ajankohtaista

ICEJ:n avulla 520 Ukrainan juutalaista tuotu Israeliin

Ukrainan sodan puhjettua ICEJ:n tuella on tuotu tähän mennessä 520 Ukrainan juutalaista Israeliin. Suomen osastona olemme auttaneet suoraan yli 2 000 juutalaista Puolassa tarjoamalla heille humanitääristä apua. Lisäksi olemme mukana pelastamassa kymmeniä holokaustivanhuksia sodan keskeltä. Israelissa autamme Ukrainan juutalaisten kotoutumisessa.

Reilun kuukauden jatkunut Ukrainan sota on pakottanut yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista jättämään kotinsa. Noin neljä miljoonaa lähtijää on paennut läntisiin naapurimaihin, kuten Puolaan, Moldovaan, Unkariin ja Romaniaan. Pakolaisten joukossa on tuhansia juutalaisia.

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) on mukana useissa operaatioissa Ukrainan juutalaisten pelastamiseksi. ICEJ kulkee lähtijöiden rinnalla koko heidän pakomatkansa ajan Ukrainasta Itä-Eurooppaan ja sieltä edelleen Israeliin. ICEJ tukee juutalaisten evakuointia Ukrainasta, hätämajoitusta ja humanitääristä apua naapurimaissa sekä lentoja Israeliin ja kotoutumista israelilaiseen yhteiskuntaan.   

Kuukauden aikana yli 6 000 juutalaispakolaista on saapunut Israeliin Ukrainan sodan seurauksena. Suurin osa heistä on paennut Ukrainan taisteluja, mutta satoja juutalaisia on saapunut myös Venäjältä, jossa taloudellinen tilanne on pakotteiden myötä romahtanut nopeasti. 7 000 Ukrainan juutalaista on parhaillaan Itä-Euroopassa odottamassa alijaan tarvittavien asiakirjojen valmistumista ja lentoa Israeliin.

ICEJ työskentelee tiiviissä yhteistyössä Israelin juutalaistoimiston kanssa. Viimeisen kolmen viikon aikana ICEJ on sponsoroinut 520 juutalaispakolaista Ukrainasta Israeliin. Lisää on odotettavissa ensi viikolla. 

Lisäksi ICEJ:n maatoimistot ovat toimittaneet juutalaispakolaisille humanitääristä apua Ukrainan naapurimaihin. Suomen osaston tuella olemme auttaneet tällä tavoin suoraan yli 2 000 Puolaan evakuoitua juutalaista.

Ukrainassa ICEJ:n sponsoroima israelilainen evakuointitiimi (kuvassa) etsii holokaustiselviytyjiä ja auttaa heitä turvaan Israeliin. Tehtävä on maan sotatilan ja vaikeiden kulkuyhteyksien vuoksi erityisen vaarallinen. Tähän mennessä tiimi on onnistunut saamaan kymmeniä vanhuksia tur­­vaan Itä-Ukrainan Donetskista, Kharkovasta, Dniprosta ja Mariupolista. Useimmat heistä ovat 80-90-vuotiaita ja ovat fyysisesti heikossa kunnossa.

Torstaina tiimi haki seitsemän holokaustivanhusta Kiovasta. He ovat nyt matkalla Puolan Varsovaan, josta matka jatkuu ensi viikolla kohti Israelia. Ainakin jotkut näistä vanhuksista tullaan todennäköisesti sijoittamaan ICEJ:n holokaustiselviytyjien Haifa-kotiin.  

Israelissa ICEJ tukee maahanmuuttajien sopeutumista israelilaiseen yhteiskuntaan ja elämään uudessa kotimaassa. ICEJ on myös toimittanut avustuspaketteja sadoille uusille maahanmuuttajille, minkä lisäksi ICEJ:n puhelinlinja palvelee alijaprosessista kiinnostuneita ukrainalaisia.   

Lähikuukausien aikana alijan oletetaan jatkuvan niin Ukrainasta kuin Venäjältäkin. Yhden Ukrainan juutalaisen välittömät alijakustannukset (evakuointi Ukrainasta, hätämajoitus ja lennot Israeliin) on tällä hetkellä noin 910 euroa per henki. Kustannukset ovat laskeneet aikaisemmasta arviosta, koska muuttoprosessia on saatu nopeutettua ja tarve hätämajoitukselle on nyt aiempaa lyhyempi.


Apuasi tarvitaan

Tule mukaan pelastamaan Ukrainan juutalaisia sodan keskeltä Israeliin!

Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto

Kun lahjoitat verkkosivuillamme, valitse alija/exodustyö osoitteessa: www.icej.fi/lahjoita

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

24/02/2024

Israel valmistautuu alijan kasvuun Gazan sodan seurauksena

21/02/2024

ICEJ auttaa lokakuun terrori-iskussa kuolleen poliisin perhettä Sderotissa

14/02/2024

Israel onnistui vapauttamaan kaksi panttivankia Gazasta