ajankohtaista

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ICEJ:n Suomen osasto perustettiin Helsingissä vuonna 1984. Suomen osastoa ryhtyi johtamaan kansanedustaja, lääkäri Ulla Järvilehto, joka toimi osaston ansiokkaana ja arvostettuna puheenjohtajana aina vuoteen 2007 asti. 

Mikä oli se kipinä, joka sai sinut perustamaan ICEJ:n Suomen osaston?

Kyllä se oli ihan suoraan Jumalan johdatusta. Kun tulin 10-vuotiaana uskoon ja aloin lukea Raamattua, löysin sieltä Israelin. Ja niin minä rakastin Israelia ja juutalaisia, vaikka en ollut koskaan käynyt Israelissa enkä tavannut yhtäkään juutalaista!

Kun myöhemmin aikuisena tulin valituksi eduskuntaan, pääsin siellä Suomen edustajaksi Parlamenttienväliseen liittoon (IPU). Totesin, kuinka väärin Israelia kohdellaan kansainvälisissä järjestöissä ja äänestin Israelin puolesta. Tämä pantiin merkille Israelissa, ja minut kutsuttiin sinne virallisena vieraana.

Lisäksi sain kutsun lehtimajanjuhlille vuonna 1980. Siellä tutustuin ICEJ:hin, jossa näin, kuinka nämä ihmiset rakastavat Israelia ja tekevät juuri sitä työtä, joka on minunkin sydämelläni. Kun silloinen ICEJ:n johtaja Johann Lückhoff otti yhteyttä ja pyysi, että perustaisin Suomen osaston, rukoilin ja kysyin Herralta, onko tämä tehtäväni. Sain siitä varmuuden, ja sillä tavalla lähdin mukaan. Suomen osasto perustettiin vuonna 1984.

Miksi halusit lähteä tukemaan Israelia ja juutalaista kansaa?

Israelilla on merkittävä osa Jumalan pelastussuunnitelmassa, eikä se ole mikään pieni sivuseikka. Herra on valinnut Israelin kansan tuottamaan maailmalle sekä Jumalan Sanan että Jeesuksen, maailman vapahtajan, ja tulee vielä kutsumaan Hänet tänne takaisin.

Sitä paitsi Raamattu kehottaa meitä siunaamaan Israelia. Hän lupaa 1. Mooseksen kirjan 12. luvussa, että ”Minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat”, ja varoittaa, että ”Minä kiroan ne, jotka sinua kiroavat”.

Miksi maailma nykyään puhuu ja toimii monin tavoin juutalaisvaltiota vastaan? 

Juuri sen takia, että se on niin tärkeä Jumalan suunnitelmissa. Pimeyden ruhtinaskin hyvin tietää, että Israelin kansan paluu omaan maahansa on kuin airut siitä, että kohta myös Herra palaa takaisin. Silloin pimeyden ruhtinas kerää kaikki mahdolliset voimansa hyökkäämään Israelin kansaa vastaan. Ilmeisesti sillä ajatuksella, että jos hän saa Israelin hävitetyksi ja erityisesti Jerusalemin ja sen pyhät paikat vallatuksi, silloin Jeesuskaan ei voi tulla takaisin.

Miksi sitten kansat tekevät näin? Raamattu sanoo, että ihmiset rakastavat pimeyttä enemmän kuin valkeutta, koska heidän tekonsa ovat pahat. Sen tähden he mielellään suostuvat pimeyden voimien kutsuun vastustaa Israelia.

ICEJ:n Suomen osasto täyttää tänä vuonna 40 vuotta: Millaisin ajatuksin katsot taaksepäin noihin pienten alkujen päiviin?

Kiitollinen mieli! Enhän minä alussa ollut millään tavalla tottunut johtajaksi, joten hyvin aralla tunnolla lähdin tähän työhön. Kaiken aikaa on Herra kuitenkin auttanut ja työ on kasvanut. Vaikka sitä alkuvaiheessa paljon vastustettiinkin, niin aina päästiin vastustuksesta huolimatta eteenpäin ja vähitellen työ tuli tunnetuksi. Nyt kun katselen teitä, jotka jatkatte työtä, niin iloitsen, kun työ edistyy.

Haluaisitko kertoa jonkun rakkaan ja tärkeän muistosi ICEJ:stä vuosien varrelta?

Muistorikkaita tapahtumia on vaikka kuinka paljon. Mehän kuljimme Herran edeltä valmistamissa teoissa suurten ja pienten ihmeitten keskellä. Yksi mieleenpainuva muisto on exoduslennon vastaanotto Ben Gurionin lentokentällä vuonna 1992. Suomen ja Saksan osastot olivat yhdessä maksaneet ICEJ:n ensimmäisen muuttajalennon, ja niinpä meidät kutsuttiin lentokentän rullausradalle konetta vastaan.

Silloin yhtäkkiä tajusin katselevani todellisuudessa samaa näkyä, jota profeetta Jesaja oli hengessä katsellut tuhansia vuosia sitten, kirjoittaessaan: ”Keitä ovat nuo, jotka lentävät kuin pilvet, niin kuin kyyhkyset lakkoihinsa”. Aamuhämärissä pilvien seasta laskeutui iso ”lintu” kiitoradalle ja rullasi sitten suoraan meitä kohti, kuin kyyhkynen lakkaansa lentohallin edustalle. Ovi aukesi, ja ensimmäinen tulija, iäkäs mies, kumartui suutelemaan Israelin maaperää. Pikkupoika huusi kirkkaalla äänellä: ”Isä, isä, missä ne palmut ovat?” Siinä he nyt olivat: Jesajan ennalta näkemät, ilmielävinä silmieni edessä!

Suomen osasto asetti tavoitteekseen maksaa ensilennon lisäksi kaksitoista exoduslentoa Israelin 50-vuotisjuhlaan 1998 mennessä. Tavoite saavutettiin hyvissä ajoin eri seurakuntien kristittyjen iloisella ja innokkaalla yhteistyöllä.

Mitä toiveita ja odotuksia sinulla on Suomen osaston seuraavalle 40 vuodelle?

Toivon Suomen osaston tuleville vuosikymmenille samaa iloista yhteistyöhenkeä, joka on ollut sille ominaista alusta lähtien. Toivon herkkää korvaa Jumalan äänelle ja reipasta etenemistä Hänen johdatuksessaan. Toivon rohkeutta ja voimia seistä Israelin rinnalla pimenevässä maailmassa, jossa Israelin siunaaminen ei ole muodikasta. Toivon runsasta Jumalan siunausta ja menestystä työhön.

ICEJ Suomen osasto kiittää lämpimästi yhdistyksen emeritapuheenjohtaja Ulla Järvilehtoa hänen uraauurtavasta arvokkaasta työstään Suomen osaston hyväksi.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta

24/05/2024

Selvitys: Antisemitismi lisääntynyt Suomessa viiden viime vuoden aikana