ajankohtaista

Israel onnistui vapauttamaan kaksi panttivankia Gazasta

Kaksi israelilaista panttivankia – 70-vuotias Louis Har (kuvassa oik.) ja 61-vuotias Fernando Marman (kuvassa vas.) – onnistuttiin pelastamaan Hamasin vankeudesta Etelä-Gazan Rafahista varhain maanantaiaamuna.

Israelin puolustusvoimien (IDF), turvallisuuspalvelu Shin Betin ja poliisin terrorisminvastaisen Yamam-yksikön yhteinen pelastusoperaatio oli vaativa ja vaikea, mutta samalla pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan yksi menestyksekkäimmistä maan historiassa.  

Hamasin terroristit pitivät Haria ja Marmania vankeina Rafahin kaupungissa sijaitsevan rakennuksen toisessa kerroksessa, johon Israelin erikoisjoukot tekivät onnistuneen yllätyshyökkäyksen varhain maanantaiaamuna, samaan aikaan kun Israelin ilmavoimat tuki operaatiota mittavin ilmaiskuin.

Operaatiossa erikoisjoukot onnistuivat yllättämään miehiä vartioivat terroristit, jotka vastasivat rynnäkköön tulituksella. Israelilaisjoukkoja tulitettiin heidän poistuessaan myös viereisistä rakennuksista. Kiivaan tulitaistelun keskeltä panttivangit saatiin kuljetettua turvaan, sotilaiden suojatessa heitä omilla kehoillaan.

Gazasta Har ja Marman kuljetettiin sotilashelikopterilla Sheban sairaalaan Ramat Ganiin tarkastettavaksi, jossa molemmat miehet todettiin olosuhteisiin nähden hyväkuntoisiksi. Sairaalassa he pääsivät myös tapaamaan perheenjäseniään 129 päivää kestäneen vankeuden jälkeen.

”Paljon halauksia ja kyyneliä. Ei monia sanoja”, kuvasi Louis Harin vävy Idan Bejerano tunteikasta tapaamista sairaalassa. Bejerano kertoi uutiskanava Channel 12:n haastattelussa, kuinka surrealistista oli nähdä perheen toiveiden ja rukousten näin toteutuvan.

”Ei ole sanoja kuvaamaan sitä ilon tunnetta, kun olette tuoneet meidät kotiimme lastenlastemme ja lastenlastenlastemme luokse”, sanoi Louis Har kiittäen pelastusoperaatioon osallistuneita. ”Te kutsuitte meitä timanteiksi, mutta te itse olette timantteja kruunussa.”     

Louis Har ja Fernando Marman siepattiin Nir Yitzhakin kibbutsilta perheensä turvahuoneesta 7. lokakuuta, yhdessä Marmanin vanhemman siskon ja Harin naisystävän Clara Marmanin (62) sekä nuoremman siskon Gabriela Leimbergin (59) ja tämän tyttären Mia Leimbergin (17) kanssa. Naiset vapautettiin marraskuussa. Har ja Marman viettivät vankeudessa yhteensä 129 päivää. Molemmat miehet ovat sekä Israelin että Argentiinan kaksoiskansalaisia.

***
Hamasin 7. lokakuuta sieppaamasta 240:sta panttivangista on tähän mennessä vapautettu 109 siviiliä Israelin ja Hamasin välisen marraskuisen tulitaukosopimuksen puitteissa. Lisäksi Israelin armeija on pelastanut yhteensä kolme vankia sodan aikana. Terroristijärjestöllä on Gazassa edelleen hallussaan 134 panttivankia, joista osa on kuitenkin todennäköisesti menehtynyt tai murhattu vankeuden aikana. Neuvotteluja panttivankien vapauttamiseksi jatketaan.

Iloitsemme ja kiitämme Louis Harin ja Fernando Marmanin vapautumisesta, mutta jatkamme rukousta Gazassa edelleen olevien panttivankien terveydentilan ja vapautumisen puolesta. Liity ICEJ:n maailmanlaajuiseen englanninkieliseen rukoushetkeen joka päivä klo 16.00.

Lähteet: Times of Israel, Israelin ulkoministeriö

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä