ajankohtaista

ICEJ auttaa Ukrainan holokaustivanhuksia turvaan Israeliin

”En tiedä, miten nämä taivaan enkelit yhtäkkiä tulivat luoksemme.”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt Eurooppaan suurimman pakolaiskriisin toisen maailmansodan jälkeen. Taistelut ovat pakottaneet reilut kolme ja puoli miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa.

Tämän valtavan kriisin keskellä Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) työskentelee Israelin juutalaistoimiston kanssa pelastaen tuhansia juutalaisia sodan jaloista Israeliin. Tähän mennessä noin 4 000 Ukrainan juutalaista on saatu evakuoitua maahan. ICEJ on sponsoroinut näistä 420 juutalaispakolaisen bussikuljetukset, hätämajoitukset ja lennot Israeliin.

ICEJ kantaa erityistä huolta Ukrainan holokaustivanhuksista, joita arvioidaan olevan maassa vielä jopa tuhansia. Holokaustiselviytyjät ovat nähneet paljon sotaa ja kauhuja elämänsä aikana. Monet heistä ovat hyvin iäkkäitä, ja heillä on monia sairauksia ja liikkumisvaikeuksia.

Parhaillaan ICEJ:n sponsoroima evakuointitiimi israelilaisia ja paikallisia vapaaehtoisia etsii paikan päällä holokaustiselviytyjiä ja pyrkii kuljettamaan heidät turvaan.

”Meillä on lista 75 holokaustivanhuksesta, jotka asuvat eri puolilla maata. Haemme heidät yksitellen ja kuljetamme heidät ensin pakettiautolla tai ambulanssilla turvallisempiin paikkoihin. Ja sitten muutaman päivän sisällä pyrimme lennättämään heidät Israeliin”, ICEJ:n vanhempi puhemies David Parsons kertoo.

Yksi pariskunta, jonka tiimi pelasti viime viikolla Mariupolista, on 94-vuotias Samuel ja 93-vuotias Mila Chiporniak (kuvassa). Tilanne Mariupolin kaupungissa on erityisen hankala, ja tähän mennessä 2 400 siviilin arvioidaan menehtyneen Venäjän pommituksissa.  

Evakuointitiimin ensimmäisenä haasteena oli auttaa Samuel ja Mila turvallisesti Lvivin kaupunkiin Länsi-Ukrainaan. Israelilaisen Maariv-lehden haastattelussa Mila kertoo:

”Minulla ei ole sanoja ilmaistakseni kiitollisuuttani. En tiedä, miten nämä taivaan enkelit yhtäkkiä tulivat luoksemme. En tunne heitä lainkaan. On selvää, että he vaaransivat oman henkensä raskaan tulituksen alla. Kiitän Jumalaa, että Hän lähetti meille nämä pelastajat.”

Lvivistä pariskunta on nyt kuljetettu ambulanssilla Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, jossa he odottavat lentoaan Israeliin.       

Holokaustiselviytyjien lisäksi myös israelilaisviranomaiset arvostavat ICEJ:n pyrkimyksiä pelastaa holokaustivanhuksia.

Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon sanoi videotervehdyksessään:

”Haluan kiittää ystäviämme kristillisessä suurlähetystössä tuestanne, rukouksistanne ja lahjoituksistanne. Ne auttavat meitä tuomaan enemmän Ukrainan juutalaisia Israeliin. Se on siunaus. Jumala siunatkoon teitä.”  

***

Apuasi tarvitaan

Auta pelastamaan Ukrainan holokaustivanhuksia ja muita juutalaisia sodan jaloista turvaan Israeliin.

Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto

Kun lahjoitat verkkosivuillamme, valitse alija/exodustyö osoitteessa: www.icej.fi/lahjoita

Ukrainan juutalaisten evakuoinnin lisäksi ICEJ:n Suomen osasto valmistelee parhaillaan toista humanitääristä avustuskuljetusta Puolaan, jossa maahan evakuoidut juutalaispakolaiset odottavat muuttoaan Israeliin. Kaksi viikkoa sitten Puolaan toimitettiin yksi avustuskuorma, mutta tarve hygieniatuotteille ja muille välttämättömille päivittäistarvikkeille on edelleen suuri. 

Video: Auta pelastamaan Ukrainan holokaustivanhuksia turvaan Israeliin (18.3.2022)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta