ajankohtaista

Israel: Islamilainen jihad vastuussa iskusta Al-Ahli Arab -sairaalaan

Israelin ulkoministeriön mukaan palestiinalainen Islamilainen jihad -järjestö on vastuussa Gaza Cityn Al-Ahli Arab -sairaalaan kohdistuneesta traagisesta iskusta tiistaina 17. lokakuuta.

Iskussa kuoli ja haavoittui useita siviilejä, mutta uhrien tarkka määrä on edelleen vahvistumatta.

Terroristijärjestö Hamas syytti iskusta välittömästi Israelia, ja valheelliset syytökset levisivät nopeasti moneen kansainväliseen – myös suomalaiseen – mediaan.   

Israelin puolustusvoimat (IDF) kertoi 18. lokakuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa tutkintansa tuloksista ja todistusaineistosta, jotka osoittavat, ettei kyseessä ollut väitetty Israelin isku.  

IDF:n tiedottaja Daniel Hagari kertoi, että kyseisenä ajankohtana tiistai-iltana IDF:n tutkat havaitsivat useita Islamilaisen jihadin Gazasta Israelia kohti laukaistuja raketteja. Osa laukaisuista epäonnistui ja osui Gazan puolelle, mukaan lukien Al-Ahli Arab -sairaalaan.

Hagarin mukaan satelliitti- ja ilmakuvien perusteella ei ole todisteita suorasta osumasta itse sairaalarakennukseen, vaan sen läheiselle parkkipaikalle. Sairaalassa tai sen viereisissä rakennuksissa ei ole myöskään sellaisia rakenteellisia vaurioita tai alueella sellaisia pommikraattereita, jotka viittaisivat Israelin pommin aiheuttamiin vahinkoihin.

Hagari lisäsi, että Israelilla on tiedustelutietoa äänitallenteista palestiinalaisten terroristien välisistä puhelinkeskusteluista, joissa he antavat ymmärtää räjähdyksen johtuneen nimenomaan Islamilaisen jihadin toiminnasta. Arabiankieliset tallenteet on jaettu medialle ja kaikkien kuunneltavissa.

Israelin puolustusvoimien mukaan nykyisen sodan aikana arviolta 450 terroristien Gazasta Israeliin laukaisemista raketeista on pudonnut Gazan puolelle, vahingoittaen alueen omia siviilejä. Myös tätä sotaa ennen noin 20 prosenttia terroristien raketeista on päätynyt Gazan omalle maaperälle.

Sodan aikana IDF on kehottanut palestiinalaisia siviilejä siirtymään Gazan eteläosaan. Hamas on pyrkinyt toistuvasti sabotoimaan siviilien evakuointia ja evakuointireittejä.

Lähde: Israelin puolustusvoimat, Israelin ulkoministeriö

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”