ajankohtaista

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”

Rakkaat ystävät,

Israel viettää 76. itsenäisyyspäiväänsä 14. toukokuuta 2024. Kuten tiedätte, tämä vuosi on ollut uskomattoman vaikea. Olemme edelleen toipumassa lokakuun 7. päivän julmasta hyökkäyksestä. Olemme palaneet jälleen kerran juutalaisena kansakuntana.

Tukenne ja ystävyytenne tämän vuoden aikana on merkinnyt enemmän kuin voin kuvailla. Se on muistuttanut meitä siitä, ettemme ole yksin. Siksi haluaisin käyttää tämän tilaisuuden kiittääkseni teitä vilpittömästi kaikista sanoistanne, teoistanne ja rukouksistanne. Emme pidä sitä koskaan itsestäänselvyytenä, ja olemme siitä ikuisesti kiitollisia.

Tämä on viimeinen vuoteni Suomessa. Täällä ollessani minulla on ollut etuoikeus todistaa omakohtaisesti kansojemme välistä kestävää ystävyyttä ja tukea. Olemme luoneet uusia, kansojamme yhdistäviä siltoja, vauhdittaneet kulttuurivaihtoa, edistäneet taloudellista yhteistyötä ja vaalineet diplomaattisia suhteita. Jatkamme tätä työtä ja vahvistamme edelleen suhdettamme sekä Israelissa että täällä Suomessa, nyt ja tulevaisuudessa.

Israel on vakavien haasteiden edessä. Silti osoitamme myös huomattavaa sinnikkyyttä. Tämä sinnikkyys ei piile vain Israelin kyvyssä kestää ulkoisia uhkia, vaan sen kyvyssä yhdistyä kansakuntana kriisiaikoina. Tragedian ja vaikeuksien hetkinä israelilaiset ovat osoittaneet vertaansa vailla olevaa kykyä yhdistyä, tukea toisiaan ja työskennellä yhteisen päämäärän eteen. Tämä solidaarisuuden ja määrätietoisuuden henki on antanut Israelille mahdollisuuden paitsi selviytyä myös menestyä vastoinkäymisten edessä.

On selvää, että Israel kohtaa jatkossakin haasteita, sekä vanhoja että uusia. Mutta jos historia on opettanut meille jotain, niin se on, että Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet. Ja me tulemme jatkamaan valoisamman ja vauraamman tulevaisuuden rakentamista tuleville sukupolville.

Kun valmistaudun jättämään hyvästit tälle kauniille maalle ja sen upeille ihmisille, haluan ilmaista syvimmän arvostukseni siitä lämmöstä, ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, jota olette osoittaneet minulle ja perheelleni täällä ollessamme. Ystävyytenne on tehnyt ajasta Suomessa todella unohtumattoman, ja kannamme muistot mukanamme, minne ikinä menemmekin.

Päätän lainaamalla ensimmäisiä lauseita Israelin valtion puolesta lausutusta rukouksesta, jonka kirjoitti rabbi Isaac Halevi Herzog, nykyisen presidenttimme Isaac Herzogin isoisä, vuonna 1948:

”Isä meidän, joka olet taivaassa, Israelin suojelija ja lunastaja, siunaa Israelin valtiota, meidän pelastuksemme aamunkoittoa. Kätke se rakkautesi siipiesi suojaan; levitä sen päälle rauhasi katos; lähetä valosi ja totuutesi sen johtajille, virkamiehille ja neuvonantajille ja ohjaa heitä hyvillä neuvoillasi. Vahvista pyhän maamme puolustajia; meidän Jumalamme, anna heille pelastus ja kruunaa heidät voitolla. Vakiinnuta rauha maahan ja iankaikkinen ilo sen asukkaille.”

Kiitos, toda raba. Jumala siunatkoon teitä kaikkia!

Hagit Ben-Yaakov
Israelin Suomen-suurlähettiläs

ICEJ Suomen osasto toivottaa Israelin valtiolle ja kansalle sekä kaikille israelilaisille ystävilleen hyvää 76. itsenäisyyspäivää. Am Israel Chai!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä