ajankohtaista

Gazasta ammutut raketit aloittivat uuden vuoden Israelissa

Gazan kaistalta ammuttiin kaksi rakettia Keski-Israeliin uudenvuodenpäivän aamuna. Raketit laskeutuivat mereen Jaffan ja Rishon LeZionin edustalle eivätkä aiheuttaneet henkilövahinkoja.
Gazan aseellisten ryhmien mukaan kyseessä ei ollut tarkoituksellinen isku vaan rakettien laukeaminen ”sääolojen seurauksena”. Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun palestiinalaisryhmät vetoavat iskuissaan erilaisiin luonnonoloihin, kuten ukkoseen ja salamoihin.

Israel ei pidä raketti-iskua hyväksyttävänä, vaikka se olisikin sattunut ”vahingossa”. Lisäksi isku tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun raja-alueella työskennellyttä israelilaissiviiliä ammuttiin. Tämän jälkeen Gazan rajalta on myös tulitettu Israelin puolelle.

Israelin puolustusvoimat (IDF) vastasi rakettihyökkäykseen ilmaiskulla Hamasin ohjustuotantolaitokseen Gazassa. ”Hamas on vastuussa kaikesta toimistaan Gazassa ja saa myös kantaa niiden seuraukset,” IDF totesi lausunnossaan.

Kiristyneen tilanteen johdosta Egypti ilmoittautui välittäjäksi Israelin ja Gazan terroristiryhmien välille väkivaltaisuuksien yltymisen välttämiseksi.

Vaikka Israelin ja Gazan rajalla on ollut toukokuisen Hamasin ohjussodan jälkeen hieman rauhallisempaa, on terrorin uhka edelleen vahvasti läsnä.

Israelin puolustusvoimien mukaan Gazasta ammuttiin viime vuonna yhteensä yli 4 500 rakettia Israeliin. Vaikka 90 %:a näistä onnistuttiin torjumaan Rautakupoli-ohjuspuolustusjärjestelmällä, aiheuttaa tilanne äärimmäistä stressiä ja pelkoa Gazan lähellä sijaitsevissa israelilaisyhteisöissä. Esimerkiksi Sderotin asukkailla on hälytyssireenin soidessa vain 15 sekuntia aikaa hakeutua suojaan.

Yksi konkreettinen keino auttaa on rakentaa pommisuojia alueen siviiliväestön turvaamiseksi. Viime vuosina ICEJ on lahjoittanut yhteensä 161 liikuteltavaa pommisuojaa Israelin rajakaupunkeihin. Suurin osa näistä on sijoitettu Gazan läheisyyteen.

ICEJ haluaa olla jatkossakin lohduttamassa ja antamassa toivoa terrorin uhan alla eläville israelilaisille asentamalla uusia pommisuojia.

Sinäkin voit olla mukana auttamassa lahjoittamalla ICEJ:n kriisiapurahastoon.

Kiitos lahjastasi, joka pelastaa elämää! 


Kuva: Tuhansia raketteja ammuttiin Gazasta Israeliin viime toukokuussa (AFP).

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta