ajankohtaista

Ensimmäiset Ukrainan juutalaiset saapuivat Israeliin

Ensimmäiset 300 Ukrainan juutalaista laskeutui Ben-Gurionin lentokentälle Israeliin sunnuntaina.
Tulijoita olivat vastaanottamassa Israelin valtion edustajien lisäksi Israelin juutalaistoimiston kristittyjen ystävien osaston johtaja Danielle Mor sekä ICEJ:n sosiaalisen avustustyön ja alijatyön johtaja Nicole Yoder.

”Haluan kiittää ICEJ:n johtoa ja jokaista lahjoittajaa. Tämä on hetki, jolloin kristityt ja juutalaiset voivat työskennellä yhdessä historiallisen vääryyden korjaamiseksi sekä välittää toivoa ja luottamusta. Vaikka rukous onkin tärkeää, niin älkää vain rukoilko vaan myös toimikaa”, sanoi Mor ICEJ:n webinaarissa viime viikolla.

”On tärkeää, että nousemme yhdessä vastustamaan tätä Euroopan maaperällä tapahtuvaa kauheaa todellisuutta, joka on pahempaa kuin mikään, mitä olemme täällä nähneet, toisen maailmansodan jälkeen.”

Sunnuntaina Israeliin saapuneet Ukrainan juutalaiset ovat nyt turvassa, mutta monet ovat edelleen matkalla ja tarvitsevat apuamme. Pakomatka Ukrainasta on vaikea ja vaarallinen ja voi kestää useita päiviä.

Juutalaistoimistolla on tällä hetkellä 50 työntekijää kentällä auttamassa Ukrainan juutalaisten evakuoinnissa, ja kymmenen uutta työntekijää ollaan juuri lähettämässä apuun. ”Teemme työtä 24/7 -hätätilavaihteella”, Mor kertoo.

Lähes kaksi viikkoa jatkunut sota on pakottanut kaikkiaan reilut 1,7 miljoonaa ukrainalaista jättämään kotinsa. Tähän mennessä 3 500 Ukrainan juutalaista on hakenut lupaa alijaan, ja satoja heistä on jo evakuoitu maasta ja odottaa lentoa Israeliin. Sodan puhjettua yli 10 000 henkeä on soittanut Juutalaistoimiston hätäapulinjalle. Israelilaisviranomaisten mukaan maa on varautunut vastaanottamaan 10 000 Ukrainan juutalaista lähiviikkoina.

Israeliin odotetaan saapuvan tulevien kuukausien aikana jopa 100 000 juutalaista, joilla on oikeus alijaan paluumuuttolain mukaisesti. Sekä juutalaiset että heidän perheenjäsenensä saavat Israelin kansalaisuuden. Lisäksi maa on antanut turvapaikan 20 000:lle maassa sodan alkaessa oleilleelle ukrainalaiselle ja luvannut antaa väliaikasen kolmen kuukauden viisumin 5 000 muulle sotaa pakenevalle Ukrainan kansalaiselle.

***
Tukeasi tarvitaan edelleen! Tule mukaan auttamaan Ukrainan juutalaisia hädän keskellä!
Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto

Kuva: Ensimmäiset Ukrainan juutalaiset saapuivat Ben-Gurionin lentokentälle Israeliin 6. maaliskuuta (credit: Israelin juutalaistoimisto)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä