ajankohtaista

Alija jatkuu myös sodan aikana

Alijamuutto Israeliin jatkuu huolimatta Israelin ja Hamasin intensiivisestä sodasta, ja vauhti voi jopa kiihtyä, kun otetaan huomioon nykyinen antisemitismin aalto maailmalla, josta esimerkkinä tuore välikohtaus Venäjän Dagestanissa.

ICEJ sponsoroi tulevina viikkoina alijalennot 111:lle 14–18-vuotiaalle juutalaiselle nuorelle, jotka tulevat entisistä neuvostotasavalloista. Kun he ensin suorittavat opinto-ohjelmansa Israelissa, voivat he tulla maan kansalaisiksi ja palvella IDF:ssä puolustaakseen uutta kotimaataan. ICEJ työskentelee myös paikan päällä entisen Neuvostoliiton alueella auttaakseen muuttovalmisteluissa, logistiikassa ja lentokenttäkuljetuksissa.

Lisäksi ICEJ sponsoroi lennot 61 Etiopian juutalaiselle, joiden odotetaan lentävän maahan mahdollisimman pian saatuaan matkustusasiakirjansa kuntoon Addis Abebassa.

Tänä vuonna ICEJ on auttanut yhteensä jo yli 5 000 juutalaista maahanmuuttajaa tukemalla heidän kotimatkansa eri vaiheita ja kotoutumista Israelissa. Tämä sisältää alijalentojen rahoittamisen yli 1 300:lle maahanmuuttajalle. Maailmanlaajuisen alijan odotetaan ylittävän 50 000 hengen rajan tänä vuonna, mikä olisi ennätyksellinen määrä sitten 1990-luvun Neuvostoliiton romahtamisen.

Luvut eivät sisällä niitä lähes 300 000 ulkomailla asuvaa Israelin kansalaista, jotka ovat rynnänneet kotiin puolustamaan esi-isiensä kotimaataan. Suurin osa Israelin lennoista on peruttu Gazasta tulevien rakettien vuoksi, mutta EL AL ja muut israelilaiset lentoyhtiöt edelleen liikennöivät Ben-Gurionin lentoasemalta. Saapuvat lennot ovat nyt täynnä sekä uusia maahanmuuttajia että maata puolustamaan saapuneita israelilaisia!

Raivokkaasta sodasta huolimatta Yhdysvalloista, Ranskasta ja entisen Neuvostoliiton alueelta on saapunut huomattava määrä juutalaisia maahanmuuttajia. Antisemitismin yleistyessä esimerkiksi Euroopassa voi alijan odottaa jopa kiihtyvän. Viimeaikainen väkivaltainen mellakka Dagestanin lentokentällä on saanut monet Venäjälle jääneistä juutalaisista harkitsemaan muuttoa Israeliin tämän pelottavan tapahtuman jälkeen. On hyvin todennäköistä, että näemme alijan kasvavan pian myös Ranskasta ja muualta Länsi-Euroopasta.  

Howard Flower
ICEJ:n alijatyön johtaja

Juutalaisten paluumuutto jatkuu myös sodan keskellä. Tule mukaan ja lahjoita ICEJ:n exodus- ja alijatyöhön!   

Valokuva: JAFI

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä