ajankohtaista

Shai Hermesh: ”En ole koskaan ollut yhtä peloissani”

ICEJ:n pitkäaikainen ystävä Shai Hermesh oli kaksikymmentä tuntia piilossa turvahuoneessaan ja selviytyi täpärästi lokakuun 7. päivän terrori-iskusta.

ICEJ:llä on Länsi-Negevin alueella pitkäaikainen, hyvä ystävä, entinen knessetin jäsen Shai Hermesh. Itse asiassa Shai kiittää ICEJ:tä hänen henkensä pelastamisesta noin kymmenen vuotta sitten, kun hän pakeni Gazan rakettitulituksen aikana pommisuojaan, jonka olimme sijoittaneet hänen kotiyhteisöönsä Kfar Azaan. Äskettäin Shai onnistui jälleen välttymään vahingoilta, kun hän selvisi Hamasin kauhistuttavasta verilöylystä 7. lokakuuta.

Olimme juuri nähneet Shain kaksi päivää aiemmin, kun ICEJ vei noin 700 kristittyä tukivierailulle Gazan raja-alueelle lehtimajajuhlan päätteeksi. Sha’ar HaNegevin alueneuvoston lukiossa Shai toivotti juhlavieraamme lämpimästi tervetulleeksi yhdessä pormestari Ofir Libsteinin kanssa.

Kaksi päivää myöhemmin heräsimme rakettihälytyksiin Jerusalemissa ja muualla Israelissa. Muutaman minuutin kuluttua Gazan rajalta alkoi virrata järkyttäviä uutisia.

Kello kahdeksalta ICEJ:n presidentti Jürgen Bühler soitti ystävällemme Ofir Libsteinille tarkistaakseen, onko hän kunnossa. Hänen puhelimeensa ei vastattu. Pian sen jälkeen Ofir oli ensimmäinen nimetty uhri Hamasin massiivisessa pogromissa 7. lokakuuta.

Jürgen yritti myös tavoittaa Shai Hermeshiä, mutta epäonnistui. Pian sen jälkeen hän sai nauhoitetun puhelinviestin, jossa Shai puhui epätoivoisella äänellä turvahuoneestaan Kfar Azassa. Jotenkin hän ja hänen vaimonsa onnistuivat piiloutumaan, kun ulkopuolella Hamasin terroristit teurastivat monia heidän naapureitaan. Oltuaan kaksikymmentä tuntia piilossa he pääsivät vihdoin pakenemaan keskellä yötä.

”En ole koskaan ollut yhtä peloissani, ja olen ollut aikaisemminkin vaarassa ja tulituksessa. Se, mitä löysimme noiden 20 tunnin aikana, on trauma, josta selviytyminen kestää vuosia ja että ymmärrämme sen vaikutuksen meihin, lapsiimme, lastenlapsiimme ja tuleviin sukupolviin. Kuka tietää?”, kertoi Shai.

Kymmenen päivää myöhemmin tapasimme Shain kibbutsissa Keski-Israelissa, minne monet Kfar Azasta selvinneistä on evakuoitu. Oheisella videolla Shai kertoo selviytymistarinansa tuona päivänä*.

* Tunti haastattelun jälkeen Shai sai tiedon, että hänen 48-vuotias poikansa Omer Hermesh oli löydetty menehtyneenä Kfar Azan kibbutsilta.  

David Parsons
ICEJ:n varapresidentti ja vanhempi puhemies

ICEJ on panostanut Gazan rajayhteisöjen turvallisuuteen ja hyvinvointiin jo yli 15 vuoden ajan, ja olemme sitoutuneet auttamaan heitä rakentamaan elämänsä ja kotinsa uudelleen tulevina päivinä. Tule mukaan lahjoittamalla ICEJ:n kriisiapurahastoon

”Meillä ei ole sanoja kiittääksemme teitä kaikkia ja rohkaistaksemme teitä kaikessa, mitä teette, sitoutumisenne ja tukenne. Te olette kanssamme vaikeimpana aikana, enkä tiedä kriittisempää aikaa kuin se, mikä on nyt käsillä, …” – Shai Hermesh

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”