ajankohtaista

Selvitys: Antisemitismi lisääntynyt Suomessa viiden viime vuoden aikana

Valtaosa itsensä juutalaisiksi määrittelevistä kokee antisemitismin lisääntyneen Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo tuore 22. toukokuuta julkaistu Ihmisoikeuskeskuksen ja oikeusministeriön teettämä kyselytutkimus.

Suurimpina ongelmina koetaan internetissä ja sosiaalisessa mediassa sekä mediassa ja poliittisessa elämässä ilmenevä antisemitismi. Vastaajista 82 prosenttia kertoi kohdanneensa Israelin valtion olemassaolon oikeuden kieltämistä ja 77 prosenttia Israelin politiikan vertaamista natsi-Saksan politiikkaan. Vastaajista monet kantoivat huolta omasta turvallisuudestaan. Yli kolmannes kertoi, etteivät he koskaan käytä tai pidä esillä esineitä, joista heidät voitaisiin tunnistaa juutalaisiksi.

Juutalaisvastaisuutta koetaan esiintyvän esimerkiksi äärioikeistolaisissa, äärivasemmistolaisissa ja islamistisissa yhteyksissä. Kuitenkin vain kahdeksan prosenttia syrjintää kokeneista kertoo ilmoittaneensa tapauksestaan esimerkiksi poliisille tai muulle viranomaiselle.

Antisemitismiä Suomessa selvittäneen tutkimuksen laativat Ihmisoikeuskeskuksen ja oikeusministeriön toimeksiannosta Åbo Akademin yhteydessä toimivan Polin-instituutin tutkijat Mercédesz Czimbalmos ja Dóra Pataricza. Selvitys käynnistettiin keväällä 2023 ja aktiivinen tiedonkeruuvaihe toteutettiin loka-marraskuussa. Kyselyyn vastasi runsaat 330 ihmistä.

Antisemitismi on Suomessa vähän tutkittu aihe, eikä maassamme asuvien juutalaisten kokemuksia syrjinnästä ja viharikoksista ole aikaisemmin tutkittu kyselytutkimuksella. Nyt julkaistu selvitys tarjoaa tärkeää tietoa antisemitismin tilasta Suomessa ja myös suosituksia antisemitismin torjumiseksi. Yhtenä suosituksena esitetään koulutusalan ammattilaisten sekä poliisien, syyttäjien ja tuomarien osaamisen vahvistamista antisemitismiin liittyen.

Tiedote 22.5.2024: Selvitys: Antisemitismi lisääntynyt Suomessa viiden viime vuoden aikana 

Lahjoita ICEJ:n antisemitismin vastaiseen työhön täältä.


Kuva: Palestiinaa tukevien mielenosoittajien telttaleiri Helsingin yliopistolla toukokuussa 2024. 

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta