ajankohtaista

Apusi menee perille Ukrainassa

Apusi saavuttaa Ukrainan juutalaiset. Ensimmäiset juutalaiset pääsivät turvaan Puolan puolelle jo lauantaina.

Nuori Ukrainan juutalaismies Dima päätti torstaina 25.2. lähteä paeta ja jättää pommitetun kotikaupungin taaksensa. Hän pakkasi mukaansa lämpimiä vaatteita, ruokaa, vettä, tärkeät dokumentit ja sen verran rahaa, mitä hän sai nostettua pankkiautomaatista ja lähti ajamaan kuusivuotiaan Alon-poikansa kanssa läpi sodan Unkarin rajalle.

Diman vaimo ja Alonin äiti Masha sattui olemaan konfliktin puhjetessa Budapestissa. Matka Nikolayevista, Etelä-Ukrainasta, Unkarin puolelle vie normaalisti hieman alle 20 tuntia, mutta Dima ja hänen poikansa tekivät matkaa rajalle neljä päivää.

Sinulla on mahdollisuus auttaa Diman, Mashan ja Alonin kaltaisia Ukrainan juutalaisia ICEJ:n kautta ja antaa heille uusi elämä Israelissa.

Israelin juutalaistoimiston mukaan ensimmäisen 24 tunnin aikana 3 000 Ukrainan juutalaista haki lupaa muuttaa Israeliin. Lähiviikkojen aikana Israel on varautunut peräti 10 000 Ukrainan juutalaisen vastaanottamiseen. Juutalaisten pelastaminen sodan jaloista on monimutkainen operaatio, jossa ICEJ on mukana.

Yhden juutalaisen vieminen turvaan maksaa noin 1 500 euroa (kuljetus maitse pois Ukrainasta ja lentäen Israeliin noin 720 euroa ja hätämajoitus 760 euroa).

Dima ja Alon selvisivät onneksi ja pääsivät ylittämään Ukrainan ja Unkarin välisen rajan maanantaina Israelin viranomaisten avulla. Perhe sai halata toisiaan raastavien päivien jälkeen. He saivat Israelin väliaikaiset passit ja tulevat tekemään alijan lähiaikoina.

Kiitos, kun autat Ukrainan juutalaisia humanitaarisen hädän keskellä. Apusi on tärkeä ja työ jatkuu.

Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto

Tai lahjoita verkossa täällä. Valitse exodus-/alijatyö.

Kuva: Israelin juutalaistoimisto

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?