ajankohtaista

Israel sodassa: ”Lahja olla elossa”

”On lahja olla elossa”, kertoo 13-vuotias israelilainen Renana Botzer-Swissa The Jerusalem Post -lehden haastattelussa (25.10.2023). Hän on yksi Kfar Azan julman verilöylyn selviytyjistä – teinityttö, joka haluaa maailman kuulevan rakettiuhan ja vaaran alla elävien lasten äänen.  

”Jokainen sireeni saa minut itkemään. Armeijani on vahva, mutta se ei suojele minua pelolta”, kuvaa Renana elämäänsä Kfar Azassa. ”Syntymästäni lähtien olen elänyt pelossa, ja kuusivuotiaasta lähtien olen käynyt terapiassa.”

Kfar Azan kibbutsi, jossa Renana perheensä kanssa asuu, sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä Gazan rajasta. Kun Hamasin terroristit hyökkäsivät kibbutsille 7. lokakuuta, tuli Kfar Azasta pian yksi sodan hirvittävimpien julmuuksien näyttämö. Verilöylyssä murhattiin noin sata kibbutsin asukasta, joiden joukossa oli vauvoja ja pieniä lapsia. Ainakin 73 henkeä on edelleen kateissa tai siepattuna Gazaan.

”Mietin, tulevatko he kotiini, makuuhuoneeseeni. En tiennyt, mitä he tekisivät. Raiskaavatko he minut? Kidnappaavatko vai tappavatko he minut?” Renana pohti piilopaikassaan kodin turvahuoneessa. Nuoresta iästään huolimatta hän oli tottunut sireeneihin, mutta nyt uutta olivat rajun ammuskelun äänet aivan kodin ulkopuolella.

Renana perheineen pysytteli piilossa noin 16 tuntia, ja ihmeen kaupalla he kaikki selviytyivät. Nyt perhe on evakuoitu turvallisempaan paikkaan Shfa’imiin maan keskiosaan. Trauma kuitenkin seuraa perässä, eikä tyttö enää halua palata kotikibbutsiinsa. Lisäksi yksi hänen luokkakavereistaan kuoli hyökkäyksessä ja kolme muuta ovat edelleen kateissa.

Renana korostaa, että juuri nyt hän haluaa koko maailman tietävän, minkälainen järjestö Hamas todella on: ”Hamas ei ole tervetulleeksi toivottava yhteisö tai vastarintaliike. Se on terroristijärjestö, ja meidän on kohdeltava sitä sellaisena.”

”Israelin täytyy hyökätä, koska niin monia siviilejä murhattiin. Emme voi puhua suhteutetuista vastatoimista, koska sotilaamme eivät raiskaa naisia, emmekä me kidnappaa viattomia lapsia.”

Lähde: The Jerusalem Post 25.10.2023
Kuva: Renana isoäitinsä kanssa pommisuojassa (Kuva: Botzer-Swissan perhearkisto)

Lohduta terrorin uhreja lahjoittamalla ICEJ:n kriisiapurahastoon. Kiitos lahjastasi!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä