ajankohtaista

Haifa-koti: Sota vaikuttaa holokaustiselviytyjiin

Israelissa puhjenneella sodalla on suuri vaikutus holokaustiselviytyjien Haifa-kodin asukkaisiin.

Äkillinen sodan puhkeaminen 7. lokakuuta sekä viattomia siviilejä ja sotilaita vastaan tehdyt kauhistuttavat julmuudet ovat jättäneet Israelin suureen järkytykseen ja suruun. Holokaustin ”Ei koskaan enää” -lauseesta tuli yhtäkkiä ”Se tapahtuu taas!” Juutalaisviha on nostanut ruman päänsä Israelissa ja maan ulkopuolella. Tällä kaikella on myös suuri vaikutus holokaustiselviytyjien Haifa-kodin asukkaisiimme.

Sota koskettaa

97-vuotias asukkaamme Sarah oli niin peloissaan, ettei hän enää halunnut poistua huoneestaan, ei edes ruokasaliin. Hänen on myös erittäin vaikea käsitellä sitä tosiasiaa, että monet hänen lapsenlapsistaan kutsutaan armeijaan. Onneksi hän voi nyt paremmin ja pääsi taas lähtemään pienelle kävelylle hoitajansa kanssa.

Kaikki vanhukset eivät ole tietoisia tapahtumista. 101-vuotiaan asukkaamme Miriamin tytär, joka vietti yli viisi vuotta getoissa ja keskitysleireillä, sanoi: ”Olen niin kiitollinen, ettei äiti ole enää tietoinen siitä, mitä hänen ympärillään tapahtuu.”

Lena teki alijan Ukrainasta Israeliin puolitoista vuotta sitten. ”Olin kaksi kuukautta sodassa ja pommitusten keskellä Ukrainassa. Joka kerta luin psalmeja 91 ja 121. Minulla oli uskoa ja toivoa, että Jumala pelastaisi minut ja lapseni, ja niin Hän tekikin. Nyt olen Israelissa ja käyn läpi samaa tilannetta. Silti olen päättänyt uskoa ja toivoa, ettei Jumala jätä meitä, koska ilman Jumalaa emme voi tehdä mitään.”

Chaya on iloinen, että hänen Australiassa asuva poikansa Shaul on muutaman kuukauden vierailulla Israelissa. ”Tämä sotatilanne on minulle erittäin vaikea”, Chaya sanoo, ”mutta se, että olette täällä ICEJ:n tiimin kanssa, auttaa minua.” ”Tämä tunne ei ole vain äitini, vaan myös meidän lapsien”, hänen poikansa lisää. ”Näemme kuinka suurella rakkaudella ICEJ:n tiimi välittää Haifa-kodin asukkaista; olette kaikki niin ystävällisiä ja mukavia ja aina auttamassa. Tiedämme, että äitimme on hyvissä käsissä.”

Valtava haaste

Vaikka meillä on joitakin pommisuojia käytössämme, Haifa-koti ei ole vain yksi rakennus, vaan se koostuu useista rakennuksista ja asunnoista. Liikkumisrajoitteisten vanhusten ja joidenkin pyörätuolia käyttävien asukkaiden kanssa on lähes mahdotonta päästä pommisuojaan minuutissa.

Etsimme parhaillamme vaihtoehtoja ja valmistaudumme erilaisiin skenaarioihin, mikäli sota syttyy Israelin pohjoisrajalla. Jos näin tapahtuisi, tiedämme, ettei se tule olemaan helppoa. Se saattaa tarkoittaa, että asukkaidemme on pysyttävä turvahuoneissa pitkiä aikoja.

Jumala on kuitenkin kutsunut meidät tänne myös tällaista aikaa varten. Vaikka meiltä puuttuu osa tiimistämme, teemme kaikkemme huolehtiaksemme rakkaista asukkaistamme ja heidän omaishoitajistaan tällä hetkellä.

Rukoilkaa Jumalan yliluonnollista suojelua Haifa-kodin asukkaille ja henkilökunnalle!

” Sulillansa hän sinua suojaa, ja sinä saat turvan hänen siipiensä alla; hänen uskollisuutensa on kilpi ja suojus.” (Ps. 91:4)

Yudit Setz
Haifa-koti

Voit tulla mukaan lohduttamaan holokaustiselviytyjiä lahjoittamalla ICEJ:n Haifa-kodin työhön.   

Kuva: Haifa-kodin asukkaat Miriam (vas.), Lena (kesk.) ja Sara (oik.)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”