Pääsiäisviikko on kristityille vuoden tärkein viikko. Se sisältää Jeesuksen saapumisen Jerusalemiin, viimeisen aterian, vangitsemisen, ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen. Myös evankeliumit osoittavat, miten tärkeitä pääsiäisviikon tapahtumat ovat:
2/5 Matteuksen evankeliumista keskittyy pääsiäisviikkoon.
3/5 Markuksen evankeliumista keskittyy pääsiäisviikkoon.
1/3 Luukkaan evankeliumista keskittyy pääsiäisviikkoon.
1/2 Johanneksen evankeliumista keskittyy pääsiäisviikkoon.
Mielenkiintoisinta on se, että jos Jeesuksen koko elämä olisi kirjoitettu yhtä tarkasti kuin ristiinnaulitsemispäivä, meillä olisi 180 raamatunpituista teosta Jeesuksen elämästä. Pääsiäisviikon tapahtumat kerrotaan tarkasti, sillä ne ovat keskeisiä uskomme kannalta.
Jeesus ei siis ratsastanut kaupunkiin vain näyttäytymään. Hän tuli Jerusalemiin aasin selässä täyttäen jo viisisataa vuotta aikaisemmin kirjoitetut profetiat (Jes. 62:11, Sak. 9:9). Hän saapui Jerusalemiin päivänä, jolloin perheet valitsivat karitsan pääsiäisuhrikseen. Tämä päivä oli nimeltään korban pesach, jolloin Beetlehemistä tuotiin noin tuhat karitsaa teurastettavaksi. Onko siis sattumaa, että Jeesus syntyi juuri Beetlehemissä ja saapui Jerusalemiin juuri tuona päivänä? Ei ole.
Jeesus toi uhrin, joka ei ole mikä tahansa uhri. Väkijoukot palmunoksineen ja psalmeineen olivat oikeassa – Jeesus on Israelin kuningas. Hän oli tullut kaupunkiinsa uhraamaan alttarille. Uhri, jonka hän aikoi uhrata, ei ollut kuitenkaan härkien tai vuohien uhri, vaan se oli Hän itse.
Leeviläiset uhrit eivät kyenneet käsittelemään syntejämme pysyvästi. Vanhat eläinuhrit eivät pystyneet toimittamaan lopullista sovitusta. On vain yksi uhri, joka vastaisi Jumalan sovituksen vaatimuksiin. Yksi täydellinen ja moitteeton uhrikaritsa. Tätä Johannes julisti nähdessään Jeesuksen Jordanin virralla: ”Katso, Jumalan Karitsa!”. Tämä Jumalan Karitsa uhrasi ruumiinsa sovittaakseen kansansa ja maailman synnit kerta kaikkiaan.
Jeesus kuoli meidän syntiemme tähden, jotta me saisimme elää. Eletään siis elämäämme ylistäen ja antaen kaikki kunnia Hänelle, jolle se kuuluu!
Hyvää pääsiäistä!
Jani Salokangas
ICEJ Suomen toiminnanjohtaja