ajankohtaista

Iran vannoo kostoa Israelille

Ilmaisku Iranin Syyrian-suurlähetystön alueelle; Iran vannoo kostoa Israelille

Iran vannoo kostavansa Israelin epäillyn maanantaisen ilmaiskun maan konsulaattirakennukseen Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, Iranin presidentti Ebrahim Raisi sanoi tiistaina.

Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei varoitti, että Israelia ”tullaan rankaisemaan”. Myös Iranin vallankumouskaarti (IRGC) uhkasi juutalaisvaltiota ”kuolettavilla hyökkäyksillä, jotka ”tullaan toteuttamaan pian.” Kostoon yhtyi myös libanonilainen terroristijärjestö Hizbollah lausunnossaan.  

Uhkauksia edelsi 1. huhtikuuta tehty kohdennettu ilmaisku Iranin Syyrian-suurlähetystön viereiseen ”konsulaattirakennukseen”, jossa Iranin vallankumouskaartin jäseniä kokoontui ja jota se piti oletettavasti päämajanaan. Iskussa sai surmansa vallankumouskaartin korkea-arvoinen johtaja, prikaatinkenraali Mohammad Reza Zahedi sekä muita korkeita iranilaisia sotilasvirkamiehiä.    

Israelilaisen News13-uutiskanavan toimittaja Hezi Simantov kommentoi kenraali Zahedia seuraavasti: ”Hän oli Iranin hierarkiassa erittäin korkea jäsen, joka johti koko aseiden salakuljetusoperaatiota Syyriasta Libanoniin. Hänen voidaan sanoa aiheuttaneen Israelille paljon päänsärkyä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kaikkien hänen terroritoimiensa takia.”

Sen lisäksi että Zahedi koordinoi Iranin asekuljetuksia Hizbollahille Libanoniin, hän myös vastasi Iranin pyrkimyksistä salakuljettaa aseita palestiinalaisterroristeille Länsirannalla.

Simantov uskoo, että tämä Israelin syyksi luettu Zahedin salamurha tekee Iranin ja Israelin välisestä vastakkainasettelusta aiempaa suoremman. Israel ei ole kuitenkaan kommentoinut maanantaista iskua virallisesti.

Iranin avoin tuki terroristijärjestö Hamasille ja sen lokakuun 7. päivän verisille iskuille on lisännyt Israelin sekä Iranin ja sen liittolaisten yhteenottoja. Iran on usuttanut Libanonin Hizbollahia ja muita tukemiaan joukkoja, kuten Jemenin huthikapinallisia, Israelin vastaisiin hyökkäyksiin eri rintamilla.

Lokakuusta lähtien Hizbollah on ampunut raketteja Libanonista Pohjois-Israeliin lähes päivittäin. Damaskoksen ilmaiskun seurauksena turvallisuustilanne maan pohjoisrajalla on kiristynyt entisestään, ja hälytyssireenit ovat soineet rajakaupungeissa useasti tällä viikolla. Myös Israelin suurlähetystöt ja juutalaisyhteisöt eri puolilla maailmaa ovat varautuneet kasvavaan turvallisuusuhkaan myös kansainvälisesti.

Lähteet: Jpost, Ynetnews

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?