ajankohtaista

Hyvää Jerusalemin päivää!

”Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.” (Ps. 122:6)

Jerusalemin päivää (hepreaksi Yom Yerushalaim) vietetään Israelissa tänä vuonna sunnuntaina 29. toukokuuta. Se on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään heprealaisen ijar-kuun 28. päivänä. Silloin muistetaan Jerusalemin yhdistymistä ja vanhankaupungin liittämistä Israeliin kuuden päivän sodan seurauksena kesäkuussa 1967. Tästä historiallisesta hetkestä, jolloin Israel sai haltuunsa Itkumuurin ja pääsyn juutalaisuuden pyhimmille paikoille, tulee tänä vuonna kuluneeksi 55 vuotta.

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) perustettiin Jerusalemiin vuonna 1980 vastineena sille, että kolmetoista ulkomaalaista suurlähetystöä olivat poistaneet edustustonsa kaupungista öljykauppasaarron uhatessa. Kristillisen suurlähetystön perustivat 32 eri kansallisuutta edustavat kristityt, jotka halusivat näin osoittaa vankkumattoman tukensa Israelille ja sen ikuiselle, jakamattomalle pääkaupungille Jerusalemille.

ICEJ perustettiin koko Jerusalemin raamatullisen merkityksen ja sen ainutlaatuisen juutalaisyhteyden tunnistamiseksi. Järjestön mandaatti nousee Jesajan kirjan 40. luvun ensimmäisestä jakeesta ”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani”.

Yli neljän vuosikymmenen ajan ICEJ:n lohdutuksen ja rakkauden työ on jatkunut eri muodoissa: rukoillen ja siunaten Israelia, opettaen ja jakaen tietoa Israelin merkityksestä, tuoden juutalaisia eri puolilta maailmaa muinaiseen kotimaahansa ja tukien maan vähäosaisia ja tarvitsevia sosiaalisen avustustyön keinoin. 

ICEJ ei ole koskaan jättänyt Jerusalemia, jossa sen päätoimisto edelleenkin sijaitsee ja josta sen kansainvälinen toiminta ulottuu tälläkin hetkellä yli 170 maahan. Kansallisia toimistoja on yli 90 maassa.

Yksi ICEJ:n työn kohokohdista on kutsua kristittyjä ystäviä lehtimajanjuhlille Jerusalemiin. Koronakriisin aiheuttaman tauon jälkeen lehtimajanjuhla järjestetään Israelissa jälleen tänä syksynä sekä fyysisesti paikan päällä että internetin välityksellä.

”… Meidän jalkamme saavat seisoa sinun porteissasi, Jerusalem;
sinä Jerusalem, rakennettu kaupungiksi, johon kokoonnutaan yhteen, 
jonne sukukunnat vaeltavat, Herran sukukunnat,
niin kuin Israelille on säädetty, kiittämään Herran nimeä. …” (Ps. 122:2–4)

Toivottavasti myös sinä pääset paikalle viettämään tätä erityistä, raamatullista juhlaa. Tänä vuonna Jerusalemissa! 

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”