ajankohtaista

Kihlajaisista hautajaisiin – terrori-iskut piinaavat Israelia

Terrori-iskujen aalto piinaa Israelia. Viime kuussa alkaneet terroriteot ovat vaatineet viimeisen kolmen viikon aikana neljäntoista ihmisen hengen sekä useita loukkaantuneita.

Beershevan, Haderan ja Bnei Brakin traagiset tapahtumat saivat jatkoa viime torstaina, kun palestiinalaismies avasi tulen israelilaissiviilejä kohden vilkkaalla Dizengoffin kadulla Tel Avivin keskustassa. Kolme kuoli ja kaksitoista haavoittui hyökkäyksessä.

Terrori-iskussa menehtyneet Eitam Megini ja Tomer Morad olivat lapsuudenystäviä, jotka olivat tulleet viettämään iltaa kaupungin keskustaan. Miehet olivat kotoisin Kfar Sabasta, mutta muuttaneet opiskelemaan Tel Aviviin, jossa he asuivat kämppäkavereina.

28-vuotias Tomer oli valmistunut Tel Avivin yliopistosta ja saanut juuri uuden työpaikan, jota hän ei kuitenkaan ehtinyt aloittaa. 27-vuotiaan Eitamin taas oli määrä viettää seuraavana päivänä kihlajaisiaan yhdessä kihlattunsa Ayalan ja heidän perheidensä kanssa. Suunnitelmat kuitenkin traagisesti muuttuivat, ja kihlajaiset vaihtuivat hautajaisiin.   

Terrori-iskun kolmas uhri oli 35-vuotias Barak Lofan, joka haavoittui vakavasti ja menehtyi sairaalassa iskua seuraavana päivänä. Lofan oli kolmen lapsen isä Ginnosarin kibbutsilta ja olympiatason kajakkimeloja, joka edusti maataan 2008 ja 2012 olympialaisissa.    

”Nämä nuoret israelilaiset, jotka eivät tehneet mitään väärää, murhattiin vain sen takia, että he ovat israelilaisia”, kommentoi Israelin ulkoministeri Yair Lapid. ”Terrori on myrkyllinen seuraus vihan ideologiaa ajavien terroristijärjestöjen jatkuvasta vihan lietsonnasta.”

Länsirannan Jeninistä kotoisin oleva 28-vuotias ampuja Ra’ad Fathi Hazem pakeni paikalta teon jälkeen, mutta hänet saatiin kiinni myöhemmin samana iltana Israelin turvallisuusviranomaisten toimesta.

Terroriteon jälkeen palestiinalainen Hamas ylisti hyökkäystä kutsuen sitä ”luonnolliseksi ja oikeutetuksi vastaukseksi miehitykseen”. Marttyyrin kunniaksi marssittiin ja tekoa juhlistettiin jakamalla makeisia terroristin kotikaupungissa Jeninissä kuten myös Ramallahissa, Gazassa ja Libanonissa. Myös hyökkääjän isä kehui poikansa tekoa avoimesti.

Kasvaneen terroriuhan seurauksena Israel on nostanut turvallisuustasonsa äärimmilleen. Poliisi ja armeijan erityisjoukot ovat tehneet ratsioita ja pidätyksiä pyrkiessään estämään mahdolliset uudet väkivallan teot. Myös meneillään oleva muslimien ramadan-paastokuukausi on kiristänyt turvallisuustilannetta erityisesti Jerusalemissa, jossa on puhjennut toistuvia mellakoita paaston alusta lähtien.

Ulkoministeri Lapidin mukaan Israel tulee jatkamaan terrorismin vastaista taistelua ilman kompromisseja.   

Tel Avivin terrori-iskun uhrit haudattiin sunnuntaina. Olkoon heidän muistonsa siunattu.

Kuva: United Hatzalah

Lähteet: Jerusalem Post, Times of Israel, MFA Israel

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta