ajankohtaista

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?

Iran käynnisti myöhään lauantai-iltana 13. huhtikuuta ennennäkemättömän hyökkäyksen Israelia vastaan laukaisemalla reilut kolmesataa lennokkia, risteilyohjusta ja ballistista ohjusta Israelia kohti. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Iran hyökkää juutalaisvaltiota vastaan suoraan omalta maaperältään. Hyökkäys kesti noin viisi tuntia.

Israel onnistui puolustautumaan laajalta hyökkäykseltä hämmästyttävän tehokkaasti. Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagarin mukaan 99 prosenttia lennokeista ja ohjuksista torjuttiin. Myös Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Jordania ampuivat alas kohteita niiden ollessa matkalla Israeliin. Kuolonuhreilta vältyttiin, mutta yksi Israelin sotilastukikohta kärsi lieviä vahinkoja.

Israelin ulkoministeriön mukaan hyökkäys todistaa jälleen kerran sen, että Iran on alueen terrori-iskujen takana ja että se on suurin uhka alueelliselle vakaudelle ja maailmanjärjestykselle. Aivan kuten millä tahansa muullakin maalla, Israelilla on oikeus puolustaa itseään Iranin massiivisen hyökkäyksen edessä, ulkoministeriö jatkaa.

Useiden länsimaiden tavoin myös Suomi tuomitsi Iranin iskun Israeliin. Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan maanantaina julkaisemassa tiedotteessa Suomi tuomitsee iskun ja painottaa sen merkitystä, ettei tilanne kärjistyisi enempää alueella. Tiedotteessa todetaan Suomen jatkavan aktiivista yhteydenpitoa alueen maihin.

Israelin mahdollisesta vastaiskusta Iraniin tai sen ajoituksesta ei ole toistaiseksi varmennettua tietoa. Terroristijärjestö Hamasin osalta armeijan tiedottaja Hagari kommentoi sunnuntaina, etteivät Iranin iskut ole saaneet Israelia herpaantumaan tavoitteistaan Gazassa. Hänen mukaansa Israel tekee yhä kaikkensa, jotta israelilaiset panttivangit saadaan pelastettua Hamasin käsistä. Samalla uhkana on sodan kärjistyminen entisestään ja laajeneminen useammalle rintamalle.

Rukoillaan varjelusta, vakautta ja rauhaa Israeliin ja koko Lähi-idän alueelle. Liity ICEJ:n yhteiseen, englanninkieliseen rukoukseen Zoomissa joka päivä klo 16.00.

Kuva: Iranilaiset osallistuvat Iranin vallankumouskaartin seitsemän Syyrian ilmaiskussa kuolleen jäsenen hautajaiskulkueeseen Teheranissa 5. huhtikuuta 2024. Iran syytti huhtikuun 1. päivän iskusta Israelia. (Kuva: Atta Kenare/AFP)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”