ajankohtaista

Rohkaisevia alijakuulumisia Etiopiasta

Maaliskuun lopulla 155 Etiopian juutalaista paluumuuttajaa laskeutui Israeliin ICEJ:n sponsoroimalla evakuointilennolla; 1 500 etiopialaisen odotetaan saapuvan kesäkuuhun mennessä.

Maaliskuun lopulla Ben Gurionin lentokentälle laskeutui Ethiopian Airlinesin lento Addis Abebasta mukanaan 155 Etiopian juutalaista uutta paluumuuttajaa. Nuorin heistä oli neljän kuukauden ikäinen ja vanhin 70-vuotias. Saapuminen Israeliin oli monelle pitkän odotuksen ja suurten unelmien täyttymys, kun he vihdoin pääsivät tapaamaan jo maassa asuvia sukulaisiaan vuosien tauon jälkeen.  

Kyseinen lento oli ICEJ:n sponsoroima evakuointilento ja osa Israelin hallituksen marraskuussa 2021 käynnistämää Israelin Kallio -alijaoperaatiota, jonka tarkoituksena on lennättää yhteensä 3 000 Etiopian juutalaista Israeliin. Tästä määrästä reilut kaksituhatta henkeä on jo tehnyt alijan, kun taas loput noin 1 500 henkeä pyritään Israelin juutalaistoimiston mukaan tuomaan perille kesäkuuhun mennessä.

ICEJ alijatyön eturintamassa

”Näin sanoo Herra, Herra: ’Katso, Minä nostan käteni kansakuntien puoleen, kohotan lippuni kansoja kohti, niin he tuovat sinun poikasi sylissänsä ja kantavat sinun tyttäresi olkapäillään.” (Jes. 49:22)

Jumala lupasi, että Hän tuo juutalaiset takaisin esi-isiensä maahan Israeliin. Juutalaisten paluumuutto on selkeä ja suurenmoinen osoitus Raamatun profetioiden ja lupausten täyttymisestä, ja tässä työssä myös ICEJ haluaa olla eturintamassa mukana.

Perustamisestaan lähtien ICEJ on avustanut yli 160 000 juutalaista paluumuuttajaa Israeliin. ICEJ tukee juutalaisten muuttoa ja kotoutumista uuteen yhteiskuntaan tiiviissä yhteistyössä Israelin juutalaistoimiston ja muiden kumppaniensa kanssa.

”Sinulla on tulevaisuuden toivo, sanoo Herra: sinun lapsesi palajavat omalle maalleen.” (Jer. 31:17)

Tule mukaan lahjoittamalla ICEJ:n exodus- ja alijatyöhön!  

***

Etiopian juutalaiset Israelissa

Israelissa elää tänä päivänä noin 150 000 etiopialaistaustaista juutalaista.

Etiopian juutalaisten alkuperästä on erilaisia arvioita. Jotkut pitävät heitä Daanin heimon jälkeläisinä, jotka karkotettiin Israelin kuningaskunnasta n. 700 ennen Kristusta. Toiset uskovat heidän polveutuvan Kuningas Salomosta ja Saaban kuningattaresta. Kolmannen teorian mukaan he ovat niiden juutalaisten jälkeläisiä, jotka pakenivat Egyptiin Jerusalemin ensimmäisen temppelin tuhoutumisen jälkeen.

Etiopian juutalaisille myönnettiin oikeus muuttaa Israeliin vuonna 1975. Tämän jälkeen tuhansia Etiopian juutalaisia on muuttanut Israeliin erityisesti 1980–90-luvuilla itäisen Afrikan pahan nälänhädän ja Etiopian sisällissodan vauhdittamana. Israelin valtion evakuointioperaatioista tunnetuimpia ovat olleet Operaatiot Mooses ja Salomo.

Viime vuosina Etiopia on ollut uutisotsikoissa lähinnä maan sisäisten etnisten jännitteiden ja Tigrayn kriisin johdosta. Konflikti on vaatinut tuhansia kuolonuhreja ja ajanut miljoonat ihmiset pois kodeistaan. Lisäksi maata on runnellut ajoittainen kuivuus ja ankara nälänhätä. Yli viidentoista vuoden vahvasta talouskasvusta huolimatta Etiopia on edelleen yksi maailman köyhimmistä valtioista.     

Etiopian haastava tilanne koskettaa myös maan juutalaista vähemmistöä. Etiopiassa monet juutalaiset ovat heikosti koulutettuja ja lukutaidottomia maanviljelijöitä. Muutto länsimaiseen yhteiskuntaan ja heprean kielen opiskelu ovat monelle suuria haasteita. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että uusia maahanmuuttajia tuetaan sopeutumisessa uuteen yhteiskuntaan. Silloinhan elämä uudessa kotimaassa vasta alkaa!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä