ajankohtaista

Elintärkeillä ensiapuvälineillä pelastetaan elämää

ICEJ:n lahjoittamat ensiapuvälineet pelastavat ihmishenkiä Kaplanin sairaalassa Rehovotissa.

Israel tunnetaan laajalti edistyneistä lääketieteellisistä laitteistaan ja tutkimuskeskuksistaan, ja monet ulkomaalaiset tulevat maahan ”lääketieteellisinä turisteina” saamaan hoitoa Israelin sairaaloissa. Joskus näissä sairaaloissa on kuitenkin pulaa tärkeistä laitteista, joita tarvitaan jo pelkästään Israelin oman kasvavan väestön hoitamiseen.

Hiljattain ICEJ toimitti elintärkeitä ensiapuvälineitä Rehovotin kaupungissa sijaitsevaan Kaplanin sairaalaan, joka on yksi Israelin johtavista ja vilkkaimmista sairaaloista. Ensiapuklinikka on kuin sen sykkivä sydän.

Kaplanin sairaala perustettiin alun perin vuonna 1953 armeijan kasarmeihin palvelemaan alueen 50 000 asukasta, mutta nyt se tarjoaa palveluja noin miljoonalle israelilaiselle. Sairaalaa johtaa tohtori Tarif Bader, joka on erittäin arvostettu lääketieteen ammattilainen druusiyhteisöstä. Sairaala palvelee monia holokaustista selviytyneitä, merkittävää osaa maan Etiopian juutalaisista ja ultraortodoksiväestöstä sekä erilaisia vähemmistöryhmiä. Sairaalassa hoidetaan myös Gazasta tulevia palestiinalaispotilaita.

Tohtori Bader on tottunut suureen potilasvirtaan ja traumapotilaiden hoitoon. Aiemmin Bader palveli Israelin puolustusvoimissa (IDF) vastaten sairaanhoidosta haavoittuneille syyrialaisille, jotka ylittivät Israelin rajan Syyrian sisällissodan aikana. Se oli osa IDF:n Hyvä naapuri -operaatiota, jota myös ICEJ tuki.

Israelin väestön kasvaessa Kaplanin sairaalan ensiapuklinikan täytyi hankkia ja päivittää tiettyjä puuttuvia tai vanhoja laitteita voidakseen hoitaa asianmukaisesti kaikkia potilaitaan. Saamansa tuen ansiosta ICEJ pystyi lahjoittamaan sairaalalle verenlämmittimen ja kolme sydäniskuria. Verenlämmitin, joka voi lämmittää veren kehon lämpötilaan 35 sekunnissa, auttaa pelastamaan ihmishenkiä joka päivä. Sydäniskureilla annetaan sähköimpulsseja, jotka voivat pelastaa potilaan kuolemalta sydämen pysähtyessä.

Näiden laitteiden lisäksi ICEJ lahjoittaa sairaalalle kirurgisissa toimenpiteissä tarvittavan erikoisvalon, jonka on määrä saapua lähitulevaisuudessa. Tämä laite on elintärkeä auto-onnettomuuksien ja muiden vammojen uhreille, joiden hoito vaatii erityistä kohdennettua valaistusta. Ilman erikoisvaloa kirurgeilla ei toisinaan ole ollut muuta keinoa kuin käyttää puhelimen taskulamppua hoitaessaan vakavia vammoja. ”Todella kiitämme teitä. Tämä laite on hyvin helppokäyttöinen, ja se auttaa meitä pelastamaan ihmishenkiä”, vakuutti päivystysklinikan johtaja tohtori Arkadi Shkaliar.

Nämä laitteet vähentävät lääkäreiden stressiä, ja niiden helppokäyttöisyys auttaa varmistamaan kriittisen ja oikea-aikaisen hoidon ensiapuun tuleville potilaille.

ICEJ tukee myös uusien maahanmuuttajalääkäreiden ammattipätevyyden uudelleensertifiointiohjelmaa. Näin saadaan lisää lääketieteen ammattilaisia, joista on Israelissa huutava pula. Olemme ylpeitä voidessamme auttaa parantamaan Israelin sairaanhoitopalveluja sekä kuromaan akuuttia henkilöstövajetta, mikä voi ehkäistä työlleen omistautuneiden lääkäreiden työssä uupumista.

Annaliese Johnson
ICEJ:n media-assistentti

Tule mukaan lahjoittamalla ICEJ:n sosiaaliseen avustustyöhön!

Kuva: ICEJ:n sosiaalisen avustustyön johtaja Nicole Yoder ja Kaplanin sairaalan päivystysklinikan johtaja tri. Arkadi Shkaliar.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?