ajankohtaista

Israel 75: ”Olemme osoittaneet, mitä voimme saavuttaa omassa valtiossamme 75 vuodessa.”

Rakkaat ystävät,

tänä vuonna Israel juhlii 75. itsenäisyyspäiväänsä 26. huhtikuuta. Kaipuu Israelin maahan on ollut juutalaisen elämän keskiössä läpi koko pitkän historiamme. Itsenäisyyspäivänä juhlistamme juutalaisen valtion uudelleenperustamista maahan, jossa juutalaiset alkoivat kehittää omaa erityistä uskontoaan ja kulttuuriaan jo neljätuhatta vuotta sitten.

Itsenäisyyspäivä antaa meille mahdollisuuden pysähtyä katsomaan sekä menneeseen että tulevaan. Kun David Ben-Gurion luki Israelin itsenäisyysjulistuksen Tel Avivin taidemuseossa, joka tunnetaan nykyään Independence Hall -museona, hän tarjosi yhdenvertaisuutta kaikille valtion asukkaille sodan uhasta huolimatta. Nyt enemmän kuin koskaan meidän tulee pitää tämä mielessämme. Israelin valtion tulee jatkossakin olla koti kaikille sen asukkaille; paikka, jossa kaikkien ääntä kuullaan ja kaikkia kulttuureja, uskontoja ja erilaisia taustoja kunnioitetaan.

Vastuumme ei päättynyt luvatun maan saavuttamiseen, vaan siitä se vasta alkoi. Olemme asettaneet riman korkealle, ja siihen on syynsä. Israelilaisena oleminen vaatii poikkeuksellista rohkeutta. Olemme osoittaneet, mitä voimme saavuttaa omassa valtiossamme 75 vuodessa. Ja nyt tulemme jälleen kerran näyttämään, mihin kykenemme, kun muistamme, mikä meitä yhdistää sen sijaan, mikä meitä erottaa.

Tämä on merkityksellinen hetki meille valtiona, kansana ja myös kansainvälisesti. Viime vuonna, 29. marraskuuta, tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Yhdistyneet kansakunnat vuonna 1947 tunnusti Israelin. Se oli kansainvälisen yhteisön tunnustus siitä, että juutalainen kansa ansaitsee oman juutalaisen valtion historiallisessa kotimaassaan.

Ilman kansainvälisen yhteisön tukea emme juhlisi itsenäisyyttä. Emme milloinkaan pidä tätä tukea itsestään selvänä. Haluaisin kiittää teitä, rakkaat lukijat, ystävyydestänne ja tuestanne. Me näemme ja tunnemme teidät, ja tarvitsemme jatkossakin edelleen käsiänne ja sydämiänne rakentaaksemme rauhallisemman maailman meille kaikille.

Tänä itsenäisyyspäivänä kohotan maljan Israelin monikulttuurisuudelle, maailmanluokan innovaatioille ja kyvylle kehittyä. Kiitän teitä kaikkia siitä, että olette mukana matkallamme myös tästä eteenpäin.

Hagit Ben-Yaakov
Israelin Suomen- ja Viron-suurlähettiläs

Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakovin tervehdys on julkaistu alunperin Sana Jerusalemista -lehdessä (02/2023) 13. huhtikuuta 2023. 

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”