ajankohtaista

Odottamaton vierailu Haifa-kodissa

Odottamaton vierailu Haifa-kodissa oli kuin kauan odotettu ”ympyrän sulkeutuminen” 95-vuotiaalle asukkaallemme Sarah Zamirille. Seuraava tarina kertoo ystävällisyydestä, selviytymisestä ja epätodennäköisestä jälleennäkemisestä.

Sarah, syntymänimeltään Ilse Böhm, varttui uskonnollisessa juutalaisessa perheessä lähellä Breslauta (nyk. Wrocław) Sleesiassa, Lounais-Puolassa. Vuonna 1939 Sarahin perhe pakeni natsihallintoa Belgiaan turvallisemman elämän toivossa, mutta Belgian juutalaisten karkotukset alkoivat kuitenkin pian. Sarahin perhe lähetettiin keskitysleirille, eivätkä he enää koskaan palanneet. Mutta ystävällinen katolilainen pariskunta Antwerpenistä piilotti 14-vuotiaan Sarahin, ja hän selviytyi.

”He eivät olleet vain hyviä ihmisiä”, Sarah muistelee, ”he olivat kuin enkeleitä!”

Sarahin odottamaton jälleennäkeminen oli brittiläisen historioitsijan, Charlie Knightin, työn ansiota. Tutkimuksensa kautta Charlie löysi arkistoon piilotettuja kirjeitä vuosilta 1939–1940. Nämä kirjeet olivat Sarahin isän Ernst Böhmin ja hänen serkkunsa välistä kirjeenvaihtoa. Kirjeiden joukosta Charlie löysi Ernstin tyttären Ilsen kirjoittaman postikortin. Ilsen kohtalo ei alun perin ollut selvä, kunnes lisätutkimukset paljastivat, että tytär oli selvinnyt, muuttanut Israeliin ja hänen nimensä oli nykyään Sarah Zamir.

Nähtyään Sarahin esiintyvän ICEJ:n Saksan osaston sosiaalisessa mediassa julkaisemassa videossa, Charlie otti yhteyttä ICEJ:hen. Pian kaksikko tapasi toisensa Haifa-kodissa, jossa Sarah kertoi Charlielle yksityiskohtaisesti pelastajistaan. Sarahin antamat tiedot johdattivat Charlien uuteen tutkimukseen – Sarahin hengen pelastaneen katolilaisen parin löytämiseen.

Pariskunnan lapsenlapsenpoika Vince kuuli Ilsestä isoisältään, joka oli Ilsen kanssa samanikäinen ja asui tämän kanssa vanhempiensa kotona. Vanhetessaan isoisä toivoi, että Ilse olisi elänyt pitkän ja terveen elämän. Kuultuaan Sarahista Vince päätti tulla Israeliin tapaamaan häntä!

Sarahin oli vaikea uskoa, että tämä odottamaton jälleennäkeminen todella tapahtui. Sarahin oma tyttärentytär oli paikalla tapaamisessa ja sanoi: ”Oli sanoinkuvaamaton kunnia tavata perhe, joka pelasti isoäitini.”

”Tunteet valtasivat meidät”, Vince kertoi. ”Ensimmäinen asia, jonka teimme tavatessamme, oli vain itkeä. Mutta sen jälkeen puhuimme kuin olisimme tunteneet toisemme ikuisesti.”

Vince ja Sarah lupasivat jatkossa kirjoittaa toisilleen. Lisäksi Vince lähetti Sarahille kuvia talosta, jonne hänet oli tyttönä piilotettu, turvassa kohtalolta, joka kohtasi miljoonia häntä vähemmän onnekkaita juutalaisia. Se oli todellakin sydäntä lämmittävä kohtaaminen, joka todistaa, että myötätunto voittaa pelon!

Kiitos, että tuet ICEJ:n holokaustista selviytyneiden Haifa-kotia!

Yudit Setz & Shay Dror

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta