ajankohtaista

Israel jälleen silmätikkuna YK:n ihmisoikeusneuvostossa

YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkintakomission tuore raportti syyttää Israelia Palestiinan konfliktista; 22 maata ilmoitti vastustavansa Israelin yksipuolista tuomitsemista.

Yhdysvallat, Israel ja 20 muuta maata ilmoittivat maanantaina 13. kesäkuuta julkaistussa yhteislausunnossaan vastustavansa YK:n ihmisoikeusneuvoston (UN Human Rights Council) nimittämän tutkintakomission (Commission of Inquiry) tuoretta Israel-raporttia.

Kyseessä on viime vuonna nimitetyn tutkintakomission ensimmäinen raportti, joka julkaistiin viime viikolla. Raportissa Israelin miehityspolitiikka ja palestiinalaisten syrjintä nähdään pääsyinä väkivallan kierteeseen alueella, mutta palestiinalaiseen terrorismiin ei sen sijaan puututa.    

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Michelle Taylor esitteli maiden yhteisen kannanoton Ihmisoikeusneuvostolle: ”Uskomme, että viime toukokuussa perustetun tutkintakomission luonne on jälleen uusi osoitus Israeliin kohdistuvasta suhteettomasta huomiosta.”…”Tämän pitkään jatkuneen epäsuhtaisen tarkastelun pitäisi päättyä. Neuvoston pitäisi kantaa huolta kaikista ihmisoikeusasioista, maasta riippumatta ja tasapuolisesti.”

Viime vuoden Gazan sodan jälkeen nimitetyn tutkintakomission tarkoituksena on tarkastella Israelin ”ihmisoikeusrikkomuksia” ja ”järjestelmällisiä väärinkäytöksiä” palestiinalaisia kohtaan. Komission mandaatti on kaikenkattava, eikä sillä ole päättymispäivää. Se voi siis tutkia vuosittaisin raportein mitä tahansa Israelin väitettyä rikkomusta ja milloin tahansa.

Israel on ainoa YK:n jäsenmaa, jota vastaan on asetettu toistaiseksi jatkuva, pysyvä tutkintamekanismi. Israel on toistuvasti tuominnut maansa yksipuolisen tarkastelun ja syyllistämisen YK:ssa.

Israelin ulkoministeri Yair Lapid oli kuitenkin kiitollinen Yhdysvaltojen ja muiden maiden tuesta Israelille ja toivoi tämän tuovan myönteistä muutosta neuvoston toimintaan: ”Tänään oli muutoksen päivä Ihmisoikeusneuvostossa. Päivä, jolloin moraali voitti tekopyhyyden. Jo riittää puolueellisuus, jo riittää pakkomielle Israeliin. … Toivon, että Ihmisoikeusneuvosto alkaa nyt käsittelemään ihmisoikeuksia, kuten sen olisi pitänytkin tehdä jo perustamisestaan lähtien.”   

Tutkintakomission raporttia vastustivat seuraavat maat: Brasilia, Bulgaria, Guatemala, Hollanti, Israel, Itävalta, Kamerun, Kanada, Kolumbia, Kroatia, Liberia, Marshallinsaaret, Mikronesia, Nauru, Palau, Pohjois-Makedonia, Saksa, Swazimaa, Togo, Unkari, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat.  

YK:n ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Vuonna 2006 perustetun neuvoston päämaja sijaitsee Genevessä, ja siinä on mukana 47 jäsenmaata. Suomi toimii neuvoston jäsenenä vuosina 2022–2024.   

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta