ajankohtaista

Hanukka tuo valoa pimeyteen

Torstai-iltana 7. joulukuuta alkaa juutalainen ”valon juhla” eli hanukka, jota vietetään tavallisesti vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan. Kahdeksanpäiväinen juhla jatkuu 15. joulukuuta asti. Tänä vuonna juhlan sanoma on monille hyvin erityinen, koska Israel viettää hanukkaa synkän ja traagisen sodan varjossa.  

Hanukkana muistetaan makkabilaiskirjan kertomusta, jossa juutalainen makkabilaiskapinallisten ryhmä nousi Syyrian armeijaa vastaan ja sai haltuunsa vieraan vallan häpäisemän Jerusalemin temppelin. Temppeli puhdistettiin ja vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 165 eaa. Tapahtumaan liittyy erityinen kertomus öljyn ihmeestä, jossa pieni määrä öljyä kynttelikössä riitti valaisemaan temppelin kahdeksan päivän ajan. 

Hanukalla on syvä symbolinen merkitys ilon ja valon juhlana. Sana ’hanukka’ tarkoittaa pyhittämistä ja vihkimistä, ja se muistuttaa hyvän ja pahan taistelusta ja siitä, kuinka valo voittaa pimeyden.

Juhla mainitaan lyhyesti myös Uudessa testamentissa: ”Sitten oli temppelin vihkimisen muistojuhla Jerusalemissa, ja oli talvi” (Joh. 10:22). Juutalaisen kalenterin mukaan juhla alkaa kislev-kuun 25. päivänä, joka ajoittuu yleensä marras-joulukuuhun.

Nykyään hanukkaa vietetään sytyttämällä kynttilöitä erityiseen hanukiah-kynttelikköön juhlan jokaisena iltana. Hanukkana on myös tapana syödä erilaisia öljyssä paistettuja ruokia, kuten makeita hillomunkkeja ja suolaisia latkes-perunalettuja. Lapsille annetaan suklaakolikoita ja muita pieniä lahjoja. Perheissä pelataan pelejä ja kerrotaan hanukan ihmeellistä tarinaa.

Kun israelilaiset ja juutalaiset ympäri maailmaa kokoontuvat tänä iltana viettämään hanukkaa, on tullut kuluneeksi tasan kaksi kuukautta Israelia ja maailmaa syvästi järkyttäneestä terroristijärjestö Hamasin verilöylystä, jossa kuoli yli 1 200 henkeä ja tuhansia haavoittui. Juhlaa vietettäessä sota Israelissa jatkuu edelleen. Pimeyden voimat riehuvat, mutta valon liekki ei ole kuitenkaan sammunut, vaan pitää yllä uskoa rauhallisempaan ja parempaan huomiseen. Valo voittaa pimeyden, sitä mekin juhlimme ja julistamme tänä hanukkana.    

Hanukan iloa ja valoa pimeyden keskellä!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä