ajankohtaista

Etiopian juutalaisten alijamuutto etenee

Keskiviikko 1. helmikuuta oli suuri ilon päivä, kun 124 Etiopian juutalaista uutta maahanmuuttajaa laskeutui kahdella evakuointilennolla Ben-Gurionin lentokentälle Tel Aviviin. ICEJ oli mukana operaatiossa kustantamalla 120 muuttajan lennot ja tukemalla lähtövalmisteluissa.

”Juutalaistoimisto kiittää ICEJ:tä näiden Etiopian juutalaisten maahanmuuttajien saapumisesta”, sanoi Israelin juutalaistoimiston Etiopian-edustaja Adane Tadela, joka oli lentokentällä vastaanottamassa uusia tulijoita.      

Etiopian juutalaisten muuttoaallon odotetaan vauhdittuvan lähiaikoina. Maassa on tällä hetkellä vielä 1 500 juutalaista, jotka odottavat mahdollisuutta muuttaa Israeliin tulevien kuukausien aikana. Jotkut heistä ovat olleet jo vuosia erossa Israelin sukulaisistaan joutuessaan odottamaan lähtöä Gadarin ja Addis Ababan väliaikaisleireillä.  

ICEJ:llä on suuri ilo ja kunnia osallistua tähän arvokkaaseen exodus- ja alijatyöhön juutalaisten kokoamiseksi kaikkialta maailmasta takaisin esi-isiensä kotimaahan. Perustamisestaan lähtien ICEJ on avustanut 170 149 juutalaista Israeliin, ja järjestönä se kulkee lähtijöiden rinnalla koko muuttoprosessin sen alusta loppuun asti.

Vuosi 2022 oli ennätyksellinen vuosi alijan suhteen. Juutalaistoimiston mukaan Israeliin muutti silloin yhteensä 74 915 juutalaista. Suurin osa heistä saapui Venäjältä ja Ukrainasta. ICEJ osallistui haasteeseen kustantamalla lennot 1 646 juutalaiselle, jotka tekivät alijan Ukrainasta ja muista entisen Neuvostoliiton maista, Etiopiasta ja Etelä-Afrikasta. Lentojen lisäksi ICEJ tuki yhteensä yli 6 300 maahanmuuttajan matkakuluja ja kotoutumista Israeliin.

Alijan odotetaan jatkuvan huomattavana myös tänä vuonna. Muuttokustannukset ovat tällä hetkellä noin 915 euroa per henkilö, sisältäen lennot, muuttovalmistelut lähtömaassa sekä kotoutumiskulut Israelissa.  

Tee alijan unelmasta totta lahjoittamalla ICEJ:n exodus- ja alijatyöhön

Kuvat: Israelin juutalaistoimisto/ Lior Daskal

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?