ajankohtaista

Juudean erämaassa tehtiin merkittäviä löytöjä

Israelin museovirasto ilmoitti tiistaina, että Juudean erämaassa sijaitsevasta luolasta on löytynyt monia merkittäviä löytöjä, kuten 2 000 vuotta vanhan raamatullisen kirjakäärön palasia eli fragmentteja.

Tämä on merkittävin löytö Israelissa vuosikymmeniin Kuolleenmeren kirjakäärölöydösten jälkeen.

Tekstit ovat kreikankielisiä, mutta Jumalan nimi on kirjoitettu heprean kielellä. Teksteissä on otteita profeettojen kirjoista, muun muassa Naahumin ja Sakarjan kirjoista. Mukana oli tämä Sakarjan kirjan jae: ”Näitä te tehkää: Puhukaa totta toinen toisillenne. Tuomitkaa porteissanne oikein, tuomitkaa rauhan tuomio.”

Lisäksi luolasta löydettiin muitakin ainutlaatuisia asioita, mukaan lukien Bar Kochban kapinan aikaisia rahoja, 6 000 vuotta vanha lapsen luuranko ja yli 10 000 vuotta vanha ja harvinaisen hyvin säilynyt kori, joka on tiettävästi vanhin koskaan löydetty punottu kori.

Arkeologit ovat tähän mennessä tutkineet noin puolet alueen luolista, ja työ haluttaisiin saattaa päätökseen mahdollisimman nopeasti ennen kuin varkaat pääsevät käsiksi luoliin. Olosuhteet ovat kuitenkin hyvin haastavat, joten työ on hidasta.

Lähde: The Jerusalem Post 16.3.2021
Kuva: Shai Halevi / Israel antiquities authority

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta