ajankohtaista

Israel – 75 vuotta innovaatioita

”Ja niinkuin te olette olleet kirouksena pakanakansain seassa, te Juudan heimo ja Israelin heimo, niin te, kun Minä teidät vapahdan, tulette olemaan siunauksena.” (Sak. 8:13)

Ei ole mikään salaisuus, että Israel on kasvanut 75 vuodessa maailman johtavaksi startup-kansakunnaksi ja teknologiakeskukseksi. Israelilaisten keksintöjen lista on pitkä, ja maassa on asukaslukuunsa nähden eniten startup-yrityksiä maailmassa. Tehdäänpä siis lyhyt aikamatka muutamiin uskomattomiin innovaatioihin, joiden kautta Israel on siunannut koko maailmaa.

1964 – Suolatonta merivettä
Ukrainalaissyntyinen kemisti ja keksijä Alexander Zarchin muutti Israeliin 1947, juuri ennen valtion itsenäistymistä. Uudessa kotimaassa makeaa vettä oli niukasti, kun taas Välimeren suolaista merivettä oli yllin kyllin. Zarchin tarttui haasteeseen ja alkoi kehittää menetelmää, jolla merivedestä saadaan juomakelpoista poistamalla siitä suolaa. Läpimurto sai patentin vuonna 1964. Tänä päivänä suolanpoistolaitoksia on 177 maassa, ja niillä tuotetaan puhdasta vettä sadoille miljoonille ihmisille.     

1965 – Tippakastelujärjestelmä
Israelilaiset maanviljelijät kamppailivat vuosikymmeniä kasvattaessaan satoa kuivassa aavikkoilmastossa. Ongelmaan löytyi ratkaisu 1965, kun insinööri Simcha Blass tarkkaili kahta vierekkäistä, mutta erikokoista puuta. Isomman puun viereisestä vuotavasta vesiputkesta Blass ymmärsi, että muutama säännöllinen, kohdennettu tippa vettä saa aikaan merkittävän muutoksen kasvussa. Näin sai alkunsa Netafim-yritys, joka toimittaa tippakastelujärjestelmiä nykyään jo 112 maahan.

1970 – Kirsikkatomaatteja
Heprealaisen yliopiston kahden professorin tutkimushankkeen tuloksena syntyi uusi tomaattilajike, kirsikkatomaatti. Tämä herkullinen lajike kypsyy hitaasti, eikä mätäne helposti kuljetuksen aikana. Nykyään näitä suosittuja tomaatteja löytyy kauppojen hyllyiltä ympäri maailmaa.

1993 – Palomuurilla tietoturvaa
Ohjelmisto, joka suojaa tietokoneitamme kyberhyökkäyksiltä, on yksi tietoturvan kulmakivistä. Checkpoint-yrityksen kehittämä Firewall1-ohjelma on luultavasti yksi suurimmista israelilaiskeksinnöistä, jota monet joko käyttävät itse tai hyötyvät siitä epäsuorasti esimerkiksi pankkien turvatoimissa tai henkilökohtaisen datan salaamisessa. Viruksia torjuva palomuuri estää haittaohjelmien pääsyn järjestelmiin.

2001 – Nieltävä kapselikamera
Israelilainen insinööri Gavriel Iddan piti välivuotta Bostonissa, jossa hänen naapurinsa kärsi selittämättömistä vatsakivuista. Tästä Iddan sai idean nieltävästä kapselikamerasta, jota hän kehitti seuraavat 20 vuotta. PillCam-kamera välittää tietoa ruoansulatuskanavan häiriöistä kehon ulkopuolella olevaan vastaanottimeen, ja sillä voidaan välttää monien potilaiden tarve leikkaukseen.

2022 – Sähköllä ilmaan
Israel teki historiaa syyskuussa 2022 lanseeraamalla maailman ensimmäisen täyssähköisen matkustajalentokoneen. Eviation-yrityksen Alice-lentokone teki onnistuneen kahdeksan minuutin lennon Yhdysvalloissa saavuttaen reilun kilometrin korkeuden. Yhtiö suunnittelee aloittavansa lyhyet kaupalliset lennot vuonna 2027. Tämän uskotaan ennakoivan halvemman, puhtaamman ja kestävämmän lentoliikenteen uutta aikakautta.

Kuvat: Drip irrigation/Netafim; Cherry tomatoes/Haaretz; PillCam/Newatlas

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

20/06/2024

Israelissa odotetaan kesällä suurta alija-aaltoa

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”