Sunnuntai-iltana 18. joulukuuta alkaa juutalainen ”valon juhla” eli hanukka, jota vietetään tavallisesti vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan. Kahdeksanpäiväinen juhla jatkuu tänä vuonna 26. joulukuuta asti, eli se ajoittuu samoille päiville kristittyjen joulun kanssa.
Hanukkana muistetaan makkabilaiskirjan kertomusta, jossa juutalainen makkabilaiskapinallisten ryhmä nousi urheasti Syyrian armeijaa vastaan ja sai haltuunsa vieraan vallan häpäisemän Jerusalemin temppelin. Temppeli puhdistettiin ja vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 165 eaa. Tapahtumaan liittyy erityinen kertomus öljyn ihmeestä, jossa pieni määrä öljyä kynttelikössä riitti ihmeellisesti valaisemaan pyhän Temppelin kahdeksan päivän ajan.
Nykyään hanukkaa vietetään sytyttämällä kynttilöitä yhdeksänhaaraiseen hanukiah-kynttelikköön juhlan jokaisena iltana. Hanukkana on myös tapana syödä erilaisia öljyssä paistettuja ruokia, kuten makeita hillomunkkeja ja suolaisia latkes-perunalettuja. Lapsille annetaan suklaakolikoita ja muita pieniä lahjoja. Perheissä pelataan pelejä ja kerrotaan hanukan ihmeellistä tarinaa.
Hanukalla on syvä symbolinen merkitys ilon ja valon juhlana. Sana ’hanukka’ tarkoittaa pyhittämistä ja vihkimistä, ja se muistuttaa hyvän ja pahan taistelusta ja siitä, kuinka valo voittaa pimeyden. Juhla mainitaan lyhyesti myös Uudessa testamentissa: ”Sitten oli temppelin vihkimisen muistojuhla Jerusalemissa, ja oli talvi” (Joh. 10:22).Juutalaisenkalenterin mukaan juhla alkaa kislev-kuun 25. päivänä, joka yleensä ajoittuu marras-joulukuuhun eli vuoden synkimpään aikaan.
Täällä Suomessa eletään parhaillaan mitä lumisinta talvea ja pimeintä vuodenaikaa, jolloin valoa riittää etelässäkin vain muutamaksi tunniksi. Pimeyden keskellä on hyvä muistaa Jeesuksen lohduttavat ja toivoa antavat sanat: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus” (Joh. 8:12).
Hanukan iloa ja valoa kaikille!