ajankohtaista

Israelin hallitus hajosi – edessä viidennet parlamenttivaalit

Pääministeri Lapid: ”Tarvitsemme toisiamme, jotta maahan voidaan luoda ’yhteistä hyvää’.”

Israelia ravistelleen hallituskriisin seurauksena Israelin parlamentti eli knesset äänesti viime viikolla parlamentin hajottamisen puolesta.

Oikeistolaisen Yamina-puolueen johtaja, pääministeri Naftali Bennett kertoi jo edellisviikolla aikeistaan hajottaa koalitio sen jälkeen, kun hallitus oli menettänyt niukan enemmistönsä knessetissä. Bennettin vuoden verran luotsaaman hallituskoalition taival on ollut monivaiheinen ja sisäisten kiistojen sävyttämä. Koalitio koostui kahdeksasta ideologisesti hyvin erilaisesta puolueesta, eikä sille povattu pitkää ikää edes hallitusta muodostettaessa.     

Uudet parlamenttivaalit järjestetään Israelissa 1. marraskuuta – jo viidettä kertaa viimeisen neljän vuoden sisällä. Siihen asti vt. pääministerinä toimii Jesh Atid -puolueen johtaja, ulkoministeri Yair Lapid.  Syksyn vaaleista odotetaan jälleen hyvin tasaväkisiä. Väistyvä pääministeri Bennett on jo ilmoittanut, ettei hän aio enää asettua ehdolle. Israelin entiselle pääministerille, Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahulle povataan sen sijaan menestystä vaaleissa.

PM Lapid: ”Opetellaan siis elämään yhdessä.”

Virkaanastujaispuheessaan 2. heinäkuuta Israelin vt. pääministeri Yair Lapid puhui muun muassa Israelin yhtenäisyyden, rauhan ja turvallisuuden puolesta:

“Israelin valtio on meitä kaikkia suurempi ja tärkeämpi kuin kukaan meistä. Se oli täällä ennen meitä ja tulee olemaan täällä pitkään meidän jälkeemme. Se ei kuulu ainoastaan meille. Se kuuluu niille, jotka unelmoivat siitä tuhansia vuosia diasporassa, ja myös niille tuleville sukupolville, jotka eivät ole vielä syntyneet. Heidän ja meidän kaikkien tähden, meidän täytyy valita se, mikä on yhteiseksi hyväksi ja mikä yhdistää meitä.”

Haasteista vakavimpana hän nostaa esille Iranin uhan, mutta vakuuttaa Israelin tekevän kaikkensa estääkseen Irania saamasta ydinasetta: “Sanon kaikille, jotka pyrkivät tuhoamaan meidät, Gazasta Teheraniin ja Libanonin rannikolta Syyriaan: älkää koetelko meitä! Israel tietää, kuinka käyttää voimaansa jokaista uhkaa ja jokaista vihollista vastaan.” 

Lapid korostaa Israelin valtion juutalaista luonnetta ja identiteettiä ja sanoo tämän tulevan esille myös siinä, miten Israel kohtelee ei-juutalaisia kansalaisiaan. ”Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne”, hän lisää lainaten 3. Mooseksen kirjan kehotusta muukalaisten kohtelemisesta.

“Kun turvallisuustarpeemme on huomioitu, on Israel maa, joka pyrkii rauhaan. Israel ojentaa kätensä kaikille kansoille Lähi-idässä, myös palestiinalaisille, sanoen: ’On tullut aika, että tunnustatte, että me emme koskaan muuta täältä. Opetellaan siis elämään yhdessä’”, Lapid jatkaa. Esimerkkinä hän mainitsee Abrahamin rauhansopimukset, joita Israel on solminut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Marokon ja Bahrainin kanssa. Ne ovat tuoneet ”suuria siunauksia” niin turvallisuuden kuin talouden saroilla.  

Lapid korostaa israelilaisten tarvitsevan toisiaan, jotta maahan voidaan luoda yhteistä hyvää.
”Kun meillä on niin monia haasteita, emme voi antaa erimielisyyksien viedä voimiamme. Lapsemme katsovat meitä, ja haluamme heidän näkevän, että teemme kaikkemme rakentaaksemme juutalaisen ja demokraattisen, vahvan ja kehittyneen, hyväntahtoisen ja hyvän Israelin.”

Rukoillaan Israelin tulevien vaalien puolesta ja että maahan saataisiin syksyllä uusi hallitus ja poliittista vakautta seuraaville vuosille. Rukoillaan siunausta Israelin kansalle ja sen johtajille tänä aikana.

Vt. pääministeri Yair Lapidin virkaanastujaispuhe (2.7.2022)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta