ajankohtaista

ICEJ auttaa uuden elämän alkuun Israelissa

ICEJ:n sosiaalisen avustustyön tiimi vieraili hiljattain Netanian kaupungissa jakamassa tervetuliaislahjoja Ukrainan sotaa paenneille uusille maahanmuuttajille. Viimeisen kahden kuukauden aikana kaupunkiin on sijoitettu yli tuhat juutalaista maahanmuuttajaa Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

ICEJ:n avustustyön assistentti Jannie Tolhoek tapasi vierailullaan kolme Ukrainan juutalaista yksinhuoltajaäitiä, jotka olivat paenneet lastensa kanssa Israeliin miesten jäädessä taistelemaan rintamalle. Kukin heistä sai lahjaksi tervetuliaispaketin, joka sisälsi pyyhkeitä, hygieniatarvikkeita ja lahjakortin.

“Matkustimme pitkän matkan Odessasta Moldovaan ja sieltä Israeliin”, kertoi Valeria, joka saapui maahan 7-vuotiaan Miran ja 2-vuotiaan Davidin kanssa (Kuva 1). ”Matka kesti yhdeksän päivää ja oli täynnä pelkoa. Emme saaneet nukuttua juuri lainkaan ja meillä oli koko ajan kylmä.”

Vaikka Valeria ja lapset ovat nyt turvassa, on huoli Ukrainaan jääneistä omaisista edelleen suuri. Hänen miehensä jäi puolustamaan maata armeijaan ja vanhemmat ovat edelleen Odessassa. Samaan aikaan Valeria on kiitollinen ICEJ:n avusta. Perhe on nimittäin juuri muuttamassa uuteen asuntoon, ja koska asunto on vielä täysin tyhjillään, tulevat pyyhkeet ja muut tavarat heti käyttöön.

Toinen Jannien tapaamista uusista maahanmuuttajista on Tatjana, joka saapui Israeliin 19-vuotiaan tyttärensä Vladan kanssa (Kuva 2). Heonnistuivat pakenemaan Harkovan lähellä sijaitsevasta Sumin kaupungista täpärästi samana päivänä, kun Venäjän armeija hyökkäsi kaupunkiin. Sumista he matkustivat uuvuttavat 50 tuntia ilman ruokaa ja lepoa kunnes he pääsivät Puolan rajalle. Siellä Israelin juutalaistoimiston edustajat ottivat heidät vastaan ja auttoivat eteenpäin.  

“Tatjanan ja Vladan koko elämä on käännetty ylösalaisin, mutta he ovat kiitollisia, että voivat olla nyt turvallisessa maassa. Samalla he odottavat, että sodan päätyttyä myös perheen isä voisi saapua Israeliin”, Jannie kertoo. ”Uusi tilanne on haastava erityisesti Vladalle, joka opiskeli Ukrainassa oikeustiedettä, mutta joutui jättämään ystävänsä taakseen. Nyt hänen pitää opetella heprean kieli ennen kuin voi jatkaa opintojaan.”

”Kiitos, että huolehditte meistä ja autatte meitä asettautumaan Israeliin”, sanoo Irina, joka muutti maahan 10-vuotiaiden kaksostyttöjensä Lilan ja Nikan kanssa (Kuva 3). ”Tytöt ovat kokeneet traumaa ja nähneet paljon kauheuksia nuoresta iästään huolimatta. Nyt voimme kuitenkin alkaa rakentaa elämäämme uudelleen, etsiä asuinpaikan ja opetella hepreaa. Kiitos avustanne. Lahjakortilla voin ostaa tytöille kesäkengät, joita he nyt tarvitsevat”, Irina jatkaa.

Voit tukea ICEJ:n työtä Ukrainan juutalaisten hyväksi viitenumerolla 9800 03062 tai verkkosivuillamme valitsemalla kohteeksi alija-työn: https://icej.fi/osallistu/lahjoita/

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta