ajankohtaista

Israelilaisesta maakaasusta helpotusta Euroopan energiakriisiin

Israel aikoo myöntää uusia kaasulupia yrityksille, jotka etsivät kaasua Israelin rannikolla, ilmoitti Israelin energiaministeri Karin Elharrar 30. toukokuuta. Tavoitteena on näin kasvattaa Israelin kaasuvarantoja ja aloittaa maakaasun vienti Eurooppaan.

”Israelin valtio haluaa auttaa Eurooppaa monipuolistamaan energianlähteitään”, ministeri Elharrar sanoi.  Päätöstä pidetään Israelin kannalta merkittävänä niin taloudellisesti kuin geopoliittisestikin.

Tarkoituksena on kuljettaa maakaasu Israelista Siinain läpi Egyptiin, jossa kaasu nesteytetään ja viedään sieltä laivoilla Eurooppaan. Israelin, Egyptin ja EU:n on määrä sopia asiasta yksityiskohtaisemmin lähiaikoina.

Vielä puoli vuotta sitten Israelin energiaministeri ilmoitti maan keskeyttävän kaasunetsinnän talousvesillään ja keskittyvän uusiutuvan energian tuotantoon. Helmikuussa puhjennut Ukrainan sota ja sen vaikutukset Eurooppaan ja lähialueille kuitenkin muuttivat tilanteen. 

Monet Euroopan maat ovat vahvasti riippuvaisia Venäjän tuottamasta energiasta; tällä hetkellä noin 40 prosenttia Euroopan kuluttamasta kaasusta tulee Venäjältä. Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden seurauksena maat pyrkivät nyt vähentämään energiariippuvuuttaan ja etsimään vaihtoehtoisia kaasuntoimittajia.

Itäisellä Välimerellä on tehty merkittäviä kaasulöytöjä 2000-luvun alusta lähtien. Israelin suurimmat esiintymät ovat Leviathanin ja Tamarin kaasukentät, jotka sijaitsevat Välimerellä Haifan kaupungin edustalla.

Tällä hetkellä Israelin maakaasu kattaa maan oman energiantarpeen, minkä lisäksi Israel vie kaasua naapurimaihinsa Egyptiin ja Jordaniaan. Tulevaisuuden tavoitteena on viedä 40 prosenttia maakaasusta ulkomaille. Kaasun lopullinen kulkureitti Euroopan mantereelle on kuitenkin edelleen ratkaisematta.

Lähteet: Israel Today, Jerusalem Post

Kuva: Shutterstock

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

20/06/2024

Israelissa odotetaan kesällä suurta alija-aaltoa

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”