Holokausti tuhosi eloisan ja monimuotoisen Baltian juutalaisen yhteisön, joka oli ollut olemassa vuosisatoja. Operaatio Barbarossan aattona kesäkuussa 1941 Liettuan, Latvian ja Viron rajojen sisällä asui noin 300 000 juutalaista. Vuoden 1944 loppuun mennessä vain muutama tuhat oli selvinnyt sodasta.
Viron juutalaiset
Viime vuosisadan alussa ennen toista maailmansotaa Virossa asui noin 4 500 juutalaista, joista noin puolet asui Tallinnassa. Viron sotaa edeltäneellä yhteisöllä oli kulttuurinen autonomia ja valtion taloudellinen tuki. Neuvostomiehityksen jälkeen kesäkuussa 1940 noin puolet Viron juutalaisista lähti maasta ja pakeni Neuvostoliiton sortohallintoa. Kesäkuussa 1941 neuvostoviranomaiset karkottivat noin 400 juutalaista silloisen Neuvostoliiton alueelle.Natsi-Saksan miehittämässä Virossa eli noin 1 000 juutalaista. Natsi-Saksan miehitysvalta pidätti ja tappoi lähes kaikki maan juutalaiset yhdessä virolaisten apujoukkojensa kanssa vuoden 1941 aikana. Tammikuun 1942 menneessä natsit julistivat Viron judenfreiksi eli juutalaisista vapaaksi Wannseen konferenssissa Berliinissä.
Latvian juutalaiset
Latvia oli itsenäinen tasavalta ensimmäisen maailmansodan lopusta vuoteen 1940. Kun Natsi-Saksa miehitti Latvian, maassa asui noin 74 000 juutalaista. Kymmeniä tuhansia juutalaisia murhattiin raa’asti. 25 000 juutalaista murhattiin Rumbulan metsässä Riikassa 30.11.-7.12.1941. Samaan aikaan murhattiin myös Dvinskin ja Liepajan ghettojen juutalaiset.
Vuoden 1943 alkuun mennessä Latviassa oli enää noin 5 000 juutalaista, loput karkotettiin ja murhattiin. Noin 1 000 juutalaista palasi keskitysleireiltä takaisin Latviaan, mutta neuvostohallinto piti huolen siitä, ettei juutalaisten elämä jatkunut maassa kovinkaan ruusuisena.
Juutalaisten uusi nousu
Historian karmeista tapahtumista huolimatta Latvian ja Viron juutalaiset ovat tänä päivänä tärkeä osa yhteiskuntaa. Suomessa harvoin ymmärrämme, miten suuret ja kukoistavat juutalaisyhteisöt elivät aikanaan lähes naapurissamme.
Haluamme tämän Baltian matkan avulla avartaa ja valottaa näitä tärkeitä historian tapahtumia lähialueellamme. Samalla tutustumme siihen, miten historia on heijastunut juutalaisiin ja heidän yhteisöihinsä tänä päivänä. Lisäksi haluamme kertoa, miten ICEJ on mukana tukemassa Baltian juutalaisia.
Lähde mukaan tälle ainutlaatuiselle matkalle oppimaan Baltian juutalaisten historiasta ja sen mielenkiintoisista kohteista!
Jani Salokangas
ICEJ Suomen osaston toiminnanjohtaja