ajankohtaista

Hizbollahin uhka kasvaa Israelin pohjoisosissa

Vaikka Israelin pohjoisrajalla on ollut vuoden 2006 Libanonin sodan jälkeen rauhallisempaa, on turvallisuustilanne kiristymässä myös maan pohjoisosissa, kertoo Israelin hallituksen viime vuonna julkaisema raportti.

”Hizbollahin rakettiuhan myötä tilanne pohjoisessa on muuttunut”, sanoo Israelin johtava sotilaallinen analyytikko, Israelin puolustusvoimien reservin majuri Elliot Chodoff haastattelussaan ICEJ:lle.

”Meidän täytyy varautua olemaan pommisuojissa jopa viikkoja, kuten 2006 sodan aikaan. Monilla asukkailla ei ole kuitenkaan kunnollisia turvahuoneita asunnoissaan, ei edes minulla omassa kodissani.”

Turvallisuusuhkaa pahentaa se, että terroristijärjestö Hizbollah on kasvattanut asearsenaaliaan huomattavasti viime vuosien aikana. 

”Jos Hizbollahilla oli hallussaan 20 000 rakettia vuonna 2006, voi sillä tällä hetkellä olla jopa kymmenen kertaa enemmän, reilut 250 000 rakettia”, arvioi Chodoff.

Hänen mukaansa Israelin Rautakupoli-ohjuspuolustusjärjestelmä ei kykene torjumaan kaikkia raketteja, varsinkin jos Hizbollah ampuu niitä satojen rakettien ryppäinä.     

Uhka ei myöskään kohdistu enää ainoastaan maan pohjoisosiin.

”Tänä päivänä Hizbollahin raketit pystyvät saavuttamaan Eilatia lukuunottamatta lähes kaikki Israelin kaupungit”, Chodoff jatkaa.

Hizbollah ei myöskään toimi itsenäisesti, vaan täysin Iranin vallankumouskaartin alaisuudessa ja sen ohjauksessa. Se on kasvattanut osaamistaan esimerkiksi kerryttämällä taistelukokemusta Syyrian sisällissodassa.

”Jos Hizbollahia voitiin pitää sissiryhmänä vielä vuonna 2006, on se tänä päivänä verrattavissa armeijaan”, Chodoff sanoo.

Viime vuosina ICEJ on lahjoittanut liikuteltavia pommisuojia Israelin rajakaupunkeihin, jotka joutuvat elämään jatkuvan terrorin ja rakettiuhan alla. Tänä vuonna ICEJ tulee keskittymään erityisesti Pohjois-Israelin asukkaiden turvaamiseen. Voit tukea ICEJ:n kriisiaputyötä lahjoittamalla viitenumerolla 9800 01323.  Kiitos lahjastasi, joka pelastaa elämää. 

Kuva: IDF:n reservin majuri Elliot Chodoff (oik.) ICEJ:n David Parsonsin haastateltavana Misgav Amin kibbutsilla. 


***
ICEJ:n webinaari 10.2.


Kuuntele ICEJ:n mielenkiintoinen webinaari Pohjois-Israelin turvallisuustilanteesta torstaina 10. helmikuuta klo 16.00. Haastateltavana on IDF:n reservin majuri Elliot Chodoff ja toimittajana ICEJ:n vanhempi puhemies David Parsons. Haastattelu on nauhoitettu Misgav Amin kibbutsilla Libanonin rajan lähellä. Lähetys on katsottavissa ICEJ:n Youtube-kanavalla ja myös jälkikäteen ICEJ:n videoarkistoss

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta