoitti maanantaina yhteistyösopimuksen kiinalaisen tiedeministerin Wan Gangin kanssa.

Hyvää joulua

Kiitämme ystäviämme ja lukijoitamme kuluneesta vuodesta ja toivotamme siunausta vuodelle 2016!

ICEJ:n lahjoittama turvaliivi pelasti poliisin hengen

Israelin poliisivoimissa toimivan vapaaehtoisen kimppuun hyökättiin puukon kanssa viime sunnuntaina. Poliisilla oli yllään ICEJ:n lahjoittama turvaliivi, joka pelasti hänen henkensä. ”Turvaliivi suojasi minua”, hän kertoi tapahtumapaikan lääkintähenkilökunnalle. Turvaliivin ainoasta hoidettavaksi jäi vain hänen käteensä tullut haava.

Joululahjoja arabilapsille

ICEJ jakaa vuoden vaihteessa lahjoja Betlehemin ja Nasaretin vähävaraisille.

Siirtokuntatuotteiden merkintä rasistinen toimenpide

Europarlamentaarikot Hannu Takkula ja Baas Belder (Hollanti) isännöivät keskiviikkona Brysselissä järjestettyä ICEJ symposiumia, johon osallistui kymmeniä vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

Brysselin päärabbi sanoo, ettei juutalaisilla ole tulevaisuutta Euroopassa

Brysselin päärabbi Avraham Gigi kertoi Israelilaisella radiokanavalla, ettei juutalaisilla ole tulevaisuutta Euroopassa.

ICEJ sai kiitosta Juutalaistoimistolta

Juutalaistoimiston edustaja Yigal Palmor ilmoitti tällä viikolla, että noin 6 500 juutalaista on tänä vuonna muuttanut Ranskasta Israeliin ja he odottavat vielä 1 500 Ranskan juutalaisen saapuvan Israeliin tämän vuoden loppuun mennessä.

Israelin opetusministeri nimitti komitean kristillisten koulujen tukemista varten

Israelin opetusministeri Naftali Bennett ilmoitti äskettäin, että hän nimittää tri Shimshon Shoshanin uuden hallituksen alaisen komitean johtajaksi. Shoshan on aikaisemmin palvellut useita vuosia opetusministeriön pääjohtajana.

Israelin suhteet maailman kanssa ovat säilyneet hyvinä BDS-kampanjasta huolimatta

Israelin presidentti Reuven Rivlin isännöi alkuviikosta Intiasta tullutta delegaatiota, jossa oli mukana liikemiehiä ja kaupunginjohtajia. Delegaatio osallistui viikonmittaiseen Intia-Israel -foorumiin, joka käynnistettiin Tel Avivin yliopistossa.

Tervehdys ICEJ:n kansainväliseltä toiminnanjohtajalta

Rakkaat ystävät,

kun kirjoitan tätä kirjettä, Jerusalemin kadut ovat tahriintuneet verestä. Päivääkään ei mene ilman toistuvia puukotuksia tai ampumisia. Ihmisiä surmataan tai haavoitetaan joka päivä. Palestiinalaisnuorten vihamielisyys näyttää purkautuneen esille hirvittävimmällä tavalla, kun teini-ikäisiä puukotetaan ja vanhempia ammutaan lastensa silmien edessä.

Astronautit kokoontuivat Jerusalemiin levottomuuksista huolimatta

Jerusalemin lisääntyneestä väkivallasta huolimatta legendaarinen astronautti Buzz Aldrin ja useita muita avaruusalan kuuluisuuksia kokoontui Jerusalemiin viettämään 66. vuosittaista kansainvälistä astronauttien kongressia, joka oli Israelin avaruustutkimuslaitoksen isännöimä.

Lehtimajanjuhlat elvyttivät Israelin turismia

Lehtimajanjuhlilla oli tänä vuonna enemmän osallistujia kuin moniin vuosiin. Tämä elvytti Israelin turismia viimekesäisen ”Operaatio suojaavan kärjen” jälkeen. 

Israelilaista sairaalaa ylistettiin arvostetussa julkaisussa

Haifassa sijaitsevaa Rambamin sairaalaa ylistettiin arvostetussa Annals of Emergency Medicine –lehdessä olleessa raportissa.

WIZO-myyjäiset

Lahjoittamalla WIZOlle lahjoitat lapselle. Ole Sinäkin lasten ja naisten asialla – tue WIZOa! Helsingin WIZO saa tulonsa pääasiassa vuosittain järjestettävistä myyjäisistä. Kaikki myytävät tavarat saadaan lahjoituksina.

Kings Mediakoulu voitti arvostetun palkinnon

Kings Mediakoulu voitti lyhytelokuvallaan Victory in Christ! parhaan dokumenttielokuvan palkinnon elokuvafestivaaleilla Los Angelesissa.

Palestiinalainen pelasti viisi amerikkalaista opiskelijaa hebronissa

Viisi New Yorkista kotoisin olevaa jeshiva-koulun opiskelijaa kääntyi viikko sitten autolla ajaessaan väärään suuntaan, kun he olivat matkalla patriarkkojen haudalle Hebronissa. He päätyivät palestiinalaisten asuinalueelle, Jabal Johariin. Jalankulkijat alkoivat välittömästi Israelilaisen rekisterikilven nähdessään heitellä kiviä ja palopommeja heitä kohti. Opiskelijat pääsivät juuri ja juuri pelastautumaan autosta ennen kuin se syttyi palamaan. Naapuruston asukas piilotti opiskelijat asuntoonsa ja soitti apua Palestiinan poliiseilta, jotka avustivat Israelin sotilaita viemään opiskelijat pois tästä vaarallisesta tilanteesta.

Envision 2016 -konferenssi Jerusalemissa

Tule mukaan Jerusalemiin elämää muuttavaan pastoreiden ja johtajien konferenssiin 25.-28.1.2016! Uudista näkyäsi kuulemalla, mitä Jumala tekee Israelissa ja kansakuntien keskuudessa. Sukella syvemmälle Raamatun profetioihin tri Jürgen Bühlerin ja muiden ICEJ:n johtajien sekä paikallisten juutalais- ja arabipastoreiden johdolla.

Jumalan valitut palaavat takaisin kotiin

Viimeisten 120 vuoden aikana yli 2,5 miljoonaa juutalaista on palannut Israeliin joka puolelta maailmaa, niin pohjoisesta, etelästä, idästä kuin lännestäkin. Se on kirjaimellinen täyttymys Jumalan antamasta lupauksesta (Jer. 16:14–15).

Yhä useammat kristityt palvelevat israelin puolustusvoimissa

Vapaaehtoisten arabikristittyjen määrän Israelin puolustusvoimissa uskotaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna. Määrän kaksinkertaistuminen on seurausta kristillisen yhteisön johtajien vaivannäöstä, jonka johdossa on kreikkalainen ortodoksipappi, isä Gabriel Naddaf. Monet nuoret arabikristityt haluavat myös tehdä oman osuutensa ja integroitua paremmin Israelin yhteiskuntaan. ”Heidän motivaationsa on hyvin korkealla, kun he saapuvat asepalvelukseen”, sanoi Israelin puolustusvoimien eversti Pini Gonen, joka johtaa kristittyjen nuorten pataljoona -projektia (Gadna) Israelin puolustusministeriössä, kertoi Wallan uutissivusto. ”Uskon, että kristittyjen alokkaiden määrä tulee nousemaan. Jo nyt voimme nähdä kristittyjen upseerien palvelevan majureina muun muassa merivoimissa ja muissa yksiköissä. Korkeiden sotilasarvojen määrän uskotaan tulevaisuudessa nousevan. Se on vain ajan kysymys.”

Uusi laite säästää aikaa ja rahaa

HoloDent on uusi israelilaiseen 3D-teknologiaan pohjautuva laite, joka vähentää huomattavasti aikaa, joka kuluisi hammasproteesin valmistamiseen ja sovittamiseen. Aikaisemmin proteesin valmistamiseen on kulunut kuukausi, mutta uuden laitteen ansiosta aikaa kuluu enää vain 30 minuuttia. Uusi teknologia, jota on mahdollista soveltaa myös muilla aloilla, kuten arkkitehtuurissa ja koneteollisuudessa, arvellaan säästävän satoja miljoonia dollareita, lukemattomia työtunteja, ja valtavan määrän fyysistä kipua ja stressiä niin potilaiden kuin terveydenhoitohenkilökunnan parissa maailmanlaajuisesti.