Israelin arabit muodostavat noin 20 prosenttia maan väestöstä. Silti monet heistä kohtaavat taloudellisia ja sosiokulttuurisia esteitä, jotka haittaavat heidän pääsyään korkeakoulutukseen ja ammatillisiin mahdollisuuksiin esimerkiksi huipputeknologian alalla.
”Vaikka 15 prosenttia korkean teknologian opiskelijoista on arabeja, heistä vain 1,4 prosenttia työskentelee tällä alalla, ja arabinaiset ovat vielä vähemmän edustettuina”, selittää työmarkkina-asiantuntija Kav Mashve.
Vastauksena työelämän haasteisiin ICEJ sponsoroi innovatiivista mentorointiohjelmaa, joka on suunniteltu parantamaan Israelin arabien toimintaedellytyksiä ja pääsyä maan menestyksekkäälle, mutta hyvin kilpaillulle high tech -alalle.
Mentorointiohjelma tarjoaa arabinuorille ei vain teknisten taitojen koulutusta, vaan myös apua ammatilliseen verkostoitumiseen, joka on ratkaisevan tärkeää urakehityksen kannalta. Opiskelijoilla on tukenaan kokeneet mentorit, jotka tarjoavat ohjausta, yhteyksiä, käytännön oivalluksia ja koulutusta. Ohjelmaan osallistuu vuosittain 90–120 nuorta arabitaustaista teknologiaopiskelijaa.
Matkaan liittyy kuitenkin edelleen monia haasteita. Nykyinen konflikti on kiristänyt arabien ja juutalaisten suhteita korkean teknologian yrityksissä, rajoittanut vierailuja ja vaikeuttanut työpaikkojen saamista. Sota haittaa maan taloutta, mikä lisää irtisanomisia ja vaikeuttaa erityisesti nuorempien ammattilaisten työllistämistä.
Silti epävarmuuden keskellä ohjelma on tuottanut rohkaisevia tuloksia. Kauden 2022/2023 opiskelijoista 56 prosenttia on löytänyt työpaikan high tech -alalta. Vaikka tämä luku jää alkuperäisestä 70 prosentin tavoitteesta, se on haasteet huomioon ottaen merkittävä saavutus.
Yksi ohjelman tuoreista menestystarinoista on Haifan yliopistosta valmistunut Nur, joka työskentelee Moveon kehittäjänä. Nur kuvailee mentorointiohjelmaa ”portiksi korkean teknologian teollisuuteen”. Tämän nuoren arabinaisen matka pienestä arabikylästä maan johtavaan teknologiayritykseen on osoitus ohjelman muutosvoimasta.
”Jokainen oppitunti rikastutti tietojani ja taitojani”, Nur painottaa. ”Saamani todistus ei vain parantanut ansioluetteloani – se avasi ovia ja teki vaikutuksen haastattelijoihin.” Menestyksensä innoittamana Nur on nyt sitoutunut tukemaan muita yhteisönsä nuoria heidän opintopolullaan. ”Haluan ohjata lukiolaisia, jakaa tarinani ja rohkaista heitä toteuttamaan unelmiaan”, hän lisää.
Useampien israelilaisten sisällyttäminen korkean teknologian sektorille rakentaa vahvemman ja yhtenäisemmän yhteiskunnan, jossa kaikki israelilaiset voivat työskennellä yhdessä ja jakaa menestystä. Investoimalla näihin nuoriin kykyihin ICEJ auttaa purkamaan sosioekonomisia esteitä, voimaannuttaa heikommassa asemassa olevia yhteisöjä ja rakentaa valoisampaa tulevaisuutta koko Israelille.
Lahjoita ICEJ:n sosiaaliseen avustustyöhön!