ajankohtaista

Prof. Rosenfeld: Antisemitismistä uusi viihteen muoto?

“Juutalaiset tarvitsevat ystäviä ja usein heillä niitä onkin, mutta aika todistaa ystävyys on nyt.”

”Joissakin ympyröissä antisemitismi on nyt yksi viihteen muoto. Se on performatiivista, mikä on uutta”, kommentoi Indianan yliopiston professori Alvin Rosenfeld maailmanlaajuisen antisemitismin kasvua The Times of Israel -lehden podcastissa tammikuussa.

Antisemitismi on ollut kasvussa Euroopassa jo pidempään, mutta viime aikoina huolta on herättänyt juutalaisvastaisten hyökkäysten ja retoriikan lisääntyminen erityisesti Yhdysvalloissa. Antisemitismiä saatetaan pitää jopa muodikkaana ja sille nauretaan.

“Me kaikki ajattelimme, että mitä useammat ihmiset kuulevat juutalaisten vainosta ja joukkomurhasta, sitä haluttomampia he olisivat puhumaan vihamielisesti juutalaisista julkisuudessa. Mutta me olimme väärässä”, jatkaa Rosenfeld.

“Suurelta osin syynä tähän on sosiaalinen media. Monet ihmiset viettävät päivittäin useita tunteja sosiaalisen median kanavilla, jossa ei ole minkäänlaista kontrollia. Siellä voi sanoa mitä tahansa kenestä tahansa, jota vastaan haluaa hyökätä.” … “Tämä on minun mielestäni ikävä ja vaarallinen aika. Jos tiettyjä sopivia rajoituksia ei oteta käyttöön, niin seurauksena on vihan purkauksia niin juutalaisia kuin monia muitakin vastaan.”

Vaikka antisemitismiä ei voida täysin poistaa, tulee sitä vastaan taistella. Rosenfeldin mielestä siinä tärkeää on koulutus, vaikka yksin ei sekään riitä. ”Johtajien täytyy avata suunsa. Se tarkoittaa poliittista johtoa, kulttuurista johtoa, uskonnollista johtoa ja koulutuksellista johtoa. Näemme sitä jonkin verran jo nyt, mutta emme läheskään riittävästi.”

“Juutalaiset tarvitsevat ystäviä ja usein heillä niitä onkin, mutta aika todistaa ystävyys on nyt.”

ICEJ on vahvasti sitoutunut holokaustin muiston vaalimiseen sekä antisemitismin vastaiseen työhön niin Suomessa kuin maailmalla. Tule mukaan lahjoittamalla viitenumerolla 8400 01201.    

Lähde: The Times of Israel (6.1.2023)

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä