ajankohtaista

Israel sodassa: Emmehän vaikene!

”Kuvitelkaa, että koko Helsingin ja Espoon väestö, lapset ja vauvat teurastetaan sänkyihinsä, naiset raiskataan ja poltetaan eläviltä. Holokaustiselviytyjät siepataan kodeistansa. Meidän ei tarvitse kuvitella. Kaikki tämä tapahtui meille, kun Hamasin terroristit hyökkäsivät Israeliin viime lauantaina…”, kirjoitti Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov viestipalvelu X:ssä 14. lokakuuta.

Israelille viime viikon lauantai 7. lokakuuta on syyskuun 11. päivään verrattava koko kansakuntaa syvästi järkyttänyt ja vavisuttanut päivä, jolloin maailma lopullisesti muuttui. Sysimusta pahuuden päivä, jolloin murhattiin enemmän juutalaisia kuin koskaan sitten toisen maailmansodan ja holokaustin.

Verilöyly ei kuitenkaan tapahtunut Euroopassa, vaan Israelin omalla maaperällä ja täysin yllättäin. Kohteeksi valikoituivat viattomat siviilit ja sen heikoimmat ja puolustuskyvyttömimmät jäsenet – kuten vauvat, lapset, vanhukset ja vammaiset, joita kidutettiin, poltettiin ja surmattiin vain ja ainoastaan sen takia, että he olivat juutalaisia.

Viikon aikana terrorijärjestö Hamas on murhannut yli 1 200 juutalaista. Yli 3 500 on haavoittunut ja noin 150 arvioidaan olevan panttivankina Gazassa – edessään kuolemaakin karumpi kohtalo raakalaismaisten terroristien käsissä. Israeliin on ammuttu yli 6 000 rakettia, joista valtaosa Gazan kaistalta, mutta viime päivinä myös Libanonin ja Syyrian puolelta.

Israel on sodassa, julisti pääministeri Benjamin Netanjahu, joka johtaa maahan tällä viikolla muodostettua hätätilahallitusta. Israelin puolustusvoimat (IDF) on vastannut iskuihin mm. terroriverkostoon ja -infrastruktuuriin kohdistuvin ilmahyökkäyksin ja täsmäiskuin. Parhaillaan se valmistautuu mahdolliseen maahyökkäykseen Pohjois-Gazaan ja on kehottanut alueen siviilejä siirtymään Gazan kaistan eteläisempiin osiin.

”Kukaan ei kehottanut meitä poistumaan. IDF sen sijaan on ryhtynyt kaikkiin mahdollisiin varotoimiin tahattomien siviilivahinkojen lieventämiseksi, kun taas terroristijärjestö Hamas toimii päinvastoin, myös omaa väestöään kohtaan”, jatkaa Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov viestissään.

Jokaisella valtiolla on täysi oikeus puolustaa kansalaisiaan ja olemassaoloaan. Jos Hamas laskee aseensa, tulee rauha; jos Israel laskee aseensa, ei ole enää Israelia. Hamas ei ole rauhantahtoinen neuvottelukumppani, vaan verenhimoinen terroristijärjestö, jonka tavoitteena on Israelin täydellinen tuhoaminen. Eivätkä sen tavoitteet rajoitu vain Israeliin. Kuluneella viikolla eräs sen johtajista kehotti muslimiveljiään hyökkäämään israelilaisia, juutalaisia ja muita ”vääräuskoisia” vastaan kaikkialla maailmassa.

Nyt jos koskaan on aika osoittaa tukemme ja ystävyytemme Israelille ja juutalaiselle kansalle. Kansakuntina, seurakuntina, kristittyinä, lähimmäisinä, ihmisinä. Ei vain sanoin, vaan myös konkreettisin teoin. Holokaustin julmuuksien keskellä liian moni vaikeni ja seurasi sivusta. Emmehän tee sitä nyt. 

Susanna Rajala
ICEJ Suomen viestintäkoordinaattori

Auta Israelia hädän hetkellä lahjoittamalla ICEJ:n kriisiapurahastoon. Kiitos lahjastasi!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä