ajankohtaista

Suuri exoduspäivä: ”Ilman alijaa ei olisi Israelin kansakuntaa.”

ICEJ:n perinteinen Suuri exoduspäivä järjestettiin 10. kesäkuuta Lappeenrannan helluntaiseurakunnassa, nyt jo viidettä kertaa. Paikalle saapui reilut kaksisataa exodus- ja alijatyön ystävää eri puolilta maata. Yhdessä saimme jälleen kerran rohkaistua ja iloita siitä, miten ainutlaatuista ja tärkeää työtä teemme juutalaisen kansan palatessa esi-isiensä kotimaahan Israeliin.

Päivän aikana kuultiin tuoreita exodus- ja alijakuulumisia, syvennyttiin Jumalan Sanaan sekä rukoiltiin juutalaisten paluumuuton ja sen monien haasteiden puolesta.

Pääpuhujina olivat eteläafrikkalainen pastori Malcolm Hedding Yhdysvalloista sekä yhdysvaltalais-japanilainen pastori Peter Tsukahira Israelista. Mukana olivat myös Lappeenrannan helluntaiseurakunnan pastori Mika Turunen, ICEJ Suomen toiminnanjohtaja Jani Salokangas, hallituksen puheenjohtaja John Remes sekä julistustyöntekijä Tuija Valtanen. Videotervehdyksen tilaisuuteen lähetti Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov. Ylistyksessä palvelivat Jarmo Pippola ja Matti Villikka tiimeineen. 

Uskollinen Jumala

”Ja sinä päivänä Herra vielä toisen kerran ojentaa kätensä hankkiakseen itselleen kansansa jäännöksen,… Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset Hän kerää maan neljästä äärestä.” (Jes. 11:11–12)

Pastori Malcolm Hedding pureutui raamattuopetuksessaan alijaan ja sen profetaalliseen merkitykseen. Hän korosti, kuinka juutalaisten paluumuutolla on raamatullinen perusta viitaten Jesajan ja Jeremian ennustuksiin, joissa Herra lupaa kokoavansa israelilaiset maan neljältä kulmalta ja kutsuu myös pakanakansoja avuksi tähän työhön.

Alijaan kuuluu sekä juutalaisen kansan fyysinen kotiinpaluu Israelin maahan että sen hengellinen paluu Jumalan yhteyteen. ”Ilman alijaa ei olisi Israelin kansakuntaa. Alija on Israelin kansan olemassaolon hermokeskus”, Hedding totesi.

Alija on osoitus Jumalan uskollisuudesta ja Jumalan lupausten täyttymisestä Israelille, kansakunnille ja myös seurakunnalle. Se myös valmistaa meitä päivään, jolloin Jeesus palaa Jerusalemiin, eikä sotia ole enää oleva. Siksi juutalaisten kotiinpaluu on suuri ilonaihe myös kaikille kristityille, Hedding jatkoi.

Pyhä ja siunattu alijatyö

”Katso, Minä nostan käteni kansakuntien puoleen, kohotan lippuni kansoja kohti, niin he tuovat sinun poikasi sylissänsä ja kantavat sinun tyttäresi olkapäillään.” (Jes. 49:22)

”Alijatyö on pyhää ja siunattua työtä, ja siunattuja ovat ne, jotka ovat siihen kutsutut”, Hedding sanoi. Esimerkkeinä hän mainitsi Steve Lightlen, Ulla Järvilehdon, Jay ja Meridel Rawlingsin ja monet muut ICEJ:n työn konkarit, jotka ovat vieneet kristillisen suurlähetystön alijakutsua voimallisesti eteenpäin järjestön alkuajoista lähtien.

”Suomella on ollut merkittävä rooli venäjänjuutalaisten paluumuutossa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kuten myös ensimmäisten Kaifongin juutalaisten muutossa Kiinasta Israeliin.”

Alija on Pyhän Hengen työtä ja rakkauden tekoja käytännössä. Voimme tehdä sitä ainoastaan, jos olemme täytettyjä todellisella rakkaudella, joka ei Paavalin sanoin koskaan häviä (1. Kor. 13:8), Hedding jatkoi.

Paluumuutto vilkkainta 30 vuoteen

Juutalaisten paluumuutto Israeliin on nyt vilkkainta 30 vuoteen. Vuoden 2022 alusta lähtien Israeliin on muuttanut 100 000 juutalaista, joista 60 prosenttia Venäjältä, 20 prosenttia Ukrainasta ja loput muista maista. Viime vuosi oli ennätyksellinen alijavuosi, ja sama trendi näyttää jatkuvan myös vuonna 2023.

ICEJ on sponsoroinut tänä vuonna jo yli tuhat alijalentoa Israeliin ja avustanut yli 1 500 juutalaista muuttovalmisteluissa ja maahan sopeutumisessa. Kaiken kaikkiaan 1980-luvulta lähtien noin kymmenen prosenttia kaikista alijan tehneistä on saapunut maahan ICEJ:n avustuksella.

Sydämellinen kiitos tuestasi ICEJ:n exodus- ja alijatyölle!

Susanna Rajala
ICEJ Suomen viestintäkoordinaattori

Tule mukaan osaksi alijan ihmettä lahjoittamalla ICEJ:n exodus- ja alijatyöhön.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä