On ilo olla Suomessa. Kiitos mahdollisuudesta kertoa muutamalla sanalla työstäni ja maani tilanteesta.
Suomen ja Israelin kahdenväliset suhteet ovat hyvät, ja tavoitteenani on kehittää niitä entistäkin paremmiksi. Pidän tärkeänä ihmisten tuomista yhteen. Suomen koulutusjärjestelmä, terveys- ja vesiteknologia, energiantuotanto ja monet muut innovaatiot sekä kulttuuriyhteistyö herättävät kiinnostusta Israelissa, ja olen vakuuttunut, että muun muassa näiden teemojen parissa tulemme tekemään hyvää yhteistyötä suurlähettiläskaudellani.
Israelin vaikea vuosi
Israelilla on takanaan hyvin vaikea vuosi. Hamasin brutaali hyökkäys 7. lokakuuta 2023 oli pahinta, mitä juutalaiset ovat joutuneet kohtaamaan sitten toisen maailmansodan ja holokaustin. Terrorijärjestö Hamasin panttivankeina on edelleen 101 miestä, naista ja lasta. Lisäksi Israelissa on lähes satatuhatta maansisäistä pakolaista, joista pohjoisrajan läheisyydessä asuvat ovat joutuneet jättämään kotinsa Hizbollahin jatkuvan rakettitulen vuoksi. Gazan rajaa lähellä oleviin yhteisöihin ei sinnekään ole vielä mahdollista palata.
Israel ei halunnut tätä sotaa, vaan käy tällä hetkellä itsepuolustustaistelua seitsemällä rintamalla. Israel on aiemmin solminut rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kanssa sekä Abraham-sopimukset useiden alueen maiden kanssa. Olen vakuuttunut siitä, että voimme palata tälle polulle, kun Iranin hallinnon ja sen tukemien terrorijärjestöjen aiheuttama uhka on pienentynyt.
Antisemitismi huolestuttaa
Antisemitismi on noussut tasaisesti Euroopassa ja ympäri maailmaa usean vuoden ajan jo ennen viime vuoden lokakuun 7. päivää, mutta tuon päivän jälkeen antisemitististen tapausten määrä eri puolilla maailmaa on kasvanut eksponentiaalisesti sadoilla prosenteilla. Antisemitismin suhteen tämä on ollut historiallisesti pahin vuosi sitten toisen maailmansodan.
Valitettavasti Suomikaan ei ole poikkeus. Aikaisemmin tänä vuonna julkaistun selvityksen mukaan valtaosa juutalaisiksi identifioituvista ihmisistä kokee, että antisemitismi on kasvanut Suomessa viime vuosina. Vastaajien kokemusten perusteella suurimpana ongelmana ovat antisemitismin ilmentymät internetissä ja sosiaalisessa mediassa sekä antisemitismi perinteisessä mediassa ja poliittisessa keskustelussa.
Tässä taistelussa olemme erittäin kiitollisia teidän avustanne. Tarvitsemme teidän ääntänne, toimianne ja rukouksianne. Te tarjoatte meille valoa ja rohkaisua, jota kovasti tarvitsemme näinä synkkinä aikoina.
Toivoa uuteen vuoteen
Israelin yhteiskunta on hyvin lannistumaton. Vaikeuksista huolimatta haluamme uskoa parempaan tulevaisuuteen ja rauhaan.
Haluan toivottaa teille kaikille rauhallista juhla-aikaa. Rukoillaan, että uusi vuosi toisi mukanaan rauhaa ja myötätuntoa sekä panttivankimme takaisin kotiin. Jumalan siunausta!
Boaz Rodkin
Israelin Suomen-suurlähettiläs
Israelin suurlähettiläs Boaz Rodkinin tervehdys on julkaistu alun perin 17. joulukuuta 2024 ilmestyneessä Sana Jerusalemista -lehdessä (06/24).