Kuoleman lista -dokumenttielokuvajuliste

Esitykset

dramatisoitu dokumenttielokuva

Kuoleman lista

Kuoleman lista on saarijärveläisen ohjaaja-tuottaja Martti Takalon johdolla valmistunut draamallinen dokumenttielokuva. Elokuva käsittelee natsien valtaannousua Saksassa 1930-luvulla ja juutalaisvainojen kehittymistä holokaustiin saakka. Elokuva kertoo Suomen valtionjohdon suhtautumisesta SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmlerin esittämään suomenjuutalaisten luovutuspyyntöön kesällä 1942. Päähuomion elokuvassa saa juutalaispakolaisten elämä Suomessa vuosina 1938-1942 ja Suomen valtionjohdon suhtautuminen heidän luovutuksiinsa syksyllä 1942.

Elokuvan asiantuntijana ja kertojana toimii kouluttaja, eläkkeellä oleva hävittäjälentäjä ja ilmataisteluopettaja Olli Seppänen. Draamalliset osuudet ovat elokuvassa merkittävässä osassa. Dokumenttielokuva perustuu tarkasti historiallisiin tapahtumiin.

Suhtautuminen juutalaisiin on ollut, edelleen on ja tulee olemaan kansoja jakava kysymys. Tällä kysymyksellä on myös hengellinen näkökulma, joka tuodaan lyhyesti esiin dokumentin lopussa. Elokuvan yhtenä tarkoituksena on, että Suomen valtionjohto ja kansa eivät jatkossakaan lähtisi antisemitistiselle tielle. Suomi ei luovuttanut ainoatakaan juutalaista kansalaistaan natsien käsiin ja keskeytti juutalaispakolaisten luovutukset, kun salassa aloitettu luovutusprosessi paljastui. Valitettavasti kahdeksan juutalaispakolaista luovutettiin ennen keskeytyspäätöstä.

Esityksissä kerätään vapaaehtoinen maksu, joka ohjataan ICEJ:n antisemitismin vastaiseen työhön.

Elokuvan ikäraja on K12.

HUOM! Turun, Helsingin, Tampereen, Sotkamon ja Oulun esityksiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Klikkaa kaupungin kohdalta ja ilmoittaudu.

Jos sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä icejtapahtumat(at)icej.fi

 

ICEJ Suomen osaston järjestämä näytöskiertue on päättynyt. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille!