Gazan tulitauko- ja panttivankineuvotteluita jatketaan tällä viikolla Qatarin pääkaupungissa Dohassa, ja odotukset ovat korkealla.
Kyseessä on Israelin ja Hamasin tulitauko- ja panttivankisopimuksen toisen vaiheen neuvottelut, joihin osallistuvat Israelin lisäksi Yhdysvallat, Qatar ja Egypti. Näistä kaksi jälkimmäistä toimivat välittäjinä neuvotteluille terroristijärjestö Hamasin edustajien kanssa.
Sopimuksen ensimmäinen vaihe, jossa vapautettiin yhteensä 33 panttivankia, kahdeksan heistä kuolleena, päättyi 1. maaliskuuta. Jatkoneuvotteluja on käyty sen jälkeen muun muassa Egyptin Kairossa, tuloksetta.
Terroristijärjestö Hamas pitää Gazassa edelleen 59 ihmistä panttivankinaan, joista 24 uskotaan olevan elossa (kuvassa) ja 35 arvioidaan menehtyneen. Elossa olevien joukossa on 22 israelilaista, yksi nepalilainen ja yksi thaimaalainen panttivanki.
Viime viikkoina vapautuneista vangeista osa on ollut erittäin heikossa fyysisessä ja henkisessä kunnossa, mikä on lisännyt vakavaa huolta jäljellä olevien vankien terveydentilasta.
Kiperät neuvottelut
Neuvotteluissa Israel on ilmaissut haluavansa pidentää kolmivaiheisen sopimuksen ensimmäistä vaihetta kuudella viikolla, kun taas Hamas haluaisi jo siirtyä sen toiseen vaiheeseen. Se tarkoittaisi sodan päättymistä ja Israelin joukkojen täydellistä vetämistä Gazasta, mitä voitaisiin pitää eräänlaisena voittona terrorijärjestölle, joka pystyisi silloin säilyttämään asemansa Gazassa.
Israel ei ole Hamasin ehdotukseen suostunut, vaan valmistautuu samaan aikaan mahdolliseen sodan jatkumiseen. Lisäksi Israel on pyrkinyt painostamaan Hamasia keskeyttämällä avustuskuljetukset Gazan kaistalle sekä rajoittamalla sähkönjakelua, mikä koskee tiettävästi lähinnä yhtä vedensuolanpoistolaitosta, jonka energia johdetaan Israelin puolelta.
Hauras tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on kuitenkin toistaiseksi pitänyt ja suuremmilta aseellisilta yhteenotoilta on vältytty. Israel on esittänyt, että nykyinen väliaikainen tulitauko jatkuisi edelleen parhaillaan vietettävän muslimien paastokuukausi ramadanin ja huhtikuisen juutalaisten pesah-juhlan yli, eli huhtikuun 20. päivään asti.
Yhdysvalloilta vetoapua neuvotteluihin
Dohan neuvotteluissa suuria odotuksia on asetettu erityisesti Yhdysvalloille, jonka Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoffilta odotetaan konkreettisia, aikataulutettuja ehdotuksia räjähdysherkän tilanteen rauhoittamiseksi. Witkoffin tuoreimpaan ehdotukseen sisältyy kymmenen elossa olevan panttivangin vapauttaminen vastineeksi 60 päivän tulitauosta. Puheissaan hän on myös korostanut Hamasin aseistariisumista ja poistamista Gazan kaistalta.
Monimutkaisiin neuvotteluihin lisämausteensa tuo viime viikolla paljastunut tieto Yhdysvaltojen viikkojen ajan käymistä suorista neuvotteluista Hamasin kanssa. Panttivankilähettiläs Adam Boehlerin johtamien neuvotteluiden on sanottu keskittyneen Yhdysvaltain ja Israelin kaksoiskansalaisten vapauttamiseen. Toimia on kuitenkin kritisoitu ankarasti erityisesti Israelin taholta, joka ei näe terroristijärjestöä luotettavana neuvottelukumppanina ja katsoo keskustelujen vahingoittavan varsinaisia neuvotteluja.
Rukoillaan viisautta panttivanki- ja tulitaukosopimuksen neuvottelijoille, vapautusta kaikille Gazassa edelleen oleville panttivangeille, sekä rauhaa ja vakautta Israeliin, Gazaan ja koko Lähi-idän alueelle!
Lähteet: The Times of Israel, The Jerusalem Post

Kuva: Hamasin vankina Gazassa on edelleen tiettävästi 24 elossa olevaa panttivankia. (Kuva: Hostages Family Forum)
Ylärivi (vasemmalta oikealle): Elkana Bohbot, Matan Angrest, Edan Alexander, Avinatan Or, Yosef-Haim Ohana, Alon Ohel. Toinen rivi (vasemmalta): Evyatar David, Guy Gilboa-Dalal, Bipin Joshi, Rom Braslavski, Ziv Berman, Gali Berman. Kolmas rivi (vasemmalta): Omri Miran, Eitan Mor, Segev Kalfon, Nimrod Cohen, Maxim Herkin, Eitan Horn. Alarivi (vasemmalta): Matan Zangauker, Bar Kupershtein, David Cunio, Ariel Cunio, Tamir Nimrodi, Pinta Nattapong.