ajankohtaista

ICEJ vetoaa ystäviinsä Ukrainan juutalaisten puolesta

”Mutta sinä, minun palvelijani Jaakob, älä pelkää, sanoo Herra, älä säiky, Israel. Sillä katso, minä pelastan sinut kaukaisesta maasta, sinun jälkeläisesi heidän vankeutensa maasta…” (Jer. 30:10)

Kuinka myrskyisiä aikoja elämmekään! Kun koronaviruksen aiheuttama globaali terveyskriisi näyttää lopultakin hiipuvan, on yhtäkkiä puhjennut sota Venäjän ja Ukrainan välillä.

Vuodesta 2014 kytenyt itäisen Ukrainan separatistinen konflikti on nyt tahallisesti sytytetty uusiin liekkeihin Venäjän hyökättyä naapurimaahansa Ukrainaan viime viikolla.

Israel on konfliktin alussa varonut puuttumasta Venäjä-Ukraina-konfliktiin ja pyrkinyt tasapainottelemaan kannanotoissaan molempien osapuolten välillä. Sekä Ukrainssa että Venäjällä on edelleen suuret juutalaisyhteisöt, ja Venäjä voisi helposti tuoda harmia Israelille läsnäolollaan Syyriassa ja toimiessaan Iranin liittolaisena.

ICEJ kantaa huolta sekä Ukrainan että Venäjän kansoista, ja erityisesti näiden maiden uskovista, jotka ovat yhteydessä ja sovussa keskenään Kristuksessa. Rukoilemme heille kaikille turvaa, rohkeutta ja luottamusta Jumalaan. Lisäksi rukoilemme, että tämän räjähdysherkän konfliktin keskellä nousisi todellisia rauhantekijöitä, jotka voisivat tuoda nopean päätöksen väkivaltaan ja verenvuodatukseen.

Ukrainassa puhjennut sota on suuri tragedia, mutta samalla se tarjoaa Israelia rakastaville kristityille mahdollisuuden auttaa konfliktia pakenevia Ukrainan juutalaisia.

ICEJ on tukenut Ukrainan juutalaisten paluumuuttoa 1980-luvulta lähtien. Olimme erityisen aktiivisia 90-luvulla, jolloin avustimme 35 000 Ukrainan juutalaista Israeliin Exobus-kuljetuksilla ja myöhemmin toiset 7 000 juutalaista muiden bussikuljetusten avulla. Sen jälkeen kun itäisen Ukrainan separatistinen konflikti puhkesi vuonna 2014, ICEJ on rahoittanut yli 2 000 Ukrainan juutalaisen alijalennot.

Nyt Israelin juutalaistoimisto on pyytänyt ICEJ:n apua kiireiseen evakuointioperaatioon Ukrainan juutalaisten saamiseksi turvaan Israeliin. Kyseessä on ennennäkemättömän laaja operaatio. Ukrainassa arvioidaan olevan edelleen peräti 200 000 juutalaista, joilla on syntyperänsä vuoksi oikeus tehdä alija Israeliin.

Nämä alijaoperaatiot tulevat olemaan vaikeita ja jopa vaarallisia, joten rukoillaan yhdessä jumalallista suojelua kaikkien operaatioon osallistuvien ylle, erityisesti Israelin viranomaisille ja kaikille vapaaehtoisille paikan päällä sekä Ukrainan juutalaisille perheille, jotka pyrkivät nyt matkustamaan Israeliin.

David Parsons
ICEJ:n Lähi-idän asiantuntija ja vanhempi puhemies

***

Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto

Kuva: Ukrainan juutalaisia saapui Ben Gurionin lentokentälle Israeliin vuonna 2014. 

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?