Lauantai-iltana 12. huhtikuuta kokoonnutaan juutalaisissa perheissä eri puolilla maailmaa erityisen seder-aterian ääreen viettämään vuoden tärkeintä juutalaista juhlaa, pesahia. Silloin muistellaan israelilaisten vapautumista Egyptin orjuudesta.
Seder-aterialla käydään yhdessä läpi kyseinen Tooran – Toisen Mooseksen kirjan – kertomus ja nautitaan erilaisia symbolisia ruokalajeja, kuten kitkeriä yrttejä.
Paitsi että pesah on ilon ja vapautuksen juhla, on se tänä vuonna monille erityisen koskettava ja raskas Gazassa edelleen vankeudessa olevien 59 israelilaisen panttivangin traagisen tilanteen johdosta. ”Let my people go” (”Päästä minun kansani”) on lause, joka on tuttu paitsi Raamatun lehdiltä, myös viime aikaisista kampanjoista panttivankien vapauttamiseksi.
Pesahina kuolema kulki ohi
Sana ’pesah’ (englanniksi passover) tulee hepreankielisestä sanasta, joka tarkoittaa ’ohi kulkemista’. Se viittaa Jumalan kymmenenteen vitsaukseen, jolla Jumala rankaisi egyptiläisiä, jotka eivät päästäneet israelilaisia lähtemään.
Raamatun kertomuksen mukaan Jumala surmasi tuona yönä egyptiläisten esikoiset. Israelilaiset kuitenkin säästyivät, koska Jumala oli käskenyt heitä sivelemään kotinsa ovenpielet karitsan verellä. Veri oli merkki, jonka myötä kuolema kulki näiden kotien ohi.
Israelilaisten lähtö Egyptistä tapahtui lopulta niin kiireesti, ettei heille jäänyt aikaa edes leipätaikinan kohottamiseen. Siksi pesah-juhlan aikana syödään happamatonta leipää eli matsaa.
Juhla kestää kaikkiaan kahdeksan päivää, eli jatkuu tänä vuonna huhtikuun 20. päivään asti.
Toivotamme hyvää ja rauhallista pesah-juhlaa kaikille juutalaisille ystävillemme Suomessa, Israelissa ja maailmalla! Chag Pesach Sameakh!
t. ICEJ Suomen osasto