ajankohtaista

Pelon keskellä lohduttamassa

Kotisairaanhoitotyössä on koettu vuosien varrella erilaisia vaiheita, mutta työn ydin on aina pysnyt samana. Lohdutuksen työmme sairaiden, vanhusten ja huono-osaisten parissa jatkuu myös nykyisen sodan keskellä.

Myöhään eräänä kesäkuun iltana sain puhelun kotisairaanhoitajalta, joka pyysi minua tulemaan erään iäkkään asiakkaamme asunnolle. Kyseessä oli 98-vuotias sokea mies, joka on viime lokakuun sodan alkamisesta lähtien elänyt uudelleen painajaistaan toisen maailmansodan ajalta. Silloin poikana hän oli vankina hirvittävällä Pechoran keskitysleirillä Ukrainassa. Se aiheutti hänelle trauman, joka on seurannut häntä kuin varjo koko hänen elämänsä.

Aina kun tuon hänelle hänen viikoittaiset elintarvikkeensa, meillä on mukava keskustelutuokio. Viime kuukausina hän on kuitenkin ollut toisinaan hyvin tuskainen, hämmentynyt ja peloissaan.

Tuona iltana riensin yöllisen Jerusalemin läpi hänen taloonsa, ja yhdessä hoitajan kanssa siirsimme hänet nukkumaan. Sanat eivät kuitenkaan auttaneet häntä rauhoittumaan; pelko oli hänelle todellista. Aikaisin aamulla hän lopulta nukahti syvään, levolliseen uneen.

Oli etuoikeus saada istua tämän vanhan miehen huoneessa, kunnes hän nukahti. Muutaman tunnin kuluttua alkaisi uusi päivä, ja auringon noustessa asiat näyttäisivät erilaisilta. Yhdessä hoitajan kanssa löydämme aina tavan auttaa häntä. Hän ei ollut yksin niinä pimeinä yön tunteina. Hän tiesi, että olimme siellä hänen kanssaan, ja tällä kertaa se riitti.

Kotisairaanhoitotyömme sairaiden ja huono-osaisten parissa jatkuu tämän pitkittyneen sodan keskellä. Tule mukaan tukemaan työtämme rukoilevien uskovien armeijaan seisomaan muurinaukossa näiden kallisarvoisten juutalaisten puolesta.

Corrie van Maanen
ICEJ:n kotisairaanhoidon päällikkö

Kiitos lahjastasi ICEJ:n kotisairaanhoitotyöhön!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä

01/07/2024

Kotisairaanhoito lohduttaa vaikeina aikoina