ajankohtaista

Pohjois-Israelissa tarvitaan pommisuojia

Israelin jyrkkä jakautuminen oikeusuudistuksia koskevassa kiistassa on saanut Iranin ja sen alueelliset liittolaiset ajattelemaan, että juutalaisvaltio on heikko ja suojaton. Tämä on saanut Hizbollahin provosoimaan Israelia viime aikoina avoimesti Libanonin rajalla. Vaikka kukaan ei tavoittele suurta yhteenottoa juuri nyt, voi pieninkin virhe helposti eskaloida turvallisuustilanteen. Israelin viranomaisilla on silloin kiire järjestää lisää pommisuojia haavoittuville yhteisöilleen Pohjois-Israelissa.

Vannoutuneet Israelin viholliset ovat seuranneet viime kuukausina, kuinka tuhannet Israelin puolustusvoimien (IDF) reserviläiset protestoivat oikeusuudistuksia vastaan kieltäytymällä vuotuisesta reservipalveluksestaan. Iranin ja Hizbollahin johtajat ovat avoimesti pilkanneet Israelia maana, joka on vajoamassa alas. Tämä on kuitenkin vakava väärinkäsitys maan sotilaallisesta voimasta ja kansallisesta päättäväisyydestä.

Siitä huolimatta Hizbollah on tuntenut rohkeutta koetellakseen Israelia provosoivilla toimillaan YK:n rajaamalla Israelin ja Libanonin välisellä sinisellä linjalla. Ensin Hizbollah pystytti telttoja Israelin puolelle rajaa, sen turva-aidan pohjoispuolelle. Sitten joukko aseistettuja Hizbollah-taistelijoita marssi taistelu-univormuissaan aivan raja-aidan läheisyydessä. Lisäksi he kiipesivät raja-aidalla olevaan torniin ja veivät pois Israelin valvontalaitteita sekä ampuivat avoimelle alueelle kiistanalaisella Mount Dov -sektorilla.

Nämä toimet merkitsevät Iranin ja Hizbollahin muutosta varjosodassaan Israelia vastaan. Tähän asti he ovat harjoittaneet raja-alueella pääosin salaisia operaatioita, kuten kaivaneet terroritunneleita turva-aidan alle, mutta nyt he avoimesti houkuttelevat Israelia kostotoimiin, mikä lisää turvattomuutta Pohjois-Israelissa.

Israelin puolustusvoimat on lähettänyt vahvan viestin taisteluvalmiudestaan järjestämällä pohjoisessa suuren sotaharjoituksen, joka simuloi laajaa maahyökkäystä syvälle Libanoniin Hizbollahin neutraloimiseksi.

Samaan aikaan Pohjois-Israelin kaupungit ja kylät kiirehtivät vahvistamaan siviilipuolustustaan kunnostamalla ja hankkimalla lisää pommisuojia. Selvitykset osoittavat, että pohjoisessa on huutava pula kunnollisista pommisuojista turvaamaan alueen kasvavaa väestöä, etenkin kun otetaan huomioon alueelle kohdistuva Hizbollahin yli 200 000 raketin ja ohjuksen asearsenaali.

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) on tiedostanut tämän tarpeen jo useita vuosia sitten. Viimeisen vuosikymmenen aikana ICEJ on lahjoittanut lähes kaksisataa liikuteltavaa pommisuojaa Israelin raja-alueiden haavoittuville yhteisöille. Useimmat suojat on sijoitettu Gazan rajayhteisöihin, jotka kärsivät toistuvista Hamasin raketti-iskuista. Samalla olemme onnistuneet hankkimaan jo noin 50 pommisuojaa Pohjois-Israeliin.

Sveitsiläisen kristityn perheen anteliaisuuden ansiosta toimitamme parhaillaan kuusi uutta pommisuojaa Shlomin kaupunkiin, johon Etelä-Libanonista ammuttu raketti osui viime keväänä pesah-juhlan aikana. ICEJ:n uudet pommisuojat sijoitetaan Shlomin julkisiin tiloihin, kuten leikkikentille, synagogiin ja bussipysäkeille, palvelemaan kaupungin koko yhteisöä. Lisäksi ICEJ:n Yhdysvaltain osasto tarjoaa varoja 53 olemassa olevan maanalaisen suojan kunnostamiseen Shlomissa.

Shlomi on 9 000 asukkaan kaupunki Libanonin rajalla, ja se on kärsinyt useista raketti-iskuista viime vuosikymmeninä. Silti kaupungin viranomaiset sanovat, ettei kaupunki ole valmistautunut siihen, mitä voi vielä olla odotettavissa mahdollisessa tulevassa sodassa Hizbollahin kanssa. Shlomin rakettihälyttimet antavat usein vain 2–3 sekunnin varoituksen alueelle saapuvista raketeista. Puolet kaupungin asukkaista asuu edelleen Shlomin vanhassa kaupungissa, jossa ei ole kunnollisia pommisuojia.

Tule mukaan ja auta meitä hankkimaan lisää pommisuojia Pohjois-Israeliin tukemalla ICEJ:n kriisirahastoa!

David Parsons
ICEJ:n varapresidentti ja vanhempi tiedottaja

Kuva: Raketti-isku Shlomin kaupunkiin pesah-juhlan aikana keväällä 2023 (Kuva: AP)

Kuva: ICEJ:n uusi pommisuoja tuo turvaa Shlomin asukkaille.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”