ajankohtaista

Siunattua pääsiäistä!

Katso, Jumalan Karitsa!  

Johannes Kastaja kutsui Jeesusta Jumalan Karitsaksi. Tämä ei ollut mikään sattumanvarainen toteamus tai titteli, vaan suuri profeetallinen julistus kuulijoille. Jumalan asettama uhrijärjestelmä vaati, että karitsa tutkittiin tarkasti ennen kuin se voitiin uhrata. Minkäänlaista epätäydellisyyttä ei sallittu (5. Moos 15:21). Karitsan oli oltava täydellinen ja tahraton urosyksilö ollakseen kelvollinen uhriin syntien edestä (3. Moos 1:2–3). Tämä tarkastelu kesti kolme päivää.

On tärkeää huomioida, että juutalaisen kansan ollessa Egyptissä Jumala kehotti kaikkia juutalaisia hankkimaan karitsan. Tämä koski niin rikkaita ja köyhiä kuin suuria ja pieniä juutalaisia perheitä. Jokaisen perheen tehtävänä oli löytää paras mahdollinen uhrikaritsa vailla tahraa tai vikaa.

”Puhukaa koko Israelin seurakunnalle näin: Tämän kuun kymmenentenä päivänä jokaisen miehen on otettava itseään ja perhekuntaansa varten karitsa, yksi karitsa jokaiseen kotiin. Karitsanne pitää olla virheetön, vuoden ikäinen uros. Ottakaa se lampaista tai vuohista. Kukin säilyttäköön sitä tämän kuun neljänteentoista päivään saakka, ja sitten koko Israelin seurakunta teurastakoon sen iltahämärissä.” (2. Moos. 12:3, 5–6)

Ei ole myöskään sattumaa, että Jeesus saapui Jerusalemiin aasin selässä juuri nisan-kuun kymmenentenä päivänä, jota kutsuttiin korban pesachiksi. Se oli päivä, jolloin perheet valitsivat uhrikaritsansa. Samana päivänä Jerusalemin temppeliin tuotiin Beetlehemistä yli tuhat karitsaa tarkastettavaksi ja uhrattavaksi. Samalla tavoin Jeesus Kristus, joka syntyi Beetlehemissä, tuli Jerusalemiin tutkittavaksi ja uhrattavaksi.

Uhrikaritsa tuotiin papille, joka tarkasti sen. Tätä ennen omistaja oli tarkkaillut lampaitaan kolme päivää, ja jos mitään vikaa ei niistä löytynyt, suoritti pappi karitsan lopputarkastuksen ja hyväksyi sen käytettäväksi syntiuhriksi. Samalla tavoin ihmiset tutkivat Jeesusta kolmen vuoden ajan ja totesivat Hänen olevan virheetön; myöskään Pilatus ei löytänyt Hänestä mitään vikaa tai aihetta syytökseen. Jumala itse tutki Hänet ja hyväksyi Hänet uhriksi. Myös Johannes Kastaja ennaltajulisti todellisen uhrikaritsan olevan Jeesus, pääsiäiskaritsamme.

On myös mielenkiintoista, että Jeesus syntyi paimenten kedolla Beetlehemissä. Pääsiäisen aikaan Jerusalemiin tuotiin uhrattavat karitsat nimenomaan Beetlehemin alueelta. Jeesus ennaltajulisti oman kohtalonsa antaa henkensä kuin Beetlehemin uhrikaritsat (Joh. 10:17–18).

Aivan kuten karitsan veri suojeli juutalaisia kuolemalta kuoleman enkelin liikkuessa Mooseksen aikana, samoin Jeesuksen veri suojelee meitä ikuiselta synnin kuolemalta. ”Seuraavana päivänä Johannes näki Jeesuksen tulevan luokseen ja sanoi: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29)

Siunattua pääsiäistä!

Jani Salokangas
Toiminnanjohtaja
ICEJ Suomen osasto

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?