ajankohtaista

70 kristittyä johtajaa ja pastoria ICEJ:n tukivierailulla Gazan rajayhteisöissä

Seitsemänkymmentä pastoria ja kristittyä johtajaa kahdeksastatoista maasta saapui Israeliin ICEJ:n järjestämälle tukivierailulle tammikuun lopulla. Vierailulla he pääsivät todistamaan lokakuun 7. päivän tuhon jälkiä ja äärimmäistä pahuutta Gazan rajan lähellä sijaitsevissa israelilaisyhteisöissä.

Ohjelma alkoi tapaamisella Sdot Negevin alueneuvostossa, jolle ICEJ lahjoitti ennen hyökkäystä 113 radiopuhelinta hätätilanteita varten. Viime vuosina ICEJ on lahjoittanut yhteensä 366 radiopuhelinta alueen alueneuvostoille. Nämä tehokkaat viestintävälineet osoittautuivat korvaamattomiksi 7. lokakuuta, kun paikalliset turvallisuusryhmät pääsivät nopeasti valmistautumaan yhteisöjensä puolustamiseen säästäen näin tuhansia ihmishenkiä.

Röykkiöittäin 7. lokakuuta terrori-iskussa tuhoutuneita autoja (kuva: Jani Salokangas)

Seuraava vierailukohde oli T’kuman lähellä sijaitseva suuri parkkialue, johon oli koottu yli 1 300 vaurioitunutta ja palanutta autoa. Näistä monet autot oli sytytetty tarkoituksella tuleen Hamasin terroristien toimesta kuolleiden tai haavoittuneiden israelilaisten ollessa vielä sisällä. Sadat autot olivat peräisin Nova-musiikkifestivaalin alueelta, jossa yli 340 israelilaista teurastettiin.

Tuhon jälkiä Nir Ozin kibbutsilla (kuva: Jani Salokangas)

Ohjelmaan sisältyi myös koskettava vierailu Nir Ozin kibbutsilla, jossa Hamasin terroristit murhasivat tai sieppasivat yli neljänneksen yhteisön 425 asukkaasta. Pahoin tuhoutunut kibbutsi on edelleen suurelta osin autio. Nyt lähes neljä kuukautta myöhemmin kristityt vierailijat löysivät kibbutsin ruokasalin yhä täynnä lasinsiruja, homeisia leivän viipaleita sekä verkkovirrasta irrotetun pakastimen, joka oli täynnä pitkään sulanutta jäätelöä.

Nir Ozissa asuu myös monien tuntema Bibasin perhe kahden punatukkaisen poikansa kanssa, jotka ovat edelleen panttivankina Gazassa. Näky heidän talonsa etupihalla oli sydäntäsärkevä: vuoden ikäiselle Kfir Bibasille kuuluva vauvankeinu ja turvaistuin sekä hänen nelivuotiaan veljensä Arielin polkupyörä ja leluja.

Kuva: Kfir Bibasin vauvanistuin perheen kotona Nir Ozin kibbutsilla (Kuva: ICEJ)

Nir Ozista ryhmä siirtyi läheiselle Mefalsimin kibbutsille, jossa yhteisön turvallisuustyöntekijät kertoivat, kuinka he onnistuivat torjumaan kymmeniä terroristeja 7. lokakuuta.

Tukivierailun järjesti ICEJ:n yhteistyökumppani Shmuel Bowman Operaatio Suojakilpi -järjestöstä, ja se teki syvän vaikutuksen mukana oleviin pastoreihin ja johtajiin.

”Näimme radikaalin pahan kasvot”, sanoi anglikaaninen teologi tri Gerald McDermott kiertueen päätyttyä. ”Näin tapahtuu, kun ihmiset epäinhimillistyvät ja heitä kohdellaan ihmisiäkin vähempiarvoisina.”

”On ollut erittäin vaikeaa olla eteläafrikkalainen maamme nykyisessä tilanteessa”, Vivienne Myburgh Kapkaupungista selitti. ”Monet kieltävät, että tällaisia asioita olisi tapahtunut, ja siksi tulin tänne. …. Minulla on nyt niin paljon hyvää tietoa palatessani takaisin kotimaahani ja taistellessani tämän tärkeän asian puolesta.”

”Piha, jossa oli kasoittain palaneita ja ruostuneita autoja, tuntui melkein pyhältä, koska niistä monien sisällä oli kerran israelilaisia, joiden elämä katkesi niin julmasti”, lisäsi ICEJ:n vanhempi puhemies David Parsons. ”Kaikki lähtivät tältä tukivierailulta yksimielisinä siitä, että Israelin on jatkettava taistelua tätä pahaa vastaan, kunnes vihollisen taistelutahto on murtunut.”

Keskiviikkona tukivierailu jatkui Jerusalemissa, jossa osanottajat pääsivät keskustelemaan tilanteesta Knessetissä useiden israelilaisten kansanedustajien kanssa. Illalla oli vuorossa koskettava tapaaminen panttivankien perheiden kanssa. Seuraavana päivänä ryhmä tutustui Israelin pohjoisrajan turvallisuustilanteeseen ja erityisesti terroristijärjestö Hizbollahin uhkaan alueella.  

Tukivierailulla olivat edustettuina seuraavat maat: Australia, Kamerun, Tanska, Fidži, Suomi, Saksa, Islanti, Alankomaat, Norja, Filippiinit, Slovakia, Etelä-Afrikka, Espanja, Sveitsi, Taiwan, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

David Parsons
ICEJ:n varapresidentti ja vanhempi puhemies

ICEJ:n tukivierailu järjestettiin tänä vuonna osana pastorien ja kristittyjen johtajien vuotuista Envision -konferenssia. Suomesta vierailulle osallistuivat ICEJ Suomen toiminnanjohtaja Jani Salokangas ja Ristin Voitto -lehden uutis- ja verkkopäällikkö Anssi Tiittanen.   

Julkaistu: 31.1.2024

ICEJ:n tukivierailun osanottajat tutustumassa Nir Ozin kibbutsin järkyttäviin tuhoihin. (kuva: ICEJ)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta