ajankohtaista

ICEJ sponsoroi alijamuuttoa pohjoisesta

Ukrainan sota on vauhdittanut venäjänkielisten juutalaisten muuttoa Israeliin.

Viime vuosi oli ennätyksellinen alijavuosi, jonka aikana yhteensä lähes 75 000 juutalaista muutti Israeliin, suurin osa Venäjältä ja Ukrainasta. Juutalaisten alijamuutto on lähestymässä tasoa, jollaista ei ole nähty sitten Neuvostoliiton romahtamisen vuonna 1989. Taloudelliset vaikeudet ja Ukrainan sotaan liittyvät ongelmat ovat saaneet tuhannet juutalaiset perheet harkitsemaan muuttoa Israeliin.

Sama trendi näyttää jatkuvan vahvana myös tänä vuonna. Vuoden 2023 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yli 16 000 venäjänkielistä juutalaista entisistä Neuvostoliiton maista muutti Israeliin. Tämä tarkoittaa, että kyseessä on historiallisestikin merkittävä alija-aalto pohjoisesta. ICEJ tukee juutalaisten paluumuuttoa tiiviissä yhteistyössä Israelin juutalaistoimiston kanssa.

Muuttoliike Baltiasta rajussa kasvussa

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen monet venäjänkieliset juutalaiset muuttivat Latviaan, Liettuaan ja Viroon toivoen löytävänsä lapsilleen rauhaa, turvallisuutta ja taloudellisia mahdollisuuksia. Toiveet alkoivat kuitenkin hiipua, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuonna ja huoli mahdollisesta ongelmien leviämisestä Baltiaan kasvoi.

Ukrainan sodan puhjettua Baltian juutalaisten muuttoliike Israeliin on kasvanut kolminkertaiseksi. Muuttoliikkeen vauhdittuessa Juutalaistoimisto on pyytänyt ICEJ:tä auttamaan alijalentojen ja muuttoon valmistautumisen kustannuksissa. ICEJ on vastannut haasteeseen sponsoroimalla 200 Baltian juutalaisen lennot Israeliin.

Lisäksi ICEJ tukee rahallisesti muuttoon valmistavia seminaareja ja leirejä. Esimerkiksi huhtikuussa ICEJ rahoitti Baltian maiden nuorille perheille suunnattua alijaseminaaria, joka pidettiin Liettuassa. Seminaariin osallistui 52 potentiaalista uutta maahanmuuttajaa. Viime vuonna ICEJ tuki kesä- ja talvileirejä, jotka järjestettiin Baltian ja Ukrainan juutalaisille lapsille.  

Voit osoittaa tukesi lahjoittamalla ICEJ:n exodus- ja alijatyöhön. Kiitos lahjastasi!     

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä