ajankohtaista

Sukkotin iloa Haifa-kodissa

ICEJ:n holokaustiselviytyjien Haifa-kodissa koettiin monia ilon ja onnen hetkiä, kun kokoonnuimme viettämään juutalaista sukkotia eli lehtimajanjuhlaa lokakuussa. Lehtimajanjuhlaa varten rakensimme Haifa-kodin pihalle kauniisti koristellun lehtimajan, jossa asukkaamme istuivat ja nauttivat toistensa seurasta toteuttaen näin 3. Mooseksen kirjan 23:42–43:n kehotusta asua lehtimajassa juhlaviikon ajan.

Pitkään aikaan emme ole voineet vastaanottaa vierailijoita, mutta nyt meillä oli vihdoin ilo toivottaa tervetulleeksi lehtimajanjuhlille osallistuva saksalaisryhmä sekä useita muita tukijoitamme, jotka halusivat tutustua toimintaamme. Ulkomaalaiset vieraat toivat mukanaan kauniita lahjoja ja tuliaisia. Mieleenpainuvia olivat myös monet arvokkaat keskustelut vieraiden ja asukkaidemme välillä.

Elämän puu
ICEJ:n sairaanhoitajamme Christine toteutti innostavan Elämän puu -hankkeen Haifa-kodissa. Hanke keskittyi kiitollisuuteen ja kaikkiin hyviin asioihin, joita holokaustivanhukset olivat kokeneet elämässään. Tarkoituksena oli auttaa heitä muistamaan, kuinka he olivat osoittaneet poikkeuksellista rohkeutta, toivoa ja sisua aloittaessaan elämänsä uudelleen kaiken kärsimyksensä jälkeen.

“Hankkeen avulla pystyn paremmin ymmärtämään asukkaitamme. Opin paljon heidän tarinoistaan: rohkeudesta, rakkaudesta ja sitkeydestä. He ovat ihmisiä, jotka ovat taistelleet päästääkseen takaisin kiinni elämään”, kertoi Christine.

Yksi asukkaistamme Naomi liikuttui kyyneliin selittäessään, kuinka hanke oli vaikuttanut häneen. Nyt hän kertoo ylpeänä jokaiselle Haifa-kodin vierailijalle oman Elämän puu -tarinansa ja kaikki ne asiat, joista hän on kiitollinen elämässään tänä päivänä.

Uusia asukkaita Ukrainasta
Suurena ilon aiheena on ollut myös Haifa-kodin kuusitoista uutta asukasta Ukrainasta. Viimeisimmät tulokkaat ovat Alexander ja Irina, jotka ovat kotoisin Mariupolin kaupungista. Pariskunta saapui Israeliin kesäkuussa yhdessä tyttärensä kanssa, ja syyskuussa he muuttivat Haifa-kotiin.

“Ihmiset ovat olleet todella ystävällisiä meille”, kertoo Alexander hymyillen. “Saimme kaiken, mitä tarvitsemme. Mikä yllätti minut Israelissa on se, että kaikkialla rakennetaan ja maa kukoistaa. Odotan innolla, että voin oppia uusia asioita ja että voimme viettää vielä monia hyviä vuosia täällä.”

Yudit Setz
ICEJ:n holokaustiprojektien johtaja

Voit tukea holokaustivanhusten parissa tehtävää työtä lahjoittamalla netin kautta tai viitenumerolla 9800 02018.

Haifa-kodin asukas Naomi esittelee omaa Elämän puu -kertomustaan vierailijoille.
Haifa-kodin uudet asukkaat Alexander ja Irina saapuivat Israeliin kesäkuussa.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

20/06/2024

Israelissa odotetaan kesällä suurta alija-aaltoa

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”